Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Suchý únor je tu. Co se vlastně děje v našem těle, když pozřeme alkohol?
Zdroj: Unsplash.com, Elevate

Suchý únor je akce, která účastníky zavazuje k jednomu měsíci zcela bez alkoholu. Ti důslednější nepijí ani kávu či jiné povzbuzující a mírně návykové nápoje. Pokud z nějakého důvodu zvažujete, že zkusíte následující čtyři týdny nepít ani pivo, možná vás definitivně přesvědčí, když se dozvíte, co přesně alkohol v našem těle dělá a jak jej ovlivňuje.

Alkohol je dobrý sluha, ale špatný pán

Asi každý, kdo čte tento článek, někdy požil alkohol. A asi každý zažil jak nepříjemnou kocovinu, tak ale i večery, kdy sklenka či dvě naopak přispěly k dobré náladě či nezapomenutelným zážitkům. Alkohol je dobrý sluha, který dokáže člověka uvolnit, ale snadno se změní ve špatného pána, který jednoho může dovést až do smrtící spirály závislosti. To je samozřejmě extrémní případ, ale je pravda, že konkrétně Češi mají k pravidelnému popíjení opravdu blízko, a to především kvůli pivu, které rádi konzumují nejen večer, ale třeba i k jídlu nebo jen tak v průběhu dne.

Suchý únor je neorganizovaná akce, během níž se člověk sám sobě zavazuje k tomu, že celý měsíc nebude konzumovat vůbec žádný alkohol. Samozřejmě nejde o to několik týdnů abstinovat a v březnu se hezky rychle vrátit k obvyklému režimu. Smyslem Suchého února by mělo být ukázat člověku, jak se cítí, když vůbec nepije, a nakopnout ho k celkovému a dlouhodobému omezení množství požívaného alkoholu.

Nejprve si řekněme, co to ten alkohol vlastně je. Obsahuje chemickou látku zvanou ethanol, která má hodně kalorií, ale žádné tuky, vitamíny, minerály a jiné potřebné a prospěšné živiny. Člověk skrze ni tedy přijímá jen tzv. prázdné kalorie. Ethanol narušuje metabolismus některých vitamínů a minerálů, ovlivňuje nakládání těla s tekutinami, takže přispívá k dehydrataci, a to i tím, že tělo nutí produkovat větší množství moči, která tak ale odplavuje důležité živiny. Dlouhodobé požívání alkoholu způsobuje také nerovnováhu minerálů - něčeho pak máme moc, jiného málo, a to nám prostě nedělá dobře. A protože většinu alkoholu v těle zpracovávají játra - a je to pro ně velká zátěž - mohou se časem poškodit, a dokonce i zcela selhat.

To se ale bavíme o krajních případech, kdy člověk denně pije velké množství alkoholu. Ale i v případě, že se nepovažujete přímo za alkoholika, vám jeden "propařený" večer může s tělem pěkně zamávat. Co se vlastně děje, když vypijete (třeba) panáka?

10 minut po požití alkoholu

Zpracovávání alkoholu v těle je u každého trochu jiné. Záleží to na tělesné hmostnosti a konstituci, na typu pozřeného alkoholu - něco jiného a jinou rychlostí udělá "kopnutý" panák tvrdého alkoholu a pomalu vypité desetistupňové pivo. Roli hraje i funkčnost jater, plnost žaludku, dokonce i nálada, zkrátka celkový zdravotní stav jedince. A rozdíl udělá i to, jestli při pití sedíte u stolu, nebo celou dobu tančíte či jste v jiném pohybu.

Obecně ale platí, že po požití alkoholu tělo přítomnost ethanolu zavnímá do 5 až 10 minut. Jeho malé množství se do těla vstřebá už v ústech, další část v žaludku a největší ve střevech. 90 % metabolismu alkoholu v těle mají na starosti játra, zbytek se vyloučí skrze plíce (proto se testy na alkohol dělají dechovou zkouškou) a pot. Játra jsou ovšem schopná zpracovat jen určité množství alkoholu za hodinu. To množství odpovídá cca jednomu drinku.

1 hodina po požití alkoholu

Pokud tedy vypijete například sklenku vína k jídlu a pak už nic, nebo pokud opravdu dbáte na dodržování poměru "1 drink za hodinu", navíc pokud alkohol prokládáte čistou vodou, pocit opilosti by se neměl dostavit. Na divočejších večírcích to ale tak nebývá - to naopak člověk pije mnohem rychleji a požívá tedy víc alkoholu, než jsou játra schopná zpracovávat.

V tom případě dosáhne hladina alkoholu v krvi vrcholu mezi 30 až 90 minutami od začátku konzumace alkoholu; opět záleží na tom, co a jak rychle pijeme. V tuto chvíli jsme intoxikováni alkoholem a ten působí na celé naše tělo. Výrazně ovlivňuje naši náladu a chování, může ovlivnit i zrak a přinést rozostřené vidění, případně může mít vliv na naši schopnost artikulovat a pohybovat se. Játra jedou na plný zápřah. V žaludku se zvyšuje sekrece žaludečních kyselin, což může vyvolat mírnou nevolnost, průjem nebo zvracení. Alkohol je močopudný, takže nutí ledviny vylučovat více moči, s níž z těla odchází i důležité prvky; hořčík a vápník.

1 den po požití alkoholu

Mejdan, na kterém se opijete, většinou znamená kocovinu, která může trvat až 24 hodin. Tak dlouho to tělu zabere, než zcela vyloučí všechen požitý alkohol a úplně se vypořádá s jeho vlivem. Opět to závisí na tom, kolik a čeho jste vypili. I proto sice existuje spousta věcí, které během kocoviny mohou ulevit - léky na bolest, zvýšený příjem vody, výživné jídlo, vitamíny - ale zcela utnout ji nedokáže nic. Organismus si tím prostě musí projít a je to daň za (snad) zábavný večer.

Ztráta horčíku se výrazně podepisuje na naší duševní pohodě, proto se spolu s kocovinou často dostavuje i pocit smutku a mírné deprese. Jsme unavení a chceme spát, protože i tělo je výkonem vyčerpané, je doslova "vyšťavené". Náš mozek je alkoholem ovlivněn dokonce déle než zbytek těla a některé vědecké studie ukazují, že na lidském jednání a chování se podepisuje ještě i dva až tři dny po konzumaci. Kdo si tedy dopřává dva divoké flámy týdně, ten je pod vlivem prakticky pořád.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více