Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestky jsou plody slivoně z čeledi růžovitých, které zrají od července do konce září. Mají podlouhlý nebo kulovitý tvar s vejčitou, na koncích špičatou peckou. Dužina je žlutá, sladká, obalená modrofialovou slupkou.

S koncem prázdnin a začátkem školního roku dozrávají švestky. Modrofialové ovoce bylo od nepaměti oblíbenou a dostupnou surovinou v každé kuchyni, nejčastěji v koláčích a v plněných knedlících, sypaných mákem. Švestky můžeme chutně připravit nejen nasladko, ale i naslano.

1/16

    2 z 16

    Švestky ve slanině

    Švestky ve slanině

    Kombinace masa a ovoce je příjemným zpestřením slavnostního stolu a oblíbenou pochoutkou například na Silvestra. Potřebujeme sušené švestky, do kterých vmáčkneme mandli. Každý kousek obalíme do plátku anglické slaniny, který sepneme párátkem. Švestky upečeme dočervena v troubě. Úspěch zaručen.

    3 z 16

    Švestkové knedlíky s mákem

    Švestkové knedlíky s mákem

    Sladká svatá trojice - bramborové těsto, švestky a mák jsou naprostou klasikou českých kuchyní. Se žádným jiným těstem švestky tak úžasně nechutnají. Posypka z mletého máku, moučkového cukru a na nich máslový přeliv jsou korunou celého oběda. Na konci ještě vylízat talíř a za pár dní si můžeme dát repete.

    4 z 16

    Jehněčí na švestkách

    Jehněčí na švestkách

    Jehněčí maso si zaslouží více kombinací chutí než jiná masa (někteří strávníci z něj cítí ovčí odér). Hřbet očistíme a naložíme do marinády z medu, oleje a citrónové šťávy. Ráno ho upečeme. Do hotového výpeku orestujeme cibuli, přidáme půlky švestek, skořici, hřebíček a povidla. Zahustíme Solamylem, provaříme a podáváme s rýží.

    5 z 16

    Makové řezy se švestkami

    Makové  řezy se švestkami

    Mák a švestky mají báječnou chuť, proto je můžeme spolu často kombinovat. Připravíme si řezy z makového těsta, které navrstvíme do formy, poklademe půlkami vypeckovaných švestek a posypeme drobenkou se skořicí. Po vychladnutí nakrájíme koláč na kostky a podáváme - jak jinak než s čerstvými švestkami.

    6 z 16

    Husí paštika se sušenými švestkami

    Husí paštika se sušenými švestkami

    Domácí paštiku připravujeme z kuřecích nebo vepřových jater a nějaké ingredience, která od sebe jednotlivé druhy odliší. Někdy jsou to brusinky, jindy bylinky, ořechy či mandle. Zkusíme jemnou paštiku s kousky sušených švestek, které jí dodají sladkost a svěží nakyslost. Paštiku podáváme s krajíčky pečiva jako předkrm.

    8 z 16

    Mix salát s ořechy a švestkami

    Mix salát s ořechy a švestkami

    Ovoce do salátu dodá sladkost a svěžest, švestky navíc i pevnou složku. Když přidáme ořechy, bude konzistence dokonalá. Zálivku smícháme z olivového oleje, citrónové šťávy nebo octa, dijonské hořčice a sójové omáčky. Můžeme jí připravit více, protože salát je tak chutný, že si ho budeme chtít brzy připravit znovu.

    10 z 16

    Kančí roládky se sušenými švestkami

    Kančí roládky se sušenými švestkami

    Švestky se svou sladkokyselou chutí báječně hodí ke zvěřině. Zkusme si připravit zvěřinové roládky z plátků masa, které rozklepeme a poklademe špekem a rozpůlenými švestkami, namočenými v červeném víně. Osolíme je, opepříme a svineme do roládek, které zajistíme jehlou nebo nití. Maso pomalu upečeme v troubě.

    11 z 16

    Tvarohové knedlíky se švestkami

    Tvarohové knedlíky se švestkami

    Švestkové knedlíky z různých druhů těst (kynuté, tvarohové, bramborové) nemají rády jen děti, ale i dospělí. Švestky před zabalením do těsta vypeckujeme a můžeme do jejich dutiny vložit kousek čokolády. Na talíři knedlíky posypeme mákem nebo kakaem a cukrem a polijeme horkým máslem.

    12 z 16

    Švestkové čatní

    Švestkové čatní

    Švestkové indické čatní je sladká, nakyslá a pikantní omáčka, která se nejčastěji podává k masu nebo k uzeninám. Základem jsou rozvařené švestky a jablka s přídavkem koření - se zázvorem, skořicí, mletým hřebíčkem, černým pepřem, solí a octem. Omáčka by měla obsahovat kousky jako jsou v džemu. Pálivost doladíme chilli kořením.

    13 z 16

    Švestkové koláčky

    Švestkové koláčky

    Koláčky z kynutého těsta uměly bezvadně naše babičky a my je můžeme také zkusit. Kulaté placky potřeme mákem spařeným horkým mlékem. Mák smícháme s kousky švestek, skořicí, citrónovou kůrou a kapkou rumu. Směs naneseme na těsto, posypeme máslovou drobenkou, upečeme a nakonec pokropíme máslem.

    15 z 16

    Ořechovo-krupičkový koláč se švestkami

    Ořechovo-krupičkový koláč se švestkami

    Nejjednodušší moučník je ten, u kterého nestrávíme příliš mnoho času. Nejlehčí je ten, u kterého prostě smícháme nebo vyšleháme těsto, nalijeme ho do vymazané a vysypané formy a poklademe pokrájenými švestkami či jiným ovocem. Koláč upečeme v troubě a po vychladnutí ho poprášíme moučkovým cukrem a pokrájíme na kostky.

    16 z 16

    Pečené švestky

    Pečené švestky

    Jednoduchý a osvěžující dezert připravíme z vypeckovaných švestek, které naklademe do máslem vymazané formy, posypeme je cukrem, skořicí a pokapeme citrónovou šťávou. Formu vložíme do trouby a chvíli pečeme. Pokud švestky posypeme drobenkou a až potom upečeme, vytvoříme báječný švestkový crumble.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli