Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec je tradiční velikonoční pečivo z kynutého těsta plného cukru, másla, mandlí, vanilky, rozinek a citrónové kůry. Mazanec má tvar kulatého bochníku, proto se mu také říká sladký velikonoční chléb.

Mazance se tradičně pekly na Bílou sobotu - v neděli ráno je hospodyně odnesly do kostela k svatému pomazání, než bylo rodině dovoleno je sníst. V současné době již do kostela nechodíme, ale každoroční pečení mazanců nám zůstalo

Jak se připravit na pečení mazanců

Některé úkony je vhodnější udělat den předem - práce bude jednodušší:

  • Mazance se připravují z kynutého těsta, které je pro začátečníky trochu složité, proto dají spíše přednost nekynutému těstu tvarohovéhu nebo šlehačkovému. Výjimkou nejsou ani mazance z bezlepkové nebo ze špaldové mouky, která je pro organismus šetrnější než mouka bílá.
  • Podle receptu nakoupíme potřebné suroviny a večer před pečením je necháme na stole, aby měly stejnou teplotu. Nastrouháme citrónovou kůru a muškátový oříšek, namočíme rozinky do rumu, oloupeme mandle a nakrájíme je na plátky nebo na malé hranolky.

Recept na mazanec pro začátečníky

Rozpis je na 1 velký mazanec nebo 2 menší:

Ze 2 lžic odebrané mouky, 1 lžíce cukru, kostičky droždí a trochy teplého mléka umícháme hustou kaši - omládek, který necháme v teple pod ubrouskem vzejít. V míse smícháme suché suroviny, pak postupně přidáme omládek, žloutky, vlahé máslo a mléko. Těsto potřebuje na zpracování tolik času, aby bylo jemné, pružné a bez viditelných žmolků - použijeme robota nebo vařečku a ruce. Mandle a rozinky namočené v rumu přidáme do těsta jako poslední - dlouhé míchání by způsobilo v těstě nepěkné šmouhy.

Jak tvarovat a upéct mazanec

Vláčné těsto přemístíme do mísy, kterou lehce vysypeme moukou:

  • Těsto na mazanec v míse poprášíme moukou a zakryjeme čistou utěrkou. Necháme ho v teple kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak ho vykulíme na vál a rozdělíme na potřebný počet kousků. Každý bochánek-mazanec vytvarujeme podtáčením okrajů těsta pod bochník, aby byl povrch hladký a pevný. Pak je přemístíme na plech na pečicí papír a necháme hodinu odpočinout.
  • Nahoře nastřihneme mazanec do tvaru kříže - bude lépe unikat pára. Potřeme ho rozšlehaným vejcem a posypeme pokrájenými mandlemi. Plech vložíme do horké trouby a pečeme na 180 °C, dokud povrch nezezlátne. Pokud nám bude připadat, že se peče rychle, zakryjeme ho alobalem. Před dopečením uděláme zkoušku špejlí, jestli je těsto propečené.

Na přípravu velikonočního mazance se můžete podívat v našem videu:

Sladké drobečky

Podle některých receptů můžeme do těsta přidat nasekané ořechy nebo kandované ovoce. Před krájením musíme nechat mazanec úplně vychladnout, aby se nesrazil. Poprášíme ho cukrem a položíme na podnos spolu s obarvenými vejci nebo čokoládovými zajíčky, které tvoří dekoraci. Mazancové těsto můžeme zaplést jako věnec a po upečení do prázdného středu naskládat kraslice.

Komentáře

Další tipy a triky