Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Suchý únor aneb Jak se psychicky připravit na měsíc bez alkoholu?
Zdroj: Helena Lopes, Unsplash.com

Konec roku zpravidla doprovází nemalé množství alkoholu a nezdravého jídla. Díky tomu se stále více lidí uchyluje k držení tzv. suchého února. Je to jeden měsíc, kdy se člověk nedotkne ani kapky alkoholu. Důvody jsou různé – někdo si chce dokázat, že se bez alkoholu dá žít, jiný chce shodit nějaké to kilo. Jak na abstinenci připravit sebe i okolí?

Domov bez alkoholu

Pokud se připravujete na suchý únor, není nic jednoduššího, než se zbavit veškerého alkoholu, který doma máte. Víno, pivo nebo rum ideálně odvezte ke známým nebo lahve ukliďte do sklepa tak, aby vás myšlenka na "jedno neškodné pivečko k večeři" rychle přešla.

Buďte připraveni

Ne nadarmo se říká, že štěstí přeje připraveným. Ačkoliv vzhledem k aktuální covidové situaci není pravděpodobné, že se ocitnete na večírku, kde se bude podávat alkohol, stejně si v hlavě připravte dopředu frázi, jak alkohol odmítnout, kdyby vám ho náhodou někdo nabízel třeba v rámci malé domácí návštěvy. Můžete se rozhodnout pro upřímnost, ale také se můžete vymluvit třeba na to, že berete léky. Pokud vám to situace dovolí, doporučujeme přepravovat se autem. Jednoduše se tak stanete abstinenty a nikomu nebude připadat divné, že skleničku šampaňského odmítnete.

Ve dvou se to lépe táhne!

Jste přesvědčeni, že si chcete vyzkoušet suchý únor, ale máte obavy, že to sami nezvládnete? Přemluvte partnera nebo kamarády, ať jdou do této výzvy společně s vámi. Můžete se společně kontrolovat a psychicky se povzbuzovat. Zároveň si můžete vymyslet "alternativní program". Místo klábosení se sklenkou alkoholu v ruce zorganizujte třeba večer plný deskových her. A uvidíte, že bavit se dá i bez alkoholu.

Odměňte se

Ještě předtím, než začne abstinenční únor, se zamyslete, čím byste se odměnili. Nejen, že měsíc abstinence prospěje vašemu zdraví, ale také hodně ušetříte! Ušetřené peníze si můžete odložit bokem na horší časy nebo ještě lépe; za měsíc abstinence se náležitě odměňte tím, že si za ušetřené peníze něco koupíte. No ano, motivace je důležitá a stejně důležité je se pochválit. Na začátku měsíce popřemýšlejte, co vám udělá radost a po jeho skončení si darujte takovou malou "medaili" za pomyslné vítězství.

Nezapomínejte na to, že suchý únor by neměl být o tom zakázat si alkohol, sedět doma a koukat na seriály a s úderem 1. března zase začít pít "první ligu". Je to šance, díky které si můžete odpočinout, začít s novým sportem, věnovat se více rodině a dlouhodobě změnit svůj životní styl. Je to jen na vás a třeba zjistíte, že alkohol k životu vlastně vůbec nepotřebujete.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více