Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky jsou sladké pečivo z medového těsta ochuceného aromatickým kořením, jako je skořice, hřebíček, kardamom a zázvor. Perníčky mají široké možnosti použití - od vánočního cukroví až po krásné dekorace.

V listopadu začínáme péct vánoční perníčky. Milujeme první vánoční vůně, kterými se naplní každý kout našeho domova. Většina perníčků ani nepotřebuje čas na rozležení, protože jsou hned měkké - a vůně Vánoc z kuchyně jen tak nezmizí.

1

Co obsahuje základní těsto na perníčky

Základními ingrediencemi jsou hladká mouka, cukr (pokud možno třtinový), med, vejce, máslo, soda jako kypřidlo a koření - skořice, mletý hřebíček, zázvor, badyán a kardamom. Někdo používá i anýz, koriandr a muškátový květ. Každá perníkářka si umí koření namíchat, začátečníci si ho mohou koupit hotové.

2

Z jakého těsta jsou hned měkké perníčky

Malé perníčky, plněné povidly nebo zdobené bílkovou polevou, patří mezi základní druhy vánočního cukroví. Připravují se z kořeněného těsta s vyšším obsahem másla a zachází se s nimi jako s jiným cukrovím - skladují se stejně dlouho, ale dají se péct i těsně před svátky, protože tyto perníčky jsou hned měkké.

3

Z jakého těsta jsou perníčky k dekoraci

Perníčky k dekoraci slouží k vystavení na vánoční stoly a později také k mlsání. Těsto na ně musí být tužší, proto se používá více mouky a méně másla. Perníčky se neskladují v dóze, protože postupně natahují z okolí vlhkost a měknou. Z těsta se připravují perníkové chaloupky, svícny, krabičky a betlémy.

4

Z jakého těsta jsou perníčky na stromeček

Z těsta, které obsahuje minimum tuku (nebo žádný tuk) připravíme tuhé těsto, ze kterého vyrobíme vánoční ozdoby s dírkou. Na rozdíl od jiných perníčků je můžeme skladovat i několik let, a to i po ozdobení bílkovou polevou. Drobné tvary, perníkové koule nebo chaloupky a svícny jsou zdrojem příjemné vůně.

5

Jaké jsou typické tvary vánočních perníčků

Vánoční perníčky se vyznačují tvary typickými pro Vánoce, Silvestr a zimu obecně. Mezi nejoblíbenější patří stromeček, zvonek, kometa, baňka, hvězdička či podkova. K zimním motivům tradičně patří sněhulák, čepice, vločka, rukavice, sáňky, zimní bota, stromek nebo zasněžená chaloupka.

6

Jak se pečou malé perníčky a velké perníky

Malé perníčky vykrajujeme z tenkého plátu těsta. Vysoký plát totiž perníčky vyboulí a špatně se zdobí. Plněné perníčky naopak potřebují vyšší těsto, aby se zaoblily. Ze silnějšího plátu vytváříme perníkové dekorace (chaloupky a svícínky). Nejsilnější perník použijeme pro velké scenérie (betlémy a svícny).

7

Co se dělá s perníčky hned po upečení

Upečené horké perníčky potřeme rozšlehaným vajíčkem, do kterého můžeme pro zpestření přidat kapku jedlého barviva. Připravíme si podnos s pečicím papírem a perníčky na něj přeložíme vedle sebe, aby se neslepily. Před zdobením je necháme 24 hodin odpočívat, aby se póry zatáhly a povrch zůstal hladký.

8

Jak udělat bílkovou polevu a zdobit s ní

Polevu připravíme z prosátého moučkového nebo pudrového cukru a bílků pokojové teploty. Polevu třeme tak dlouho, až mezi prsty necítíme cukrové krystalky a směs je hustá a lesklá. Perníčky zdobíme vyléváním bílou nebo barevnou polevou a kresbou z kornoutku nebo sáčku s ustřiženou špičkou.

9

Netradiční zdobení perníčků

Kromě bílkové polevy, která má neomezené dekorovací možnosti, můžeme perníčky ozdobit motivem dřeva, březové kůry nebo obarveným vajíčkem k potření. Na malé perníčky můžeme přilepit barevné obrázky vystřihnuté z jedlého papíru. Polevu posypeme cukrovým zdobením nebo perníčky pomalujeme jedlými barvami.

10

Jak skladovat perníčky

Perníčky skladujeme v nádobě s ostatním kořeněným cukrovím - se zázvorkami, medvědími tlapkami nebo skořicovými hvězdičkami. Perníčky uložené s přístupem vzduchu v papírové krabici do sebe částečně natahují vlhkost a ještě změknou. Měkké perníčky můžeme skladovat i ve vzduchotěsné dóze.

Místo perníčků můžete upéct voňavé perníkové bochánky s rumovou polevou, které se připravují z jednoduchých kuliček těsta. Jak na ně? Podívejte se na video:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli