Bedly patří k nejoblíbenějším úlovkům všech houbařů. Jejich využití je poměrně univerzální a jejich chuť je velmi příjemná zvlášť ve spojení s kmínem. Mezi nejoblíbenější bedlová jídla patří řízky usmažené v trojobalu nebo také křupavé škvarečky.
Houby, a pro bedly to platí také, je nejlepší zpracovat co nejdříve po donesení z lesa. Buď je zpracujeme k nejbližšímu jídlu nebo přebytek uložíme k pozdějšímu využití. Bedly se dají zmrazit, nejlépe po krátkém povaření, můžeme je sušit, pokud možno v sušičce. Sušené bedly snadno rozemneme na prášek a využijeme k dochucování jídel.
Bedlové řízky jsou pochoutkou, která stojí za ochutnání. Výborně se k nim hodí trojobal, řízky chutnají hned po usmažení s vařenými bramborami nebo studené s chlebem. Smažit je můžete na pánvi, ale pokud jich máte více, smažení v troubě bude rychlejší.
Výtečnou chuťovkou jsou bedlové kloboučky plněné nádivkou se sýrem, česnekem a kořením, obalené v trojobalu a usmažené. Toto netradiční jídlo přijde vhod všem unaveným houbařům. Na přípravu je snadné (pokud je chystáme v přiměřeném množství) a strávníky příjemně zasytí.
Na škvarečky z bedel nám stačí jen málo surovin. Kloboučky bedel nakrájíme na kousky, posypeme je solí a česnekem, vsypeme na rozehřátý tuk doplněný kmínem a opékáme za neustálého prohazování pěkně dozlatova a dokřupava.
Bedlové kloboučky obalené ve vrstvě bramborákového těsta a osmažené na pánvi báječně chutnají. Bramborákové těsto na nich dobře drží, placičky usmažíme z obou stran pěkně dozlatova a podáváme jen tak nebo s pečivem či s vařenými bramborami.
Smažená bedla chutná moc dobře, to samé platí i pro tuto vylepšenou verzi smažených bedlových hlaviček. Nejprve je ochutíme vegetou a pepřem, obalíme v mouce, pak ve vajíčku doplněném orientální marinádou a zázvorem, nakonec ve strouhance, poté je usmažíme pěkně dozlatova.
Neobvyklou dobrotou jsou mladé bedly zapečené s mletým masem a olomouckými tvarůžky, toto jídlo potěší všechny milovníky výrazných chutí. Podávat je můžeme s oblíbenou bramborovou přílohou nebo jen s pečivem.
Pikantní guláš se dá připravovat z lecčeho a výborně chutná také z hub, nemusí to být jen houby hřibovité, dobrou volbou jsou i bedly připravené na cibulce a kmínu. Na konci vaření jídlo dochutíme česnekem a čerstvě mletým pepřem. Guláš výborně chutná s čerstvým chlebem.
Komentáře