Rajčatová bitva či lyžování na melounech: Poznejte nejšílenější festivaly jídla na světě!

10. 3. 2021 18:00

Ostatní Tomáš Knap

La Tomatina. Zdroj: Carlesboveserral - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42084977 La Tomatina. Zdroj: Carlesboveserral - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42084977
V Česku je mnoho svátků spojených s určitým jídlem. Vánoce, Velikonoce, na vesnicích probíhají masopustní hody či slavnosti vína... Přijdou vám některé tyto tradice občas až moc divoké? Tak to ještě neznáte festival varlat v USA nebo španělskou La Tomatinu.

Nóche de Rábanos, Mexiko

Tak trochu jiná oslava Vánoc, to je sváteční festival Nóche de Rábanos pořádaný v mexickém městě Oaxaca. I když jsou hlavním lákadlem jedlé ředkvičky dlouhé až půl metru, na tradiční Noci ředkviček, jak se dá název akce přeložit, se umělci účastní soutěže ve vyřezávají ředkvičky do podoby kulturních nebo náboženských osobností, jako je třeba Panna Marie. Mexičtí farmáři a další místní obyvatelé přeměňují ředkvičky na sochy a umělecká díla již od 16. století, kdy kořenovou zeleninu do země poprvé přinesli španělští mniši. Jak se tradice uchytila, stal se Nóche de Rábanos oficiálním a oblíbeným festivalem, kde lidé soutěží ve vyřezávání ředkviček dodnes.

Slzy a pot, pak euforie. Jíst chilli papričky může být i životu nebezpečné, na vině je kapsaicin

Slzy a pot, pak euforie. Jíst chilli papričky může být i životu nebezpečné, na vině je kapsaicin

Papriky patří k oblíbené zelenině, nabízejí totiž širokou škálu využití nejenom ve studené, ale i v…

Festival varlat, USA

Není třeba dělat žádné lékařské školení, abyste viděli velké množství varlat. Jedinou podmínkou je, aby vám bylo minimálně 21 let, tedy alespoň pokud se chcete dostat na festival v Rock Creek Lodge nedaleko Montany v USA, který je určen pouze pro dospělé. Děti a mladiství se nedostanou za brány areálu, jelikož největším lákadlem pro účastníky této akce je 2,5 tuny býčích varlat. Až 15 000 návštěvníků každoročně hoduje na smažených býčích kulkách. Kromě toho si zde mohou poslechnout živou hudbu a ochutnat speciální pivo. Láká vás to?

Guláš je nejlepší, když kuchař připálí cibuli. Nebo ne? Legendy a fakta o populární omáčce

Guláš je nejlepší, když kuchař připálí cibuli. Nebo ne? Legendy a fakta o populární omáčce

V hospodách býval guláš sázkou na jistotu a dokonce se říkalo, že ten hospodský je lepší než domácí…

Chinchillský melounový festival, Austrálie

Australané ve městě Chinchilla v Queenslandu našli perfektní řešení, jak se vyvarovat bolavých kotníkům z lyžování: tvrdé a nepříjemné boty na lyže nechávají doma a místo toho používají melouny. Tímto způsobem můžete dokonce lyžovat uprostřed léta. Festival se koná čtyři únorové dny každé dva roky. „Hlavní město melounů“ v Austrálii je přezdívka městečka asi 300 km od Brisbane, kam se sjíždí lidé z celého světa právě hlavně kvůli tomuto festivalu. Kromě toho, že si na melounech zalyžujete, můžete se účastnit závodů melounových vozů a na konci proběhne závěrečný boj o jídlo, který největší světový festival melounů slavnostně uzavírá.

Bez kávy ráno nefungujete? Zkuste nastartovat den jejími zdravějšími alternativami

Bez kávy ráno nefungujete? Zkuste nastartovat den jejími zdravějšími alternativami

Řada lidí si neumí představit ráno, které nezačíná šálkem horké kávy. Kofein obsažený v oblíbeném…

La Tomatina, Španělsko

S kečupem chutná vše lépe: párky v rohlíku, rybí prsty a, jak se ukázalo, také lidé. Přinejmenším to tak vypadá na největší potravinové bitvě na světě. Koná se ve Španělsku a končí tisíci lidmi pokrytými stovkami tun přezrálých rajčat. Počet lidí v malém španělském městečku Bunol, které leží 40 km od Valencie na jihovýchodním pobřeží Španělska, se na konci srpna více než ztrojnásobií a přítomný dav získává jasně červenou barvu. I když je La Tomatina, festival házení rajčat, mírumilovný, nyní se ho může zúčastnit pouze 20 000 lidí. V roce 2013 se festivalu účastnilo na 50 000 lidí.

Kečup z rybí omáčky? Oblíbené dochucovadlo se dřív vařilo i z hub nebo ze švestek

Kečup z rybí omáčky? Oblíbené dochucovadlo se dřív vařilo i z hub nebo ze švestek

Máme ho v lednici snad všichni a nikdo si bez něj neumí představit hranolky nebo letní grilovačky.…

Barnesvilleský bramborový festival, USA

Potřebujete zábal, který osvěží nejen vaše tělo, ale také povzbudí vaši mysl? Co by pak mohlo být lákavější, než návštěva místa, kde se můžete vykoupat v bramborové kaši! Po dva srpnové dny oslavuje městečko Barnesville v Minnesotě brambory, které lze oloupat, rozmačkat, vařit, smažit a očividně také proměnit na „zbraň“. Americké město je známé svou produkcí brambor, ale většina z 20 000 účastníků festivalu nezůstane pouze u pojídaní chutné kaše. Bramborové přestřelky a souboje jsou vždy zlatým hřebem akce!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    5 040 000 Kč: Tesco opět podpořilo dobročinné projekty ve vašem okolí

    5 040 000 Kč: Tesco opět podpořilo dobročinné projekty ve vašem okolí

    Zákazníci opět rozhodli o výši finanční podpory pro veřejně prospěšné projekty, které se nyní budou…
    Rolovaná zmrzlina: Původně asijský hit zvládnete vyrobit podle našeho návodu i doma!

    Rolovaná zmrzlina: Původně asijský hit zvládnete vyrobit podle našeho návodu i doma!

    S tenkými pláty zmrzliny stočenými do ruliček jste se možná už setkali na nějakém farmářském trhu…
    Štramberské uši: Voňavé perníkové kornouty mají pohnutou historii. Znáte jejich příběh?

    Štramberské uši: Voňavé perníkové kornouty mají pohnutou historii. Znáte jejich příběh?

    Štramberské uši jsou oblíbenou regionální dobrotou, známou dnes už po celé zemi. Není divu, vždyť…
    Vinné střiky už nejsou v módě, teď se pije prosecco. Víte, odkud má tohle italské víno svůj název?

    Vinné střiky už nejsou v módě, teď se pije prosecco. Víte, odkud má tohle italské víno svůj název?

    Šumivá a perlivá vína si dávno nespojujeme se silvestrovským či narozeninovým přípitkem. Jen stěží…
    Cesta ke štíhlé linii: Jídelníček podle čtyř živlů poradí, jak shodit přebytečná kila!

    Cesta ke štíhlé linii: Jídelníček podle čtyř živlů poradí, jak shodit přebytečná kila!

    Ať děláte, co děláte, nedaří se vám zhubnout? Každý večer končíte s nafouklým břichem, bývá vám…
    Pomalu a za studena: Jak připravit ledovou kávu způsobem cold brew?

    Pomalu a za studena: Jak připravit ledovou kávu způsobem cold brew?

    Nasypat mletou kávu do hrníčku nebo na filtr a pak zalít vroucí vodou je osvědčená a rychlá…
    Svatá Markyta velí: „Lidé, okopávejte zelí!“ Poznejte červencové pranostiky našich předků

    Svatá Markyta velí: „Lidé, okopávejte zelí!“ Poznejte červencové pranostiky našich předků

    Ačkoliv moderní člověk žijící ve městě už není odkázán na rozmary přírody a na kvalitní úrodu, pro…
    Mátová omáčka je oblíbená v Británii i v Indii. K jakým jídlům se nejvíc hodí?

    Mátová omáčka je oblíbená v Británii i v Indii. K jakým jídlům se nejvíc hodí?

    Mátu jako bylinku jsme u nás zvyklí používat spíše pro přípravu nápojů nebo k dozdobení moučníků.…