Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční moučníky jsou svým tvarem, chutí, vůní i zdobením typické pro sváteční stůl. Hlavně ve velkých rodinách, které spolu tráví Vánoce, patří tyto moučníky k tradičním dobrotám, které nesmí na stole chybět.

K tradičním vánočním moučníkům patří například vánočka a štóla. Kromě nich si v mnoha domácnostech pochutnávají na dobrotách, které pekly už jejich babičky, a nikdo si Vánoce bez nich nedokáže představit. Seznámíme vás s některými z nich.

1/16

    2 z 16

    Vánoční poleno

    Vánoční poleno

    Vánoční poleno je tradiční francouzský moučník, vycházející ze starých keltských tradic. Připravuje se jako světlá piškotová roláda, plněná tmavým krémem. Povrch rolády potřeme zbylým krémem a vidličkou do něj vytlačíme rýhy, které vypadají jako kůra stromů. Poleno podáváme rozkrojené a ozdobené.

    3 z 16

    Dort vánoční

    Dort vánoční

    Pro očekávanou návštěvu, rodinné setkání, k vánočním narozeninám nebo jen tak k mlsání připravíme dort s vánočními dekoracemi, které mohou být z perníku, marcipánu nebo z krému. Volíme tradiční tvary jako stromečky, hvězdy, zvonečky, chaloupky nebo prostě jen kokos, který na moučníku vypadá jako sníh.

    4 z 16

    Štola s ořechy a čokoládou

    Štola s ořechy a čokoládou

    Štola je vánoční moučník, který je velice oblíbený (i když ne tak jako vánočka). Připravuje se stejně jako ona z kynutého nebo rychlého tvarohového těsta, vonícího máslem a kořením. Těsto obsahuje oříšky, kandované ovoce, rozinky a proslazenou pomerančovou či kandovanou kůru. Po upečení se hustě obaluje cukrem.

    5 z 16

    Vánoční salámek

    Vánoční salámek

    Nepečený moučník, který není vánočním cukrovím? Takový je sladký salám ze ztuženého tuku, pokrájených piškotů, rozinek a spousty kandovaného a sušeného ovoce. Směs dochutíme nasekanými ořechy a kousky čokolády. Hustotu doladíme vaječným likérem. Z těsta vytvoříme válečky, necháme je ztuhnout a krájíme je na plátky.

    6 z 16

    Vánoční či novoroční puding

    Vánoční či novoroční puding

    Tradiční vánoční pudink se připravuje mnoha způsoby a my si můžeme vyzkoušet jeden z nich. V receptu není mouka, pouze ořechy a strouhanka, zvlhčená bílým vínem. Do těsta přidáme žloutky s máslem a cukrem, kandované ovoce, zbytky z cukroví, polevy, kousky čokolády a nakonec sníh z bílků. Po upečení zdobíme moučník šlehačkou.

    7 z 16

    Jablečné štrúdle

    Jablečné štrúdle

    V mnoha rodinách se po štědrovečerní večeři podává štrúdl s jablíčky a rozinkami, ořechy, skořicí a bohatou cukrovou posypkou. Jablka a skořice dokáží provonět celý dům a navodit báječnou sváteční atmosféru. Pro lepší chuťový zážitek podáváme štrúdl se šlehačkou a kouskem jablka.

    8 z 16

    Vánoční ořechové řezy

    Vánoční ořechové řezy

    Malé čtverečky ořechových řezů stačí pro pohoštění i větší společnosti. Těsto připravíme z mouky, cukru, másla a žloutků. Plát rozválíme přímo na plechu a natřeme oblíbenou marmeládou. Bílky ušleháme s cukrem a přimícháme do nich mleté ořechy. Směsí potřeme marmeládu a řezy upečeme na 180 °C dočervena.

    9 z 16

    Vánoční věnec

    Vánoční věnec

    Vánoční věnec je voňavým sladkým moučníkem, plným dobrot. Připravíme si těsto, které po vykynutí rozválíme na plát a posypeme směsí nasekaných ořechů, kandovaného ovoce, rozinek a mandlí. Náplň pokapeme rumem, plát zabalíme do rolády a vložíme do věncové formy, kde ji upečeme.

    10 z 16

    Vánoční máslové sušenky

    Vánoční máslové sušenky

    Křehké máslové sušenky můžeme upéct nejen měsíc dopředu, ale naopak i mezi svátky,  kdy už začíná být vidět dno krabice s vánočním cukrovím. Připravíme si linecké těsto, vykrájíme tvary, které připomínají Vánoce, nebo do nich obtiskneme cukrářské razítko. Po upečení sušenky obalíme v cukru a uložíme.

    12 z 16

    Vánoční panettone

    Vánoční panettone

    Tak jako u nás vánočka, tak je v Itálii oblíbený moučník panettone. Je z kynutého nadýchaného těsta, připraveného z másla, ořechů, kandovaného ovoce, rozinek a koření, hlavně muškátového oříšku. Peče se v úzké vysoké formě a při pečení vytvoří typický tvar, podobající se kuchařské čepici.

    13 z 16

    Vánoční hvězda a cesmína - muffiny

    Vánoční hvězda a cesmína - muffiny

    Malé vánoční dortíčky (cupcaky či muffiny) připravíme z piškotového, skořicí ovoněného těsta, a upečeme je v papírových košíčcích. Po vychladnutí je ozdobíme máslovým krémem a jedlou dekorací z krému nebo marcipánu - například vánočními hvězdami, stromečky s barevnými perličkami nebo drobnými perníčky.

    14 z 16

    Biskupský hrnkový chlebíček

    Biskupský hrnkový chlebíček

    Biskupský chlebíček se peče tradičně na Mikuláše - ale mnoho rodin si ho oblíbilo jako vánoční moučník, podávaný na Štědrý den. Skládá se z piškotového těsta, mletých ořechů a mandlí, sušeného a kandovaného ovoce, rozinek a kousků čokolády. Chlebíček pečeme ve formě na srnčí hřbet a poléváme čokoládovou polevou.

    16 z 16

    Toskánský vánoční dezert

    Toskánský vánoční dezert

    Toskánsko má také svůj vánoční moučník. Skládá se ze směsi rozinek, kandovaného ovoce, nasekaných ořechů, citronové a pomerančové kůry a koření. Směs smícháme s cukrem a medem, které necháme v kastrůlku zkaramelizovat. Přidáme mouku a kakao a vymícháme těsto, kterým naplníme vymazanou formu a moučník upečeme.

1/16

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli