Luxusní domácí vaječňák podle Žufánka: Český lihovarník prozradil svůj osobní recept!
8. 12. 2020 Vaření
Vaječný likér patří k Vánocům stejně jako cukroví, vánočka a bramborový salát. Navíc je snadné vyrobit si svůj vlastní domácí, který poslouží klidně i jako krásný dárek. Chcete to zkusit opravdu luxusně? Inspirujte se osobním receptem Martina Žufánka. Český lihovarník se s ním svěřil na sociálních sítích.
Vaječný likér je součástí Vánoc
Vyrobit domácí vaječný likér není nic náročného, pokud to ale člověk dělá poprvé, je dobré inspirovat se vyzkoušeným receptem. Jenže "zaručených a osvědčených" receptů na ten opravdu nejlepší domácí vaječňák existuje nepřeberné množství. Dá se vyrobit klidně i za pár korun, pak je většinou základem tuzemák, Salko, vanilkový cukr a 3 žloutky. Pokud nemáte problém plácnout se trochu přes kapsu nebo plánujete svůj vaječný likér rozdávat kamarádům a blízkým, použijte místo tuzemáku kvalitní rum.
Mohlo by vás zajímat
Pro opravdu luxusní vaječný likér, který je dost možná králem mezi domácími vaječňáky, se ale můžete inspirovat osobním receptem Martina Žufánka. Martin Žufánek je součástí jedné z nejznámějších lihovarnických rodin v Česku - s jejich pálenkami jste se určitě už nejednou setkali, ať už v baru či na oslavě svatby nebo narozeniny. Žufánek se s tím, jak domácí vaječňák připravuje on sám, svěřil na Facebooku. Jeho recept sice vyžaduje poměrně nákladné ingredience, ale výsledek určitě stojí za to!
Domácí vaječňák Martina Žufánka
Co budeme potřebovat (na 0,5 litru):
- 4 vaječné žloutky
- 70 gramů moučkového cukru
- 220 ml smetany ke šlehání
- 220 ml Bulleit Frontier Bourbonu
- 30 ml rumu Casa Eminente
- 30 ml kvalitní brandy
- vanilkový lusk
Mohlo by vás zajímat
Postup: V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidčí kašička. Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou. Přilijeme smetanu a dále mícháme metlou, dokud nedosáhneme krémové konzistence. Do směsi postupně přilíváme alkohol a vmícháváme jej metlou do krémové směsi.
Výsledek lijeme pouze do sterilizovaných, skleněných, uzavíratelných lahví. Pozor! Žufánkův domácí vaječňák je potřeba nechat 3 týdny odpočívat v lednici, rozhodně ne méně. Po vyjmutí z chladu necháme likér při pokojové teplotě povolit a poté servírujeme.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Tipy na jedlé dárky: Vyrobte domácí Bailey's nebo sváteční utopence!
3 tipy, jak udělat nejlepší vaječný koňak, který bude chtít každý ochutnat
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 8 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 10 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 19 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 19 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09
Přečtěte si Zobrazit více
Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Sedlácké brambory: Šťavnatost a vůni dodá bůček, chuť speciálně upravené zelí. Na snadné jídlo stačí jen pár ingrediencí
Hit letošních Vánoc: Svařené pivo! Jak si netradiční dobrotu připravit doma?