Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hezké zdobení udělá nejen z obyčejné sušenky lákavý kousek. I úplný začátečník může své cukroví hezky ozdobit, aniž by k tomu potřeboval zvláštní nástroje či suroviny. Žádoucí je ale vkusnost a cit pro přiměřenost.

Upéct cukroví pro mnohé není vůbec žádný problém. Ten může nastat až s potřebou kousky nějakým způsobem ozdobit. Každý z nás není výtvarně nadaný ani nedisponuje množstvím pomůcek a názorné literatury. Inspirujte se našimi tipy.

Cukroví poprášené či obalené v cukru

Cukroví poprášíme moučkovým cukrem nebo naopak kakaem. Takto zdobíme hlavně slepované cukroví, kdy vynikne kontrast bílého cukru a červené marmelády, ale i to ze strojku, které je zdobené už tvarem. Cukroví lze také v cukru obalit - obalujeme tučnější druhy, na které se cukr hezky nalepí, tedy hlavně vanilkové rohlíčky, pracny a další. Cukroví se obaluje ještě teplé.

Cukroví namáčené do polevy

Namáčíme celý kousek, polovinu nebo jen část cukroví. Polevy by mělo být dostatek, aby se v ní cukroví dobře obalilo. Namočené kousky necháme okapat a odkládáme na pečicí papír, aby poleva zaschla. Poté správně uskladníme.

Cukroví polévané polevu

Cukroví rozložíme na mřížku položenou nad pečicím papírem a šetrně polijeme., polevu však můžeme i opatrně nanášet štětečkem. Po zaschnutí polevu, která stekla, seškrábneme a použijeme znovu. Takto proces podle potřeby opakujeme.

Cukroví polevou pocákané

Pocákáním polevou se většinou zdobení ukončuje. Polevu máme v papírovém kornoutku nebo sáčku s tenkou trubičkou (na zdobení perníků). Na světlý podklad obvykle cákáme tmavou polevou a na tmavý světlou, aby vynikl barevný kontrast.

Cukroví malované

Polevu máme v kornoutku nebo sáčku s tenkou trubičkou a na kousky kreslíme vzory. Do polevy můžeme namočit vytvarovaný drátek a na cukroví jen obtisknout podle vychytávky. Bílkovou polevu na perníčky lze obarvit. Vzory musí pořádně uschnout, než je uložíme do krabice.

Cukroví zdobené dalšími surovinami

Ještě nezaschlou polevu můžeme dozdobit půlkou mandle, ořechového jádra, posypáním sekanými nebo mletými ořechy, mandlovými lupínky nebo hranolky, čokoládovou rýží, koupeným barevným cukrovým  zdobením, kouskem barevného želé, tvarem vykrojeným z marcipánu apod.

Cukroví obalové

Většinou obalujeme nepečené kuličky. Obalit je můžeme v sekaných ořeších, kakau, kokosu, skořici, strouhaném perníku, strouhané čokoládě, čokoládovém zdobení, cukrovém zdobení, drceném mrazem sušeném ovoci. Co vás napadá dál?

Začátečníci mohou podle našeho videoreceptu vyzkoušet jednoduché, ale velmi chutné nepečené cukroví dělbuchy, u kterého si vyzkouší polévání polevou.

Komentáře

Další tipy a triky