Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trdelník je tradiční sladké pečivo z kynutého těsta původem z Rumunska. Je typické svou velikostí a dutinou uprostřed. Název trdelník je odvozený od dřevěné pomůcky s názvem trdlo, na které se namotávaly válečky těsta.

Trdelník je teplý moučník, vonící sladkým těstem, ořechy a skořicí. Připomíná velký válec, který je na povrchu příjemně křupavý a uvnitř hebce vláčný. Ačkoliv je  příprava trdelníku jednoduchá, pochutnáme si na něm spíše na různých akcích.

Jak připravit těsto na trdelníky

Množství surovin si můžete upravit podle potřeby:

Droždí rozmícháme ve vlažném mléce spolu s trochou mouky a cukru a necháme vzejít kvásek. Všechny suroviny pak v robotu zpracujeme do jemného a hladkého těsta, které v míse poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout.

Co použít místo trdla

Vytvarujeme dlouhé válečky těsta, které namotáme na formu:

  • Tradiční dřevěné trdlo má tvar válečku a těsto se na něm hned i peče.
  • Plechovky od piva a limonády obalíme alobalem a pečeme nastojato.
  • Láhve od vína s obsahem 0,75 l mají ideální velikost pro velké trdelníky.
  • Kremrolové trubičky dobře poslouží k upečení malých trdelníčků.
  • Papírové trubky (od utěrek) zabalíme do alobalu a využijeme jako trdla.

Z forem potřených papírovým ubrouskem s olejem trdelníky lehce sejmeme.

Jak namotat těsto na válec

Válečky těsta namotáme na formy tak, abychom skryli okraje a trdelníky se při pečení nerozevíraly. Namotané trdelníky poválíme po stole, aby se spoje mezi válečky těsta vyhladily a těsto necháme půl hodiny odpočinout pod utěrkou. Na tácek připravíme cukr se skořicí. Každý trdelník potřeme rozpuštěným máslem a poválíme ve skořicovém cukru. Poté je naskládáme na plech a pečeme na 160–170 °C dorůžova. Horké trdelníky znovu potřeme máslem a obalíme ve skořicové směsi, do které můžeme přidat najemno nasekané ořechy.

Jak na jiné varianty trdelníků

Rychlejší verzi trdelníků připravíte sice netradičně, ale budou stejně chutné - například z listového nebo křehkého těsta. Podobají se kremrolím, ale při poválení ve skořicovém cukru bude každému jasné, že jde o trdelníky. Vyzkoušet si můžete trdelník na plech, který vás překvapí svou chutí. Do cukru se skořicí se mohou přidat mleté nebo sekané oříšky, které dají pečivu zase trochu jiný chuťový rozměr.

Pokud vás recept zaujal a máte ústa plná slin, zkuste si připravit malou verzi trdelníčků podle našeho videa. U jednoho kousku zaručeně nezůstanete!

Komentáře

Další tipy a triky