Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčatová bitva či lyžování na melounech: Poznejte nejšílenější festivaly jídla na světě!
Zdroj: La Tomatina. Zdroj: Carlesboveserral - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42084977

V Česku je mnoho svátků spojených s určitým jídlem. Vánoce, Velikonoce, na vesnicích probíhají masopustní hody či slavnosti vína... Přijdou vám některé tyto tradice občas až moc divoké? Tak to ještě neznáte festival varlat v USA nebo španělskou La Tomatinu.

Nóche de Rábanos, Mexiko

Tak trochu jiná oslava Vánoc, to je sváteční festival Nóche de Rábanos pořádaný v mexickém městě Oaxaca. I když jsou hlavním lákadlem jedlé ředkvičky dlouhé až půl metru, na tradiční Noci ředkviček, jak se dá název akce přeložit, se umělci účastní soutěže ve vyřezávají ředkvičky do podoby kulturních nebo náboženských osobností, jako je třeba Panna Marie. Mexičtí farmáři a další místní obyvatelé přeměňují ředkvičky na sochy a umělecká díla již od 16. století, kdy kořenovou zeleninu do země poprvé přinesli španělští mniši. Jak se tradice uchytila, stal se Nóche de Rábanos oficiálním a oblíbeným festivalem, kde lidé soutěží ve vyřezávání ředkviček dodnes.

Festival varlat, USA

Není třeba dělat žádné lékařské školení, abyste viděli velké množství varlat. Jedinou podmínkou je, aby vám bylo minimálně 21 let, tedy alespoň pokud se chcete dostat na festival v Rock Creek Lodge nedaleko Montany v USA, který je určen pouze pro dospělé. Děti a mladiství se nedostanou za brány areálu, jelikož největším lákadlem pro účastníky této akce je 2,5 tuny býčích varlat. Až 15 000 návštěvníků každoročně hoduje na smažených býčích kulkách. Kromě toho si zde mohou poslechnout živou hudbu a ochutnat speciální pivo. Láká vás to?

Chinchillský melounový festival, Austrálie

Australané ve městě Chinchilla v Queenslandu našli perfektní řešení, jak se vyvarovat bolavých kotníkům z lyžování: tvrdé a nepříjemné boty na lyže nechávají doma a místo toho používají melouny. Tímto způsobem můžete dokonce lyžovat uprostřed léta. Festival se koná čtyři únorové dny každé dva roky. „Hlavní město melounů“ v Austrálii je přezdívka městečka asi 300 km od Brisbane, kam se sjíždí lidé z celého světa právě hlavně kvůli tomuto festivalu. Kromě toho, že si na melounech zalyžujete, můžete se účastnit závodů melounových vozů a na konci proběhne závěrečný boj o jídlo, který největší světový festival melounů slavnostně uzavírá.

La Tomatina, Španělsko

S kečupem chutná vše lépe: párky v rohlíku, rybí prsty a, jak se ukázalo, také lidé. Přinejmenším to tak vypadá na největší potravinové bitvě na světě. Koná se ve Španělsku a končí tisíci lidmi pokrytými stovkami tun přezrálých rajčat. Počet lidí v malém španělském městečku Bunol, které leží 40 km od Valencie na jihovýchodním pobřeží Španělska, se na konci srpna více než ztrojnásobií a přítomný dav získává jasně červenou barvu. I když je La Tomatina, festival házení rajčat, mírumilovný, nyní se ho může zúčastnit pouze 20 000 lidí. V roce 2013 se festivalu účastnilo na 50 000 lidí.

Barnesvilleský bramborový festival, USA

Potřebujete zábal, který osvěží nejen vaše tělo, ale také povzbudí vaši mysl? Co by pak mohlo být lákavější, než návštěva místa, kde se můžete vykoupat v bramborové kaši! Po dva srpnové dny oslavuje městečko Barnesville v Minnesotě brambory, které lze oloupat, rozmačkat, vařit, smažit a očividně také proměnit na „zbraň“. Americké město je známé svou produkcí brambor, ale většina z 20 000 účastníků festivalu nezůstane pouze u pojídaní chutné kaše. Bramborové přestřelky a souboje jsou vždy zlatým hřebem akce!