Tradiční hostina na Boží hod: Jak na kaštanovou polévku a křupavou kachnu?
25. 12. 2021 Vaření
Štědrý den, to je kapr, případně řízek, bramborový salát - a tečka! Na první svátek vánoční, na Boží hod, ale bývá zvykem servírovat drůbež. Nejběžnější je kachna nebo kuře, skvělá je ale také husa či dnes trochu opomíjená perlička. K tomu červené zelí a knedlík a chybět by neměla ani kaštanová polévka. Že nevíte, jak na to? Nevadí, poradíme vám!
Boží hod, slavnost zrození páně
Ačkoliv v našich končinách pod pojmem Vánoce chápeme především 24. prosinec - tedy Štědrý den - v liturgické tradici připadá vlastní oslava narození Ježíše Krista až na ráno poté - na Boží hod vánoční, který slavíme 25. prosince. Je to den odpočinku, rozjímání a času tráveného s rodinou. Součástí tradice koneckonců je i vycházka s těmi nejbližšími do kostela na božíhodovou mši. Pokud u vás doma nepatříte k věřícím, nevadí. Na procházku můžete stejně, zajděte se ale podívat na nějaký betlém. V minulosti totiž převlečení pastýři s ručně vyráběnými betlémy chodili od stavení ke stavení a vyprávěli příběh o tom, jak Ježíšek přišel na svět.
Mohlo by vás zajímat
Součástí oslav Božího hodu je samozřejmě i dobré jídlo. Zatímco Štědrý den v našich končinách patří smažené rybě a bramborovému salátu, na první svátek vánoční se k obědu tradičně chystá drůbež. Rozhodně neurazí ani obyčejné kuře, chcete-li si to ale udělat honosnější, zkuste perličku. Perlička se dříve v české kotlině jedla hodně, ale dnes je tak trochu zapomenutá. Tak zapomenutá, že v supermarketu ji bohužel neseženete a budete pro ni muset do specializovaného řeznictví. Stojí to ale za to - chuťově je perlička jemnější než kuře.
Mohlo by vás zajímat
Další možností je husa, ale té možná ještě máte dost ze svátku sv. Martina. Navíc je s ní docela dost práce a ruku na srdce - která hospodyňka chce po náročných přípravách Štědrého dne znovu zalézt na několik hodin k plotně? Jako ideální volba se tedy jeví pečená kachna. Poradíme vám, jak na ni, aby nebyla tučná, ba naopak, aby byla křupavá a šťavnatá. Zkuste to podle našeho video receptu:
Kaštanová polévka
V Česku je zvykem, že hlavnímu chodu předchází předkrm nebo ještě častěji polévka. Vývarem se nikdy nic nezkazí, chcete-li ale držet tradiční ráz božíhodového oběda, vyzkoušejte kaštanovou polévku. Jak na ni?
Co budeme potřebovat:
- 400 g již předvařených jedlých kaštanů
- 1,5 litru vývaru (zeleninového nebo hovězího)
- 200 ml smetany na vaření
- 3 lžíce másla
- 2 mrkve
- 2 menší cibule nebo šalotky
- sušený zázvor
- mletý muškátový oříšek
- sůl a pepř
Postup: V hlubší pánvi na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli/šalotku, přidáme rovněž nadrobno nakrájenou mrkev. Po cca 5 minutách přidáme většinu nakrájených kaštanů a zasypeme zázvorem. Promícháme a restujeme dalších 5 minut. Poté vše zalijeme vývarem. Přisypeme muškátový ořech, sůl a pepř a vaříme v nezakryté pánvi cca 30 minut. Poté odstavíme, polévku necháme trochu zchladnout a rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Přilijeme smetanu na zjemnění chuti i konzistence a můžeme podávat. Tip: Zbytek kaštanů opražíme na menší pánvičce a použijeme je na dozdobení polévky v talíři.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jedlé kaštany v kuchyni. Podzimní pochoutka v celé řadě receptů
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 16 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 16 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 17 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 20 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39