Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak ozdobně nakrájet zeleninu? Krásnou a jedlou dekoraci zvládnete během chvilky
Zdroj: Freepik - mdjaff

Čekáte návštěvu a chcete se vytáhnout krásně obloženým zeleninovým talířem? Nebo chcete své dítko přinutit sníst alespoň trochu zdravé zeleniny, o kterou nestojí? Stačí něco málo šikovnosti a s pomocí ostrého nože můžete vyčarovat krásné zeleninové ozdoby.

Zeleninová obloha nemusí vypadat fádně. Pokud ji ozdobně nakrájíme, vytvarujeme a sestavíme do ozdobných tvarů, stane se krásnou dekorací na našem stole. Květiny ze zeleniny vhodně doplní sýrové a masové mísy nebo slané dorty a jedlé kytice.

Jaké jsou možnosti krájení zeleniny

S ostrým nožem nebo dekorativními škrabkami se dají vytvořit krásné ozdoby.

  • Proužky a hranolky, kterým se říká julienne. Je to metoda krájení zeleniny ostrým nožem na stejně velké a široké dlouhé tvary (mrkev, celer, kedlubna, okurka). Větší hranolky můžeme máčet v omáčkách a dipech, které jim dodají výraznou chuť.
  • Kolečka a oválky ze zeleniny, která má na řezu výrazný dekor a je ozdobou sama o sobě (okurka, rajské jablíčko, ibišek jedlý - okra). Rozložíme je na okraj talíře, kde budou vypadat nejlépe.
  • Kroužky a květy vyniknou, pokud je nakrájíme z celých paprik různých barev (zelená, žlutá, červená), rajčat, mrkve a melounu, a složíme je do tvaru květů, nebo naplníme barevným salátem jako mističky.
  • Tenké plátky zeleniny (mrkev, okurka, cuketa) nakrájené pomocí škrabky na brambory nebo speciální škrabky na zeleninu, jsou nejvhodnější k přípravě závitků, roládek a růžiček.

Tvary ozdobně nakrájené zeleniny

Kreativně nadané kuchařce se meze nekladou, ostatní se mohou nechat inspirovat:

  • Květiny ze zeleniny jsou tence nakrájené tvary (kolečka, plátky), složené do lístků nebo barevných květů.
  • Zelenina s barevně odlišnou slupkou je úžasný materiál k dekoraci (meloun, ředkvička, okurka). Kombinace vnitřku zeleniny s tmavou slupkou láká k vytváření listů a květin ozdobným nařezáním okraje nebo jemných zářezů do těla zeleniny.
  • Zeleninové košíčky (okurka, rajče, kapie), které jsou vyrobeny seříznutím, vydlabáním a vyřezáním rukojeti, přímo vyzývají k naplnění - salátem nebo pomazánkou.
  • Zvířátka a postavičky, složené z kousků pokrájené zeleniny, jsou určeny hlavně dětem. Můžeme je připravit na dětskou oslavu, kde budou mít zaručeně úspěch. Děti, které nemají zeleninu rády, si smlsnou na lákavě vypadajících zvířátkách nebo smajlících z barevné zeleniny.

Dekorace ze zeleniny více vyniknou, pokud je proložíme jinými surovinami (sýry, uzeninami) nebo je složíme k sobě v různých barevných kombinacích (okurka, žlutá paprika, rajče), např. do tvaru květů a listů. Vzniknou krásné jedlé kompozice, které budou ozdobou svátečního stolu.

V našem videu se můžete podívat , jak nakrájet zeleninu na julienne:

Ze zeleniny, která zbyde, můžeme připravit salát, výbornou grilovanou pochoutku k masu nebo ji můžeme upéct v troubě.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky