Koňská kýta po cikánsku

Colombo65 Kuchař: Colombo65

Doba přípravy: 90-120 minut + naložení masa 4 porce Jiné maso 23 názorů

Suroviny

3/4 kg koňského masa (kýta)
1 rajský protlak (140 g)
1 kávová lžička koření Gyros
1 kávová lžička pálivé paprikové pasty
sůl
pepř
cibule
máslo
olej
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Koňskou kýtu nakrájíme na plátky a následně na nudličky. Takto připravené maso posypeme lžičkou koření Gyros, trochou oleje a celým rajským protlakem a dobře promícháme. Maso dáme uležet do chladu nejlépe do druhého dne.

  2. Do hrnce si dáme trochu oleje, přidáme jednu na jemno nakrájenou cibuli, orestujeme do sklovata a vložíme naložené maso (velmi hustá směs díky protlaku).

  3. Maso zprudka opečeme, tak aby se zatáhlo a rajský protlak se zarestoval.

  4. Podlijeme půl litrem hovězího vývaru (nebo kostka Masoxu) a dusíme pod pokličkou, dokud nudličky masa nejsou příjemně měkké. Dosti často musíme míchat, jelikož směs je dosti hustá a má tendenci se přichytávat ke dnu hrnce.

  5. Jakmile je maso měkké tak již jen přidáme lžičku pálivé paprikové pasty, pepř, sůl a oříšek másla pro zjemnění a případně zředíme trochou vody nebo vývaru.
    Podáváme s houskovým knedlíkem, výborná je s těstovinou, bramborem ale i rýží – tedy vlastně je jedlá s jakoukoliv přílohou včetně čerstvého chleba.

Poznámka

... a zase konina - to bude diskuse :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 166 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Koňská kýta po cikánsku

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    František Kurjan: ;-):-) V Košiciach. Ale teraz ho nemajú vždy ako predtým. Ale dostať ho, ja mám Metro pod nosom, takže nemám problém tam zájsť často. Zdravím aj ja. :-)

    Odpovědět

  • František Kurjan František Kurjan(neregistrovaný)

    tejaja: Zdravím srdečne :Píšete že konske mäso dostať u vás v Metre.A kde sa to Metro nachádza. Vďaka za odpoveď.:-)

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65(autor receptu)

    Děkuji za klady i negativa - já to předpokládal (viz.poznámka u receptu) Ten Gyros byla zkouška a nelituji. ;-);-);-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Tejaja, veľmi rozumný názor. Mäso na tanieri je jednoducho mäso. K mäsu nemožno mať citový vzťah. Už to nie sú milučké kuriatka, alebo kačičky, alebo prasiatko, ani koník...

    Odpovědět

  • Meszarosovabolya Meszarosovabolya

    Terezka, dakujem:-))

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Pre Ibi : u nás dostať mrazené konské mäso v METRE.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Recept je super,taky bych si dala.;-):-K
    Diskuze jíst či nejíst je každého věc.;-)

    Odpovědět

  • Teta Lena Teta Lena

    Parádní receptík:-!Hned bych si dala.Už je to hodně dávno co jsem dělala koninu.Jo,jo:-p:yes::yes:+10

