Z jaké mouky se dělají palačinky? Vyberte si z více možností podle svých preferencí
Palačinky jsou báječné a přitom velmi jednoduché. Stačí smíchat trochu mouky a mléka, k tomu přidat vajíčko. Palačinky se dají péct na pánvi, ale pokud je připravujete často, možná byste ocenili elektrický palačinkovač. Příprava palačinek je na něm pohodlná a snadná.
Palačinky jsou skvělé k snídani, obědu i večeři. Dají se připravit jako "dezert" nebo jako hlavní jídlo, v tom případě se ale hodí uvařit ještě polévku, třeba čočkovou nebo kulajdu, která příjemně zasytí. Palačinky jsou nejchutnější brzy po upečení, plnit je můžete naslano i nasladko. Poradíme, jakou mouku do těsta na palačinky použít.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z jaké mouky se dělají palačinky
Pokud zatím nemáte s pečením palačinek zkušenosti, naučte se nejprve některý z nejoblíbenějších receptů a použijte mouku hladkou. Palačinky s touto moukou jsou jemné, pěkně tenké a pružné (krásně se dají stáčet). Tato mouka se do klasických palačinek hodí nejlépe.
Palačinky z celozrnné mouky
Hladkou mouku můžete nahradit v palačinkách moukou celozrnnou (pšeničnou nebo špaldovou), palačinky pak budou hrubší a na pohled tmavší, nicméně zároveň výživnější a více vás zasytí. Výhodné je použít část mouky hladké (pro zachování pružnosti, jemnosti a výtečné chuti) a část celozrnné (pro vyšší výživnost).
Palačinky z pohankové mouky
Skvělé a zároveň chuťově specifické jsou pohankové palačinky. S pohankovou moukou se dobře pracuje, palačinkám dává skvělou soudržnost. Můžete ji používat v kombinaci s obyčejnou hladkou moukou nebo samostatně, palačinky jsou pak bezlepkové, jejich textura je hrubší.
Palačinky z ovesné mouky
Další varianty palačinek
Zajímavou alternativou jsou také palačinky z žitné mouky nebo palačinky z rýžové mouky, část obyčejné pšeničné mouky je možné v palačinkách nahradit moukou kukuřičnou a dokonce můžete připravit palačinky zcela bez mouky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na palačinky si připravte pomocí tyčového mixéru řidší těsto, které necháte asi 30 minut stát a pak se pusťte do pečení. Hotové palačinky stačí namazat marmeládou nebo ochuceným tvarohovým krémem, stočit a podávat. Přípravou palačinek vás provede následující videorecept:
Komentáře