Těstoviny se sýrovou omáčkou: Jednoduché a výborné jídlo je hotové během chvilky
Těstoviny jsou výborným řešením, když nevíme, co rychlého uvařit. Hotové jsou během chvilky a dají se připravit na mnoho způsobů. Oblíbené k nim jsou zejména omáčky, ať už rajčatová nebo třeba sýrová. Právě pikantní sýrovou omáčku vás tentokrát naučíme.
Těstoviny je potřeba uvařit za občasného promíchání pěkně na skus (al dente), to znamená, že při konzumaci uvařených těstovin cítíte, že koušete do těstovin, a ty se nedají rozmáčknout. Těstoviny při vaření dejte do dostatečného množství vařící vody - na každých 100 g těstovin počítejte 1 litr vody. Do vody ještě přidejte trochu oleje a trochu soli, nic dalšího není potřeba.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Těstoviny se sýrovou omáčkou
Pro pět strávníků budete potřebovat 500 g oblíbených těstovin, trochu soli a trochu oleje. Na sýrovou omáčku podle úvodního videa počítejte 1 cibuli, 3 stroužky česneku (nebo trochu více), 3 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 300 ml mléka, 100 g tvrdého sýru, 100 g nivy, 1 špetku strouhaného muškátového oříšku nebo květu, mletý pepř a sušenou petrželku.
- Těstoviny dejte do vroucí vody a uvařte je při mírném varu se solí a olejem. Vždy se řiďte podle návodu na sáčku pro konkrétní druh těstovin. Vaření těstovin si tak načasujte, aby byly hotové zároveň s omáčkou.
- Nakrájejte nadrobno cibuli a dejte ji zpěnit na olej. Přidejte ještě prolisovaný česnek, při ohřívání se krásně rozvoní.
- Dále cibuli a česnek zaprašte moukou, za stálého míchání vznikne jíška.
- Do jíšky postupně přilévejte studené mléko. Jíška se rozvaří a omáčka začne brzy houstnout.
- Přibližně po deseti minutách přidejte nastrouhaný tvrdý sýr a také nivu. Míchejte.
- Omáčku dochuťte pepřem (nejlépe čerstvě mletým) a muškátovým oříškem. Pokud nemáte oříšek, přidejte květ. Chuť omáčky si dolaďte podle své chuti, pozvolna ji provářejte po dobu cca 10 minut. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete ji ještě trochu naředit mlékem.
- Na závěr omáčku už jen dochuťte rozdrobenou sušenou petrželkou a odstavte.
- Omáčka je nejchutnější hned po uvaření, proto zbytečně neotálejte a servírujte na stůl.
K těstovinám nic dalšího kromě omáčky není potřeba. Do omáčky můžete využít sýry, které vám zbývají v ledničce. Využijte i jiné, než jsou v receptu uvedené. Vyzkoušejte např. Hermelín nebo Apetito. Na dochucení se nebojte přidat i další bylinky nebo koření. Vhodná je také Vegeta, oregano nebo bazalka.
Komentáře