Štola z Vysočiny (na Valašsku upečená)

rebeka Kuchařka: rebeka

Doba přípravy: 30 minut příprava,cca1 hodina pečení 1 štola Moučníky , Ostatní 44 názorů

Suroviny

300 g výběrové polohrubé mouky
100 g mouky Zlatka
1 kypřicí prášek (nejlépe Dr.Oetker)
180 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr nebo vanilínový cukr
1 tvaroh měkký ve staniolu (může být i vanička)
150 g másla
50 g Hery nebo Zlatá Haná
2 vejce
špetka soli
rum dle chuti
rozinky
brusinky
nasekané ořechy
mandle
kandované ovoce
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ušleháme celá vejce s oběma cukry, přidáme povolený tuk, rum...opět chvíli třeme, přidáme mouky, ve kterých jsme promíchali prášek do pečiva. Dále přisypeme rozinky, ořechy a na kousky pokrájené kandované ovoce.

  2. Vše důkladně promícháme a až nakonec zapracujeme do těsta tvaroh.

  3. Pečeme ve vánočkové formě, kterou vymažeme sádlem a vysypeme kokosem.

  4. Těsto pěkně urovnáme ve formě a dáme péci.

  5. Pečeme cca 1 hodinu při teplotě 160-170 stupňů.

  6. Jestli máme štolu upečenou, zkusíme špejlí.

  7. Po vytažení z trouby ji ihned potřeme rozpuštěným máslem, ochuceným rumem a bohatě zacukrujeme.

  8. Chvilku počkáme, vyklopíme a to samé (máslo s rumem, cukr) uděláme z druhé strany. Štola je výborná, vláčná.

Poznámka

Recept je od Yanull, která mně recept nezištně poskytla a dovolila zde uveřejnit.

Janičko, tímto ti mocinky děkuji za skvělý recept.

Abych předešla případným výtkám...já vím, že je zde několik podobných receptů na tvarohové štoly, ale tento je přece jenom trochu jiný, hlavně co se týče poměrů surovin a druhů mouky a tuků, vyzkoušejte, nebudete litovat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 316 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Štola z Vysočiny (na Valašsku upečená)

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Veronika.Hrozna:Přidávám fotečky !Jenom lituju,že jsem neměla domácí vajíčka je nefotogenická ,ále dobrá teda je. Kdo si vybere tento recept určítě si pochutná. Měly jste mě vidět jak jsem krajíček ukrojený pro focení zblajzla.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Upečeno ! Vynikající jemná štola. Postřeh všechny suroviny včetně rumu vajíček cukru a mouky si nechte dlouho dopředu ohřát v kuchyni. Já mám velmi studený špajz a vajíčka z lednice,do toho jsem přidala studený cukr,změklé máslo a všechno se mi to srazilo.Pak studené mouky a nakonec studený rum ze špajzky! Katastrofa.Nakonec jsem to v horké vodě v míse trošku ohřála ,tak se to spojilo a dalo se to vymíchat. Moje chyba! Spotřeba rumu minimálně decko a půl!Decko do těsta a zbytek na namazání štoly.Radši víc!
    Kandované ovoce bylo brusinky namočené v rumu,kandovaná pomerančová citronová a limetková kůra,kandované meruňky,rozinky, ořechy a mandle. Uděluji bodík a dala bych i deset ,pokud by to šlo!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Už jsem myslela,že se mi ztratila! Večer jsem koukla receptík a teď ráno - nic. Až pak jsem zadala Stola místo štola a ejhle... Dejte na s háček,když nevadí! Jdu ji upéct a dám vědět,fotečku pošlu.
    Jen se zeptám,citronová strouhaná kůrka tam nejde ?????

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    Nervozniveverka: hm, tak to nevím:-/, ale zdá se mi to dost dlouho dopředu... pár dní, to ano, ale teď je to dost brzy;-)

    Odpovědět

  • Nervozniveverka Nervozniveverka

    Je úžasná,dělám každý rok podle Vašeho receptu :-K,jen potřebuji poradit-máte odzkoušeno jak dlouho štola vydrží?Plánovala jsem jí upéct už příští týden,tak jest-li to není do Vánoc moc brzy,předem děkuji za odpověď.:-K

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    chocolate: jéžiš..ono se to fakt tak jmenuje:-O:-O už kvůli tomu názvu si to musím pořídit:-D:-D:-D:-D:-D ale jsou to krásné..koko..však víš:-8:-D:-D:-D:yes: a než to koupím, ty dáš ten receptík, ju;-):-?:yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    chocolate::-D:-D:-D ty jsi éro:-!:-D:-D:yes::yes:

    magdalenka: prečo divne:-?:-? jak to říci..taková jakoby jemnější než hladká, hustější..to je zlý výraz..ako to povedať..:-?taká heby:-8:-D:-D

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Rebi, hledala jsem, ale v ČR je kokotka evidentně i hrnec s poklicí
    http://www.stockphotos.cz/image.php?img_id=2455517...

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Asi moja otázka znie divne - aká je tá zlatka múka? Na omak ako hladká? Nadi, nešetrila si, stravníkom dopraješ, je krásna.:yes:
    A tamto oné - to sú tie malé zapekacie mištičky...:-D

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    rebeka:Tož já ti je kúpim, ale ty nám na vánoce napečeš, jo?
    A už ticho, já tu žvejkám tu štólu...:-p

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    chocolate::-D:-D:-D:-D koko...cooo:-?:-D:-D:-D:-D:-D už se vidím v obchodě:-!:-D:-D:-D co to je, jak to vypadá:-?:-O

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    rebeka:Nemám, ale klidně dám, jen si pořiď kokotky (jako mističky).

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    chocolate::-D:-D:-D:yes::yes: soufflé, poudáš:-? tak to si dovedu představit, jak konzumuju:-8:-D ale nikdy jsem ho nedělala a myslím, že nemám potřebné nádobí:-// máš tu rcp:-?;-)

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    rebeka:Tož my ju možná máme, ale ne ve večerce, žeááááno...Jinak já peču jen pod pohrůžkou násilí a když doma nikdo není.
    Můj nick-umím výborné čokoládové suflé a žiju z toho asi deset let, nooo:-8:-))

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    chocolate: u vás Zlatku nemáte:-O:-? tuná je běžně k dostání;-)
    a co se týče toho (ne)úspěchu..už tvůj nick hovoří o tom, že se to jistě povede;-):yes::-D je to jednoduché jak facka, věř mi:-8:-D

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: forma na štolu štola s kokosem jak dlouho vydrži štola štola tvarohová štola z vysočiny štola recept domácí štola vláčná štola mouka zlatka domácí štola vláčná jak dlouho vydrží tvarohová štola recepty z vysočiny štola do formy pečící forma na štólu tvarohová štola dr.oetker recept forma na pečení štoly tvarohová štola dr.oetker vanocni stola kynuta recepty na štola tvarohová štola s kokosem

Zapomněl/a jsem heslo