Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Větší rozvoj domácího pečení nastal až s rozvojem průmyslové výroby cukru a také sporáků s troubou. Hlavně rychlý rozvoj průmyslu za první republiky dopomohl k prosperitě a tím i ke kuchařským knihám a recepturám předávaným v rodinách.

Pečení cukroví (i perníků) přestalo být závislé jen na profesionálních pekařích a perníkářích a přestěhovalo se do kuchyní hospodyněk. Pro hospodyně byla pokrokem také dostupnost kovových formiček na vykrajování.

Nejchutnější perníčky

Základem je správně namíchané koření, které určuje chuť. Receptury se dědily v širších rodinách a z nich vycházely perníky většinou tvrdé po upečení, které se teprve musely nechat rozležet. Proto také patřily k prvním druhům, které zavoněly adventním obydlím.

Jak na měkké perníčky

V běžných domácnostech dříve nebýval suchý vzduch jako v dnešních bytech s ústředním topením, proto nebyl se změknutím pečiva problém. Na změknutí se doporučuje vložit rozkrojené jablko do krabice s perníčky. Ale těch vychytávek je mnohem více včetně krátkého pečení, aby perníčky příliš neztvrdly.

Zdobené perníčky

První perníky byly zdobené vtlačováním těsta do vyřezávaných dřevěných forem, které do něj otiskly vzor. Také zdobení těsta těstem bylo běžné. Ve 20. století se prodávaly perníky s papírovým obrázkem nalepeným cukrovou polevou. Byly to jednoduché tvary, které teprve s obrázkem "prokoukly". Až později se začalo prosazovat malování pomocí polevy v kornoutku nebo např. nalepením marcipánu. Dnes zdobíme perníčky velmi jednoduše a efektivně, jak žádá moderní doba. 

Můžete se inspirovat naším videoreceptem na bílkovou polevu, kterou své perníčky můžete nazdobit.

Přejeme, ať se vám krásně podaří.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli