Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Luxusní domácí vaječňák podle Žufánka: Český lihovarník prozradil svůj osobní recept!
Zdroj: RitaE, Pixabay.com

Vaječný likér patří k Vánocům stejně jako cukroví, vánočka a bramborový salát. Navíc je snadné vyrobit si svůj vlastní domácí, který poslouží klidně i jako krásný dárek. Chcete to zkusit opravdu luxusně? Inspirujte se osobním receptem Martina Žufánka. Český lihovarník se s ním svěřil na sociálních sítích.

Vaječný likér je součástí Vánoc

Vyrobit domácí vaječný likér není nic náročného, pokud to ale člověk dělá poprvé, je dobré inspirovat se vyzkoušeným receptem. Jenže "zaručených a osvědčených" receptů na ten opravdu nejlepší domácí vaječňák existuje nepřeberné množství. Dá se vyrobit klidně i za pár korun, pak je většinou základem tuzemák, Salko, vanilkový cukr a 3 žloutky. Pokud nemáte problém plácnout se trochu přes kapsu nebo plánujete svůj vaječný likér rozdávat kamarádům a blízkým, použijte místo tuzemáku kvalitní rum. 

Pro opravdu luxusní vaječný likér, který je dost možná králem mezi domácími vaječňáky, se ale můžete inspirovat osobním receptem Martina Žufánka. Martin Žufánek je součástí jedné z nejznámějších lihovarnických rodin v Česku - s jejich pálenkami jste se určitě už nejednou setkali, ať už v baru či na oslavě svatby nebo narozeniny. Žufánek se s tím, jak domácí vaječňák připravuje on sám, svěřil na Facebooku. Jeho recept sice vyžaduje poměrně nákladné ingredience, ale výsledek určitě stojí za to!

Domácí vaječňák Martina Žufánka

Co budeme potřebovat (na 0,5 litru):

  • 4 vaječné žloutky
  • 70 gramů moučkového cukru
  • 220 ml smetany ke šlehání
  • 220 ml Bulleit Frontier Bourbonu
  • 30 ml rumu Casa Eminente 
  • 30 ml kvalitní brandy
  • vanilkový lusk

Postup: V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidčí kašička. Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou. Přilijeme smetanu a dále mícháme metlou, dokud nedosáhneme krémové konzistence. Do směsi postupně přilíváme alkohol a vmícháváme jej metlou do krémové směsi.

Výsledek lijeme pouze do sterilizovaných, skleněných, uzavíratelných lahví. Pozor! Žufánkův domácí vaječňák je potřeba nechat 3 týdny odpočívat v lednici, rozhodně ne méně. Po vyjmutí z chladu necháme likér při pokojové teplotě povolit a poté servírujeme.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den čerstvých rajčat

Den čerstvých rajčat

Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více