Vydatná bramborová polévka s krupkami nebo pohankou

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Doba přípravy: 1 hod. 4 a více Polévky 5 názorů

Suroviny

350 g brambor
200 g čerstvých (20 g sušených) hub
150 g polévkové zeleniny
80-100 g trhaných krupek (dnes spíše koupíme pod názvem lámanka)
1,2 l vody
máslová jíška
1 celé vejce (lze vynechat)
sůl
špetka pepře
kmín
majoránka
2 stroužky česneku (nebo podle chuti)
petrželka nebo pažitka
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné brambory spolu s krupkami dáme vařit do vařící vody nebo vývaru. Asi po 20 minutách přisypeme pokrájenou zeleninu.

  2. Pokud máme čerstvé houby, přidáme až po 1/2 hod. vaření, sušené dáme vařit hned společně s brambory a krupkami (lámankou). Kdo má domácí vegetu, může ji trochu přidat. Nakonec přidáme prolisovaný česnek podle chuti.

  3. Po úplném dovaření zahustíme polévku máslovou jíškou, přidáme promnutou majoránku a případně vlijeme přes vidličku rozšlehané vejce. Na talíři ozdobíme drobně posekanou petrželkou nebo pažitkou.
    Místo krupek můžeme použít i pohanku, ale přidáváme ji až na konci varu.

Poznámka

Tuto výbornou a sytou polévku jsem poprvé jedla někdy na přelomu padesátých a šedesátých let v oblasti Chlumce nad Cidlinou.

Někdy do ní místo trhaných krupek (lámanky) dávám pohanku, ale tu až chvíli před dovařením polévky. To je také velká dobrota.

Dřívější trhané krupky byly trochu jemnější, než dnešní lámanka, ale chuť polévky zůstává stále stejně skvělá.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vydatná bramborová polévka s krupkami nebo pohankou

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Jaromíra18: Ivana Ch: Děkuji moc za milé komentáře! :-8:-K Koukám, že je tahle polévka stále dost oblíbená, to jsem netušila. :-8 Hledala jsem recept na bramborajdu s krupkami nebo s pohankou a ani jedno jsem nenašla. Představte si, že jsem poctivě pročetla všechny ingredience u všech 66 receptů na bramboračku, které mi vyhledávač nabídl! Bylo to dost hrozné, ale vydržela jsem (se skřípáním zubů :-D;-):-O:-D)! Moc vás obě zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18

    Také jí máme moc rádi, je vynikající.:yes::-K

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Takhle vařila bramboračku maminka a říkala jí selská, já ji dělám také (vdaná budu 55let) Mužský jí mají moc rádi

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    hospodyně: :yes::-D Děkuji nejen za milý komentář, ale i za připomínku česneku, já ho do bramboračky vždycky dávám, ale zapomněla jsem ho tam napsat :-O;-), hned to napravím! Já dělám bramborajdu na různý způsob, někdy s houbami, někdy bez. Mně houby nevadí, ani když dávám krupky nebo pohanku, nerozlišuji to. Ono spíš záleží na tom, jestli nějaké houbičky mám. ;-):-8 Ještě jednou dík za komentář a moc zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-K vařím ji také, ovšem bez hub a dávám česnek. Je moc dobrá.:yes: Kluci rozlišují bramboračku s houbami a bramb. s krupkami.Mladší houby nejí, starší je zbožňuje odmalinka:-)

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo