Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Některé druhy cukroví v nás vyvolávají spoustu vzpomínek, u každého to je ale trochu jinak. Záleží na zvyklostech rodin, ze kterých pocházíme. Možná se vám do vzpomínek vepsaly právě vykrajované měsíčky a tento recept vám udělá radost.

Co se týče ořechových měsíčků, tak přestože na první pohled mohou vypadat stejně, v našich rodinách se pečou z různých těst a dokonce i polevy jsou odlišné. Někdo je zvyklý na citronovou, jiný na rumovou. Z toho důvodu se může stát, že chuť měsíčků z našeho receptu bude trochu jiná, než byste čekali. Ať tak či tak, určitě si pochutnáte.

Vykrajované ořechové měsíčky

Na ořechové měsíčky (z úvodního videa) pro plech o rozměrech 30x40 cm budete potřebovat 140 g změklého másla, 140 g moučkového cukru, 120 g mletých vlašských ořechů, 130 g polohrubé mouky, 4 vejce, 2 lžíce kakaa. Dále budete potřebovat tuk na vymazání plechu a hrubou mouku na vysypání plechu. Na polevu počítejte 2 hrnky moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce horké vody a 2 lžíce oleje.

  1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Plech vymažte tukem a vysypte hrubou moukou.
  2. Změklé máslo ušlehejte s cukrem do pěny. Přidejte žloutky a znovu prošlehejte. Do této žloutkové směsi prosejte mouku a kakao a opatrně společně promíchejte. Na závěr ještě opatrně přimíchejte mleté ořechy. 
  3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho pak ruční metličkou vmíchejte do těsta.
  4. Hotové těsto rozetřete na plech a vložte do předehřáté trouby. Pečte přibližně 20 minut, řiďte se zkušenostmi s vlastní troubou. 
  5. Dále připravte polevu z cukru, rumu, horké vody a oleje. Polevu vymíchejte metličkou. 
  6. Po vyjmutí plechu z trouby polijte ještě horký plát upečeného těsta rumovou polevou.
  7. Nechte asi 15 minut stát, aby poleva částečně ztuhla, a pak začněte vykrajovat kovovým kolečkem měsíčky. Pracujte rychle, aby příliš ztuhlá poleva nezačala při vykrajování praskat. V úvodním videu se podívejte, jak přesně postupovat.

Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám měsíčky povedly. A pokud máte svůj osvědčený recept, můžete nám dát vědět, jak se od toho našeho odlišuje.

Přejeme zdařilé pečení a dobrou chuť.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky