Dieta č. 4 (beztučná, žlučníková, FIT, bez mléka, bez cukru, bez mouky) Ovesné palačinky

Dietní recepty OstatníPalačinky Doba přípravy: 40 minut (i s přípravou) 2 názory

Dietní recepty OstatníPalačinky Doba přípravy: 40 minut (i s přípravou) 2 názory

Suroviny 3-4 porce

Na 10 ks dietních tenkých palačinek (průměr placky cca 16 cm):
3/4 hrnku ovesných vloček (jaké kdo má doma)
500 ml horké vody
2 PL čekankového sirupu (lze přisladit)
2 špetky soli
1 vejce M (může být i jen bílek)

Postup přípravy receptu

  1. Do vhodné nádoby vložíme suché vločky, zalijeme horkou vodou, přidáme čekankový sirup a špetku soli, necháme cca 20 minut nasáknout vodu do vloček. Tento základ lze udělat i den předem. Vložíme vše do mixéru a řádně rozmixujeme. Lze mixovat i v některém z typů smootie makeru a nebo ponorným mixérem. Musí vzniknout hustá, palačinková hmota bez drcků. Do této hmoty vklepneme vajíčko a znovu mixujeme. Těsto musí být táhlé jako na klasické palačinky, pokud se zdá hutné, přilijeme vodu a znovu mixujeme.

  2. "Smažíme" na pánvi s nepřilnavým povrchem (teflon, kamenina, jiný nepřilnavý povrch) bez tuku!!! Nevymašťujeme ani máslem. Smažíme opravdu na suché pánvi. Na pánev lijeme těsto jak jsme zvyklí, dokonce se dělají i bubliny, i když tam není špetka kypřidla. Palačinkám se musí nechat zespodu pořádně zhnědnout okraj, pokud to uspěcháte, budou se vám palačinky trhat, nebudou dodělané a nebo se budou lepit na obracečku. Chce to trpělivost a vyzkoušet.

  3. Z této dávky těsta byste jich měli udělat minimálně 10 o velikosti 15 cm (menší pánev). Pokud necháte těsto déle stát (hodinu a víc), dost zhoustne, zředit lze opět vodou. Kdo může, tak místo vody lze dát mléko, místo čekankového sirupu cukr, popřípadě 1:1.

Poznámka od kuchařky

Tyto palačinky jsem si vymyslela z důvodu, že jsem po operaci žlučníku a nemohu nic smaženého v oleji a čím méně tuku, tím lépe, ale bohužel mlsná mě honí a já zkouším, co mohu a co ne. Dieta č. 4 (obecně braná jako "žlučníková") s normálními recepty pro normální strávníky se na internetu skoro nevyskytuje, taktéž FIT recepty jsou přebujelé přísadami a postupy, které člověk ani nezná. A protože se mi ke "žlučajzu" navíc přidala i redukční dieta a vznikly mi nové alergie na potraviny, tak si myslím, že tento základní recept na palačinky bude úplně super pro hodně skupin lidiček. :-)

Komentáře k receptu Dieta č. 4 (beztučná, žlučníková, FIT, bez mléka, bez cukru, bez mouky) Ovesné palačinky

  • michelle76 michelle76 (autorka receptu)

    Vlasta09: Vyzkoušeno nemám, ale určitě. Stejně jako jdou klasické palačinky z hladké mouky udělat na slano. Jen přidáte víc soli a uberete na sladidle (cukr, čekankový sirup). Toto je základní recept, záleží i na vločkách a jejich nasátí a na tom, jak si je kdo ochutí. :-8

    Odpovědět

  • Vlasta09 Vlasta09

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ,zda je možno udělat tyto palačinky i na slano? Děkuji za odpověď:yes:

    Odpovědět

TIP dne na email