Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Báječné martinské (nebo také svatomartinské) rohlíčky, podkovy či zahýbáky jsou výtečným pečivem, které naše babičky pekly začátkem listopadu. Tvarem měly připomínat podkovy bílého koně, na kterém sv. Martin podle tradice přijížděl. Někdy se také objevil první sníh.

K svatomartinskému hodování tradičně patřila pečená drůbež se zelím a knedlíkem, sladké pečivo ale rozhodně nesmělo chybět. Rohlíčky si můžete upéct z různých těst, nemusí být jenom kynuté. Také náplně si můžete vybrat podle svého gusta, nejobvyklejší je maková, případně ořechová, ale chutnat vám bude i tvarohová.
Suroviny na martinské rohlíky z kynutého těsta můžete dát do domácí pekárny. Když ji necháte, aby vám pomohla, získáte krásné těsto, které po vytažení stačí už jen trochu propracovat, rozdělit na kousky, doplnit je náplní, náležitě vytvarovat a upéct pěkně dozlatova.

2. místo

Jednoduché smetanové těsto nechte po vypracování v chladu trochu odpočinout. Mezitím si připravte ořechovou náplň. Odpočaté těsto rozdělte na díly, každý z nich rozválejte a naplňte připravenou náplní. Po upečení ještě horké rohlíčky pocukrujte.

3. místo

Smetanové těsto z několika surovin dobře vypracujte a po odpočinutí naplňte. S těstem se krásně pracuje a k plnění se hodí náplň ořechová, maková, tvarohová, pudinková i povidlová. Dejte si záležet na tvarování rohlíčků, protože právě správný tvar z nich dělá typické tradiční pečivo.
Svatomartinské rohlíčky připravené bez kynutí jsou poměrně rychlé na přípravu a zároveň snadné. Vypracované těsto nechte chvíli v lednici, poté ho rozdělte na dílky a naplňte je. Videonávod vám ukáže, jak z rozváleného těsta vykrájet trojúhelníky a jak je naplnit a stočit do správného tvaru.

5. místo

Naše babičky často používaly právě kynuté těsto, které si můžete připravit podle tohoto receptu. Bude sice potřeba trochu času na jeho vykynutí, ale výsledek určitě bude stát za to a trpělivost se vyplatí. V receptu je popis přípravy ořechové náplně, ale výborná bude i maková.

6. místo

Další variantou je tvarohové těsto s kypřicím práškem. Dobře ho umíchejte a nechte krátce odpočinout v lednici. Podle receptu si připravte makovou náplň, kterou je potřeba nechat po uvaření vychladnout, proto na to myslete předem. 

7. místo

Vláčné šlehačkové těsto dobře propracujte a nechte chvíli v chladu odležet. Na náplň smíchejte ořechy s dalšími surovinami podle receptu. Dílky těsta ve tvaru trojúhelníčků naplňte připravenou náplní a zarolujte podle videa. Na plechu je potřete vajíčkem a poté je upečte.

Podle videoreceptu si můžete upéct výtečné rohlíčky z kynutého těsta s náplní z vlašských ořechů, provoněnou mletými perníčky, medem a rumem. Doporučujeme si u každého receptu přečíst komentáře, které v sobě skrývají množství rad a nápadů, díky tomu vám určitě pomohou co nejsnáze dojít k žádoucímu výsledku.

Přejeme zdařilé pečení a dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky