Když jsou brambory doma, tak je stále co vařit. Tak to alespoň říkávaly naše babičky a uměly z brambor spoustu dobrot. Bramborových receptů je celá řada a v každém kraji můžeme objevit recepty na další pochoutky. Některá skvělá jídla si spojujeme s dětstvím a rádi na ně vzpomínáme, jiná teprve objevujeme v průběhu života.
Pečené brambory se dají připravit na nesčíslně způsobů. Jejich chuť může být pokaždé trochu jiná, stačí přidat česnek, bylinky nebo další koření a z trouby se bude linout jiná a nová vůně. Pečené brambory mohou být přílohou nebo hlavním jídlem. Výborně se k nim hodí hrnek kefíru, zeleninový salát a kvašené okurky.
Brambory na loupačku jsou záchranou na poslední chvíli. Stačí je umýt a uvařit na páře nebo ve vroucí vodě. Hotové jsou za chvilku, pak už je stačí oloupat, ačkoliv někteří strávníci si je rádi vychutnají se slupkou. Vyzkoušejte je podávat s kouskem másla, s tvarohem nebo s osmaženou cibulkou. Pokud vám to nestačí, můžete přidat opečenou uzeninu.
Šťouchané brambory jsou dalším jednoduchým jídlem, podávat se mohou samostatně nebo jako příloha. Výborně chutnají s osmaženou cibulí, s vypraženou slaninou nebo jen s máslem. Pokud si přejete přílohu ještě jemnější, můžete uvařit bramborovou kaši, k jejímu ochucení se báječně hodí nadrobno nakrájený libeček.
Klasický bramborový guláš je trochu jiný než ostatní guláše. Přestože se jedná o rychlé a levné jídlo, při dobrém provedení uspokojí i mlsnější jazýčky. Dává se do něj pořádný kus uzeniny, ale chutnat bude i varianta s fazolemi či hřibovitými houbami. V každém případě je guláš vydatný a skvěle se hodí k zasycení většího počtu strávníků.
Brambory se dají zapékat mnoha způsoby a doplnit je přitom můžeme celou řadou dalších surovin. K bramborám se báječně hodí česnek, jemnost jim dá přidané mléko a když pokrm doplníte ještě strouhaným sýrem, všichni si na takto upečených bramborách moc rádi pochutnají.
Přestože se říká, že v jednoduchosti je krása, můžete s pečenými bramborami různě experimentovat. Vyzkoušejte do pekáčku přidat třeba osmaženou nakrájenou cibuli, nejrůznější zeleninu a zase jiné koření. Při servírování můžete brambory doplnit česnekovým dresinkem nebo kouskem pečeného masa.
I na přípravě obyčejných brambor si dejte záležet, stačí si více pohrát s jejich krájením a na talíři upoutají netradičním vzhledem. Pro labužníky k nim můžete přidat uzenou papriku a anglickou slaninu. Na dochucení stačí snítka rozmarýnu a mletý pepř. Upečte brambory pěkně dozlatova a vychutnejte si je se zeleninovým salátem.
Vynikajícím jídlem jsou francouzské brambory, které si můžete upéct podle jednoduchého videoreceptu. Brambory nakrájejte i se slupkou a doplňte cibulí a na kostičky nakrájeným šunkovým salámem. Po částečném upečení je ještě zalijte smíchanými vajíčky s mlékem a nechte v troubě krásně zezlátnout. Podávejte s kyselou okurkou a zavařenou červenou řepou.
Komentáře