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Už tu raz debata o konskom mäse bola, a myslím, že zbytočne. Ak niečo nejem, tak to nejem, ale neodsudzujem tých, ktorí to jedia.
    Pojem ušľachtilé zviera vymysleli ľudia, ale čo je to ušľachtilé zviera ? Podľa čoho sa posudzuje ušľachtilosť ?
    Kedysi mala švagriná prasiatko, odmalička sme ho hladkali, bolo miláčikom. Keď ho ako "dospeláka" zabili, nemal ho kto jesť, bol to náš Miki. Tak všetko mäso rozdala.
    Ak si k niekomu vybudujem vzťah, pravdaže to nezjem, ale mäso v obchode pochádza zo zvieraťa, ku ktorému človek nemá citový vzťah.
    Mimochodom, kone sa na rozdiel od prasat, kráv a diviny či hydiny zabíjajú len tie, ktoré by uhynuli, napr. majú zlomenú nohu.
    Každé zviera je živý tvor, a človek, či chceme alebo nie, je v prírode predátor, niekedy bohužiaľ.
    Ale aj rastliny sú živé, majú pamäť, reagujú...a predsa nikoho nenapadne hovoriť, že sme ich zjedli, hoci mnohé z nich sú tiež ušľachtilé.
    Nechajme preto na každom z nás, nech je to, čo mu chutí, čo má rád, a neodsudzujme recept len preto, že je použitá surovina, ktorú my nemáme radi alebo z rôznych dôvodov ju nekonzumujeme.;-)

    Odpovědět

  • Meszarosovabolya Meszarosovabolya

    Otto, prepáč, radšej by som to dala do diskusie, len žiaľ, neviem, ako to mám spraviť. Osobne si myslím, ak mi nejaký druh mäsa nepoznám alebo som ho ešte neochutnala, nevyjadrujem sa ako napr. brrr, jíst nebudu a iné nepekné, či negatívne reakcie...ale jednoducho nekomentujem, kým neskúsim. Podľa môjho názoru to zbytočne degraduje recept, aj toho, kto takto komentuje... Nakoniec kôň je veľmi čisté zviera, mäso je nasládlé a je na šikovnosti kuchára, ak ho vie upraviť tak, že je chutnou lahôdkou, ako v tomto prípade. A nehrám sa na nevinného pokrytca, ktorý nekonzumuje mäso...akékoľvek.:-))

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Daniella O.: to bys nesměla jíst vůbec žádné maso. Prase je taky krásné zvíře, srnka je ušlechtilá,...;-)

    Odpovědět

  • Meszarosovabolya Meszarosovabolya

    Nemôžem inak, len veľmi, veľmi pochváliť:-p:-p:-p+9. Kedysi s otcom a so sestrou sme z chuti baštili koňský guláš, ktorý otec robieval na štipľavo. Ale dnes sa ku koňskému mäsu nedostanem, aspoň nie v Bratislave...:-S

    Odpovědět

  • Daniella O. Daniella O.

    Pro Janu Remkovou, pokud si Vas dobre pamatuji z Receptu cz., mate rada pejsky, tak si zkuste z jednoho z nich udelat gulas. Napiste potom, jak Vam chutnalo, prece maso, jako maso. Od svych nazoru ted nemuzete jednoduse odvratit hlavu.! Jeste jste hrde vztycila prst nahoru, je mi z te pretvarky docela spatne. Klidne si tam dejte i koreni, co Vam osobne sedi....:-((:no::no::no:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Zkuste koňské maso brát, jako každé jiné. Dá se koupit a proto i konzumovat. Já jsem si vždycky byla jistá, že bych nepozřela psa. Když ale nad tím přemýšlím, kdybych o tom nevěděla, tak asi jo. Otto, tvůj recept se mi líbí, ale souhlasím s tejajou, že ten gyros mi tam nesedí. To je ale moje věc a plus máš i ode mne.:-p:yes:

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65(autor receptu)

    Co na to odpovědět - každé maso je opravdu jiné - nahradit znamená udělat úplně jiný recept, úplně jiné chuti ;-);-);-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: vepřová kýta po cikánsku koňské maso konske maso recepty hovězí nudličky po cikánsku jak připravit koňské maso konska kyta rcepty koňský guláš koňská kýta recepty kuřecí nudličky po cikánsku recept vepřová kýta po cikánsku koňský guláš po cikánsku rozdíl mezi hovězím a konským masem co uvařit z koňského masa koňská kýta čím zpravit hodně pálivý guláš konske maso kyta rozdil mezy hovezim a konskym masem gulas z konske kyty kančí kýta po cikánsku nudličky po cikansku