Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Palačinky jsou báječné a přitom velmi jednoduché. Stačí smíchat trochu mouky a mléka, k tomu přidat vajíčko. Palačinky se dají péct na pánvi, ale pokud je připravujete často, možná byste ocenili elektrický palačinkovač. Příprava palačinek je na něm pohodlná a snadná.

Palačinky jsou skvělé k snídani, obědu i večeři. Dají se připravit jako "dezert" nebo jako hlavní jídlo, v tom případě se ale hodí uvařit ještě polévku, třeba čočkovou nebo kulajdu, která příjemně zasytí. Palačinky jsou nejchutnější brzy po upečení, plnit je můžete naslano i nasladko. Poradíme, jakou mouku do těsta na palačinky použít.

Z jaké mouky se dělají palačinky

Pokud zatím nemáte s pečením palačinek zkušenosti, naučte se nejprve některý z nejoblíbenějších receptů a použijte mouku hladkou. Palačinky s touto moukou jsou jemné, pěkně tenké a pružné (krásně se dají stáčet). Tato mouka se do klasických palačinek hodí nejlépe

Palačinky z celozrnné mouky

Hladkou mouku můžete nahradit v palačinkách moukou celozrnnou (pšeničnou nebo špaldovou), palačinky pak budou hrubší a na pohled tmavší, nicméně zároveň výživnější a více vás zasytí. Výhodné je použít část mouky hladké (pro zachování pružnosti, jemnosti a výtečné chuti) a část celozrnné (pro vyšší výživnost).

Palačinky z pohankové mouky

Skvělé a zároveň chuťově specifické jsou pohankové palačinky. S pohankovou moukou se dobře pracuje, palačinkám dává skvělou soudržnost. Můžete ji používat v kombinaci s obyčejnou hladkou moukou nebo samostatně, palačinky jsou pak bezlepkové, jejich textura je hrubší.

Palačinky z ovesné mouky

Palačinky vůbec nejsou tak složité, jak se leckdy nezkušeným může zdát. Výtečnou pomocí jsou elektrické palačinkovače, které umožní jednoduchým způsobem péct palačinky (nebo také nejrůznější placky) i z méně obvyklých surovin. Do palačinek je možné použít nejen ovesnou mouku, ale i ovesné mléko (místo obyčejného).

Další varianty palačinek

Zajímavou alternativou jsou také palačinky z žitné mouky nebo palačinky z rýžové mouky, část obyčejné pšeničné mouky je možné v palačinkách nahradit moukou kukuřičnou a dokonce můžete připravit palačinky zcela bez mouky.

Na palačinky si připravte pomocí tyčového mixéru řidší těsto, které necháte asi 30 minut stát a pak se pusťte do pečení. Hotové palačinky stačí namazat marmeládou nebo ochuceným tvarohovým krémem, stočit a podávat. Přípravou palačinek vás provede následující videorecept:   

Z které mouky palačinky připravujete nejraději? Budeme rádi, když nám o tom napíšete.

                                           

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli