Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trápí vás zápach z úst po jídle? Víme, jak na něj vyzrát!
Zdroj: Unsplash.com, Diana Polekhina

Trápí vás zápach z úst? Existuje mnoho způsobů, jak proti němu bojovat a stále si pochutnávat na jídlech, která máte rádi. Zkažený dech je někdy způsoben zdravotními problémy, takže nemusí vždy souviset s jídlem nebo hygienou, každopádně to, co konzumujete, do značné míry kvalitu dechu ovlivňuje. Třeba česnek a cibule jsou známí nepřátelé svěžích úst, ale když už si je dopřejete, jak se zápachu zbavit?

Proč po některých jídlech zapáchá z úst?

Všechny potraviny mohou ovlivnit váš dech. Při konzumaci se zbytky jídla zachytávají na zubech a jazyku a poskytují  potravu pro bakterie žijící v našich ústech. A když se bakterie v ústech "pasou" na zbytcích, zejména sacharidech, produkují kyseliny, které jsou zdrojem nevítaného zápachu. Kromě bakterií v ústech mohou silně páchnoucí potraviny dech také zkazit, a to když se vstřebají do oběhu.

Káva a alkoholické nápoje

Podle Národního institutu pro zubní a kraniofaciální výzkum v USA způsobují nápoje s obsahem kofeinu a alkoholické nápoje nedostatek tvorby slin, čímž se vysouší ústa. Ústa se vysouší i během spánku, proto ranní dech není tím nejvábnějším. Ale když konzumujete nápoje, které ústa zbavují slin, snadno stav vyvoláte i během dne.

Tip: Zvykněte si pít vodu před a po požití alkoholických nápojů nebo nápojů s kofeinem. To vám pomůže zvlhčit suchá ústa a osvěžit dech.

Zapáchající tuňák

Tuňák a další ryby jsou syté, s vysokým obsahem bílkovin a vynikající! Tuňák a jiné konzervované ryby však mají specifický "rybí" zápach. Podle Americké společnosti pro výživu způsobuje tento zápach trimethylamin (TMA), který v ústech zůstává dlouho po jídle.

Tip: Před jídlem nastříkejte na ryby citron nebo ocet. Tyto přísady mohou pomoci trimethylaminu ke snadnějšímu vázání se na vodu a sníží jeho účinnost.

Česnek, cibule a koření

Spousta koření - třeba chilli, pepř a paprika - kazí dech. Zápach česneku a cibule se může také držet v dechu poměrně dlouho po jídle. Navíc, když trávíte česnek a cibuli, v nich obsažené chemikálie vstupují do krevního oběhu, cestují do vašich plic a vy je vydechujete

Tip: Po konzumaci kořeněných nebo aromatických pokrmů žvýkejte žvýkačku bez cukru nebo si vyčistěte zuby, abyste se zápachu vyhnuli.

Jak bojovat s trvalým zápachem z úst?

Pamatujte, že správná rutina péče o ústní dutinu vám může pomoci ke svěží vůni dechu, i když si tyto výše zmíněné pokrmy a nápoje dopřáváte. Čištění zubů alespoň dvakrát denně pomůže odstranit zbytky jídla a bakterie. Čištění mezi zuby pomocí nitě nebo mezizubních kartáčků a opláchnutí dutiny ústní vodou také zajistí, že bude váš dech stále svěží. Dále můžete jíst potraviny, které se zápachem bojují, pomáhá třeba rozžvýkat lístky máty nebo zakousnout si nějaký citrus. Podle University of Michigan vede k trvale udržitelnému svěžímu dechu také stravování s nízkým obsahem tuků a zahrnující spoustu ovoce a zeleniny.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více