Vykrajované ořechové měsíčky: Naučte se jednoduché cukroví podle videoreceptu
Některé druhy cukroví v nás vyvolávají spoustu vzpomínek, u každého to je ale trochu jinak. Záleží na zvyklostech rodin, ze kterých pocházíme. Možná se vám do vzpomínek vepsaly právě vykrajované měsíčky a tento recept vám udělá radost.
Co se týče ořechových měsíčků, tak přestože na první pohled mohou vypadat stejně, v našich rodinách se pečou z různých těst a dokonce i polevy jsou odlišné. Někdo je zvyklý na citronovou, jiný na rumovou. Z toho důvodu se může stát, že chuť měsíčků z našeho receptu bude trochu jiná, než byste čekali. Ať tak či tak, určitě si pochutnáte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Vykrajované ořechové měsíčky
Na ořechové měsíčky (z úvodního videa) pro plech o rozměrech 30x40 cm budete potřebovat 140 g změklého másla, 140 g moučkového cukru, 120 g mletých vlašských ořechů, 130 g polohrubé mouky, 4 vejce, 2 lžíce kakaa. Dále budete potřebovat tuk na vymazání plechu a hrubou mouku na vysypání plechu. Na polevu počítejte 2 hrnky moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce horké vody a 2 lžíce oleje.
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Plech vymažte tukem a vysypte hrubou moukou.
- Změklé máslo ušlehejte s cukrem do pěny. Přidejte žloutky a znovu prošlehejte. Do této žloutkové směsi prosejte mouku a kakao a opatrně společně promíchejte. Na závěr ještě opatrně přimíchejte mleté ořechy.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho pak ruční metličkou vmíchejte do těsta.
- Hotové těsto rozetřete na plech a vložte do předehřáté trouby. Pečte přibližně 20 minut, řiďte se zkušenostmi s vlastní troubou.
- Dále připravte polevu z cukru, rumu, horké vody a oleje. Polevu vymíchejte metličkou.
- Po vyjmutí plechu z trouby polijte ještě horký plát upečeného těsta rumovou polevou.
- Nechte asi 15 minut stát, aby poleva částečně ztuhla, a pak začněte vykrajovat kovovým kolečkem měsíčky. Pracujte rychle, aby příliš ztuhlá poleva nezačala při vykrajování praskat. V úvodním videu se podívejte, jak přesně postupovat.
Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám měsíčky povedly. A pokud máte svůj osvědčený recept, můžete nám dát vědět, jak se od toho našeho odlišuje.
Přejeme zdařilé pečení a dobrou chuť.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře