Mazanec je tradiční velikonoční pečivo, které podle receptu zvládne i začátečník
Mazanec je tradiční velikonoční pečivo z kynutého těsta plného cukru, másla, mandlí, vanilky, rozinek a citrónové kůry. Mazanec má tvar kulatého bochníku, proto se mu také říká sladký velikonoční chléb.
Mazance se tradičně pekly na Bílou sobotu - v neděli ráno je hospodyně odnesly do kostela k svatému pomazání, než bylo rodině dovoleno je sníst. V současné době již do kostela nechodíme, ale každoroční pečení mazanců nám zůstalo.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se připravit na pečení mazanců
Některé úkony je vhodnější udělat den předem - práce bude jednodušší:
- Mazance se připravují z kynutého těsta, které je pro začátečníky trochu složité, proto dají spíše přednost nekynutému těstu tvarohovéhu nebo šlehačkovému. Výjimkou nejsou ani mazance z bezlepkové nebo ze špaldové mouky, která je pro organismus šetrnější než mouka bílá.
- Podle receptu nakoupíme potřebné suroviny a večer před pečením je necháme na stole, aby měly stejnou teplotu. Nastrouháme citrónovou kůru a muškátový oříšek, namočíme rozinky do rumu, oloupeme mandle a nakrájíme je na plátky nebo na malé hranolky.
Recept na mazanec pro začátečníky
Rozpis je na 1 velký mazanec nebo 2 menší:
- 500 g polohrubé mouky
- 125 g másla nebo Hery
- 125 g krupicového cukru
- 40 g (kostka) droždí
- 250 ml mléka
- 3 vaječné žloutky
- špetka soli, vanilka, citrónová kůra, rozinky, muškátový oříšek
- nasekané mandle do těsta i na posypání
Ze 2 lžic odebrané mouky, 1 lžíce cukru, kostičky droždí a trochy teplého mléka umícháme hustou kaši - omládek, který necháme v teple pod ubrouskem vzejít. V míse smícháme suché suroviny, pak postupně přidáme omládek, žloutky, vlahé máslo a mléko. Těsto potřebuje na zpracování tolik času, aby bylo jemné, pružné a bez viditelných žmolků - použijeme robota nebo vařečku a ruce. Mandle a rozinky namočené v rumu přidáme do těsta jako poslední - dlouhé míchání by způsobilo v těstě nepěkné šmouhy.
Mohlo by vás zajímat
Jak tvarovat a upéct mazanec
Vláčné těsto přemístíme do mísy, kterou lehce vysypeme moukou:
- Těsto na mazanec v míse poprášíme moukou a zakryjeme čistou utěrkou. Necháme ho v teple kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak ho vykulíme na vál a rozdělíme na potřebný počet kousků. Každý bochánek-mazanec vytvarujeme podtáčením okrajů těsta pod bochník, aby byl povrch hladký a pevný. Pak je přemístíme na plech na pečicí papír a necháme hodinu odpočinout.
- Nahoře nastřihneme mazanec do tvaru kříže - bude lépe unikat pára. Potřeme ho rozšlehaným vejcem a posypeme pokrájenými mandlemi. Plech vložíme do horké trouby a pečeme na 180 °C, dokud povrch nezezlátne. Pokud nám bude připadat, že se peče rychle, zakryjeme ho alobalem. Před dopečením uděláme zkoušku špejlí, jestli je těsto propečené.
Na přípravu velikonočního mazance se můžete podívat v našem videu:
Komentáře