Luxusní domácí vaječňák podle Žufánka: Český lihovarník prozradil svůj osobní recept!
8. 12. 2020 Vaření
Vaječný likér patří k Vánocům stejně jako cukroví, vánočka a bramborový salát. Navíc je snadné vyrobit si svůj vlastní domácí, který poslouží klidně i jako krásný dárek. Chcete to zkusit opravdu luxusně? Inspirujte se osobním receptem Martina Žufánka. Český lihovarník se s ním svěřil na sociálních sítích.
Vaječný likér je součástí Vánoc
Vyrobit domácí vaječný likér není nic náročného, pokud to ale člověk dělá poprvé, je dobré inspirovat se vyzkoušeným receptem. Jenže "zaručených a osvědčených" receptů na ten opravdu nejlepší domácí vaječňák existuje nepřeberné množství. Dá se vyrobit klidně i za pár korun, pak je většinou základem tuzemák, Salko, vanilkový cukr a 3 žloutky. Pokud nemáte problém plácnout se trochu přes kapsu nebo plánujete svůj vaječný likér rozdávat kamarádům a blízkým, použijte místo tuzemáku kvalitní rum.
Mohlo by vás zajímat
Pro opravdu luxusní vaječný likér, který je dost možná králem mezi domácími vaječňáky, se ale můžete inspirovat osobním receptem Martina Žufánka. Martin Žufánek je součástí jedné z nejznámějších lihovarnických rodin v Česku - s jejich pálenkami jste se určitě už nejednou setkali, ať už v baru či na oslavě svatby nebo narozeniny. Žufánek se s tím, jak domácí vaječňák připravuje on sám, svěřil na Facebooku. Jeho recept sice vyžaduje poměrně nákladné ingredience, ale výsledek určitě stojí za to!
Domácí vaječňák Martina Žufánka
Co budeme potřebovat (na 0,5 litru):
- 4 vaječné žloutky
- 70 gramů moučkového cukru
- 220 ml smetany ke šlehání
- 220 ml Bulleit Frontier Bourbonu
- 30 ml rumu Casa Eminente
- 30 ml kvalitní brandy
- vanilkový lusk
Mohlo by vás zajímat
Postup: V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidčí kašička. Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou. Přilijeme smetanu a dále mícháme metlou, dokud nedosáhneme krémové konzistence. Do směsi postupně přilíváme alkohol a vmícháváme jej metlou do krémové směsi.
Výsledek lijeme pouze do sterilizovaných, skleněných, uzavíratelných lahví. Pozor! Žufánkův domácí vaječňák je potřeba nechat 3 týdny odpočívat v lednici, rozhodně ne méně. Po vyjmutí z chladu necháme likér při pokojové teplotě povolit a poté servírujeme.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Ostružiny se vyznačují krásnou barvou a příjemnou chutí. Zpracujeme je do lahodných moučníků a nepečených dezertů
Na zahradách se pěstují různé odrůdy, jejichž plody se liší velikostí a chutí. Populární jsou mimořádně úrodné beztrnné odrůdy. Důležité je keře… Číst více
Den čerstvých rajčat
Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více
Desatero rad na téma ostružiny: Černé ovoce z lesa a ze zahrad dozrává už na konci prázdnin
Ostružiny jsou nenáročnou rostlinou, která se nám za minimální péči odmění velkými sladkými plody. Ty dozrávají na konci léta a na začátku podzimu,… Číst více
Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?
Letní sezona a grilování je v plném proudu. Když… Číst více
7 druhů drobného ovoce pro snadné zahradní pěstování. Jaké ovocné druhy vysadit na podzim do zahrady, abychom mohli brzy sklízet
Výhodou drobného ovoce je brzká a spolehlivá plodnost. Zaměříme se na odrůdy, kterým se v našich podmínkách daří a jejichž pěstování není náročné.… Číst více
Dokonale ozdobený pokrm přímo svádí k ochutnání. Vyzkoušejte motýlky z cherry rajčátek podle našeho videa
Populární ovoce našich zahrádek, které rádi pěstujeme i na balkonech, dává první plody už cca 8 týdnů po vysazení. Vyberte menší oválné kousky a… Číst více
Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr
Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé… Číst více
Jak pasírovat drobné ovoce? Máme pro vás několik možností, jak si poradit s rybízem, malinami a ostružinami
Tato jednoduchá činnost nám může dát pořádně zabrat, pokud s ní nemáme žádné zkušenosti. Postupovat můžeme buď zcela jednoduše, s běžným vybavením,… Číst více
Jak udělat ředkvičkové pickles? Kvašená zelenina je blahodárná pro naše tělo
Mléčné kvašení je kvasný proces bez přístupu vzduchu, při kterém bakterie vyrábí z jednoduchých sacharidů kyselinu mléčnou. Pro svůj velký obsah… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hit letošních Vánoc: Svařené pivo! Jak si netradiční dobrotu připravit doma?
3 tipy, jak udělat nejlepší vaječný koňak, který bude chtít každý ochutnat
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 6 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 7 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
Tipy na jedlé dárky: Vyrobte domácí Bailey's nebo sváteční utopence!
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci