Z univerzálního těsta vytvoříme několik různých druhů vánočního cukroví
Jemných těst na vánoční cukroví je mnoho druhů. Nejpoužívanější je křehké linecké těsto, které se snadno zpracovává, vykrajuje i zdobí. Na vánoční stůl můžeme položit talíř s barevným cukrovím, které má jen jeden základ.
Pro mnoho kuchařek je pečení cukroví zábavou, pro jiné nutností. Zkušené kuchařky se předhánějí v počtu druhů, začátečníci volí jednoduchá těsta, na kterých se nedá nic zkazit. Co zkusit univerzální těsto, ze kterého uděláme několik druhů cukroví?
Mohlo by vás zajímat
Recept na základní těsto
Množství si upravíme podle požadovaného množství kousků:
- 300 g hladké mouky
- 200 g čerstvého másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový pudink
- 1 žloutek
Těsto zpracujeme nejlépe robotem, aby se příliš nezahřívalo. Výsledná konzistence těsta však musí být jemná a tvárná. Tuhé těsto propracujeme s trochou mléka nebo smetany, které přidáváme po lžičkách.
Jak ochutit jednotlivá těsta
Těsto rozdělíme na více dílů - čím víc těsta, tím více dílů - a začneme barvit:
- Práškové kakao dá těstu hnědou barvu a čokoládovou chuť.
- Chuť vanilky je klasika, která do vánočního cukroví tradičně patří.
- Káva obarví těsto do odstínů béžové barvy s tmavými tečkami.
- Citronová kůra těsto na cukroví osvěží a dodá mu jemnou nakyslost.
- Strouhané oříšky mohou nahradit mleté mandle v základním těstě.
- Pudinkový prášek s příchutí těsto nejen báječně dochutí, ale i obarví.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ozdobit cukroví z jednoho těsta
Možností je mnoho - seznámíme vás s několika z nich:
- Cukroví s vykrajovaným středem promažeme různě barevnými marmeládami. Použít můžeme i několik různých tvarů.
- Cukrová a čokoládová poleva je dekorací sama o sobě - na ještě vlhké přilepíme cukrářské dekorace, barevný máček, oříšky, mandle nebo kokos.
- Cukroví pocákáme rozpuštěnou čokoládou, našrafujeme ho nebo do ní cukroví částečně namočíme (růžky, okraje nebo poloviny).
Jedním z oblíbených druhů vánočního cukroví je kávové, popřípadě s kávovým krémem. Na jeho přípravu se podívejte v našem videu:
Sladké drobečky
V rodině s dětmi klademe důraz na barevnost cukroví. K obarvení těsta nám pomohou přírodní i jedlé potravinářské barvy, které dávkujeme po kapkách, aby nebyl odstín příliš výrazný a křiklavý. K lepší chuti nám pomůže vhodně zvolené aroma, které si můžeme vyrobit nebo koupit.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře