Vydatná zeleninová polévka s pohankou a vajíčkem: Příjemně vás zasytí a zahřeje
Chladné dny a deštivé počasí nám dávají pocítit, že začíná podzim, což znamená, že nám přijdou k chuti vydatná jídla, která nás krásně zahřejí. Dobrou volbou je vydatná polévka s pohankou a vejcem. Je plná krásně barevné zeleniny a pohanka se k ní skvěle hodí.
Vydatné polévky a další sytá jídla při ochlazení vystřídají v našem jídelníčku odlehčené svěží saláty, u sporáku budeme zase trávit trochu více času. Polévky, na které během léta často zapomínáme, mají v našem jídelníčku opět své důležité místo. Přestože je rádi střídáme, každá domácnost má své oblíbené "favority". Možná si právě pohankovou polévku zařadíte mezi své nejmilejší.
Jak uvařit polévku s pohankou a vajíčkem
Jednoduché pokrmy máme často nejraději. Neznamená to ale, že jsou ošizené nebo odbyté. Právě tato polévka je skvělým příkladem poctivého domácího jídla.
- Na 4 porce polévky budete potřebovat 1 mrkev, 1/2 menšího celeru, 1 petržel, 1 cibuli, 1/2 kedlubny, kousek květáku, 200 g předem uvařené pohanky, 1 lžíci másla nebo oleje, 1 vajíčko, libeček, petrželku a sůl na dochucení.
- Do hrnce dejte rozehřát máslo, přidejte očištěnou a nadrobno nakrájenou zeleninu a mírně ji osmahněte.
- Zalijte ji vodou, osolte a uvařte zeleninu doměkka.
- Teprve pak přidejte zvlášť uvařenou pohanku a nadrobno nakrájený libeček.
- Polévku uveďte znovu do varu, vmíchejte do ní rozšlehané vajíčko a v polévce ho nechte srazit.
- Polévku můžete hned servírovat, hned po uvaření je zelenina plná barev. Na talíři polévku ještě posypte nadrobno nakrájenou petrželkou.
Pohanka v naší kuchyni
- Mnoho strávníků ocení, že pohanka neobsahuje lepek, ale naopak je žádaná kvůli obsahu rutinu.
- Využití pohanky je poměrně univerzální. Hodí se na přípravu kaší a do pomazánek, používá se jako příloha (podobně jako rýže, bulgur nebo kuskus), můžeme ji zapékat nebo přidávat do karbanátků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Polévky zahuštěné pohankou
Pohanka báječně zahustí polévky a postará se o jejich vydatnost a výživnou hodnotu. Přidáváme jí pouze malé množství, protože pohanka dokáže po uvaření výrazně zvětšit svůj objem. Přitom není potřeba žádné dlouhé vaření, pohanku stačí uvést do varu a pak ji nechat pod pokličkou dojít.
Tip: Pohanku, kterou budeme přidávat do polévky, můžeme uvařit zvlášť nebo přímo v polévce. Po odstavení z plotýnky pohanka ještě dojde a polévka více zhoustne.
Komentáře