Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maso je nutné před spotřebou uchovávat v chladu, ale i tak má poměrně krátkou trvanlivost. Ta se liší podle druhu masa i podle stavu, v jakém ho uchováváme. Pojďme si zopakovat, jaké jsou trvanlivosti jednotlivých druhů mas.

Trvanlivost masa můžeme prodloužit zmrazením nebo uzením potraviny. Především to druhé často využívaly naše babičky, které neměly k dispozici velké mrazáky a po zabíjačce bylo třeba maso nějakým způsobem uskladnit.

Trvanlivost masa je různá

Je rozdíl, jestli je maso v celku nebo mleté. Záleží také na teplotě v lednici, ta by se měla pohybovat mezi 2–5 °C.

  • Drůbeží maso vydrží v lednici 2–3 dny.
  • Vepřové i hovězí maso můžeme uchovat v lednici 3–5 dní.
  • Vnitřnosti mohou být v lednici maximálně 2 dny.
  • Ryby a plody moře jsou na skladování náročnější, protože byly již jednou zmrazeny na moři a následně rozmrazeny k prodeji. Proto je dobré je spotřebovat do 24 hodin od nákupu.
  • Mleté maso nemá dlouhou trvanlivost a je nutné ho spotřebovat během 1–2 dnů.
  • Nejvhodnějším místem, kam umístit maso, je police hned nad šuplíkem. Často bývá označována jako "nulová zóna".
Abychom měli z jídla ten nejlepší požitek, je třeba nakupovat s rozvahou a rozmyslet si, kolik kterých surovin spotřebujeme. Je důležité číst etikety a kontrolovat celistvost obalů

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více