Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přesolené rizoto? Žádnou paniku, máme pro vás hned několik tipů k jeho záchraně před vyhozením
Zdroj: Kristýna Anna Vondálová

Jak se říká, i mistr tesař se někdy utne, a upřímně, občas se "zadaří" každému. Pokud jste to přehnali se solí při přípravě rizota, nezoufejte. Máme pro vás několik tipů, jak jej zachránit, aby nemuselo skončit v koši.

Sůl je nepostradatelnou ingrediencí v každé kuchyni. Když se pokrm osolí málo, vždy to lze napravit. Horší je to však naopak, kdy se to se solí přežene. A protože je každého vyhozeného sousta škoda, poradíme vám, jak zachránit právě přesolené rizoto.

Jak zachránit příliš slané rizoto

Máme pro vás několik možností, jak situaci vyřešit:

  • Pokud jste přesolili pouze rýži, lze ji podle míry přesolení dále použít. Zbylé ingredience do rizota již ale nesolte a po spojení všech chutí dohromady vyzkoušejte, zda byl tento postup dostatečný.
  • Přesolená rýže se dá použít např. do mletého masa - do holubků (závitků) či plněných paprik. Pozor však na dochucení potřebného masa, sůl se v jídle rozloží, proto je vždy lepší méně než více. Všímaví buďte také při používání vícedruhových směsí koření, obsahují často také sůl.
  • Pokud je celé jídlo (všechno rizoto) příliš slané, lze připravit nové rizoto bez soli a nakonec novou várkou nastavit tu původní přesolenou. Přebytek lze bez obav zamrazit a nic se nevyhodí.
  • I zelenina skvělý pomocník. Přidejte více neochucené zeleniny, např. mrkev, cibuli nebo cuketu. Všechna tato zelenina na sebe velmi dobře váže sůl. I čerstvá nať petržele je výborná ke stažení slanosti.
  • Tip: Pokud se vám žádná z předchozích rad nelíbí, vyzkoušejte krémové rizoto. Do rizota přilijte smetanu ke šlehání. Ta jeho chuť zjemní a slanost se smetanou částečně rozředí. Přidat můžete i chuťově nevýrazný sýr.

A rada na závěr: K solení používejte při vaření čajovou lžičkunikdy nesypte sůl přímo ze sáčku či dózy. Pokud vám ujela ruka a je v pokrmu soli téměř více než zbylých ingrediencí, musí se bohužel celý vyhodit. Tady už ani další várka daného jídla bez soli nic nezachrání.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více