Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jarní cibulka: Nositel prvních čerstvých vitamínů! Vypěstovat ji můžete i ve sklenčice
Zdroj: Freepik, 8photo

Jaro je tady a začíná se hlásit o slovo nejenom optimistickou předpovědí počasí, ale i květinami a bylinkami. Jednou z prvních zelenin, která o sobě dává vědět, je jarní cibulka. Jejímu zařazení do jídelníčku hraje do noty celá řada pozitivních účinků.

Není cibule jako cibule

Na rozdíl od klasické, takzvané kuchyňské cibule, má jarní cibulka jednu ohromnou výhodu. Není totiž zdaleka tak ostrá, takže nedráždí zažívání, proto ji mohou jíst syrovou například i žlučníkáři. Její antibakteriální vlastnosti naopak pomohou organismu překonat různé drobné zdravotní obtíže. Obsahuje řadu vitamínů, zejména vitamín C a vitamíny skupiny B, a také minerály jako hořčík, draslík, vápník nebo železo. Všechny tyto živiny přispívají ke správné hladině krevního tlaku, cholesterolu a cukru, stejně jako k prevenci před některými závažnými chorobami. Je přínosná i pro těhotné ženy, protože obsahuje kyselinu listovou.

Stejně jako kterákoliv jiná zelenina nebo ovoce má i jarní cibulka svůj vyměřený čas, a to od dubna do června. V tomto období bývá nejsvěžejší a obsahuje nevíce zdraví prospěšných látek. Ať už jarní cibulku kupujete kdekoliv, vybírejte ji bez oschlých, případně oslizlých listů. Takový vzhled značí, že má patrně už něco za sebou. Po přinesení domů ji omyjte a skladujte v chladu a temnu. Pokud máte jarní cibulky větší množství a víte, že ji do pár dnů nespotřebujete, určitě je vhodné ji zamrazit.

Domácí je domácí

Zejména na jaře se rozhodně vyplatí mít takovou zásobárnu zdraví neustále při ruce. Jestli nemáte zahrádku, ani v kuchyni prostor pro květináč, kde byste ji mohli pěstovat, nevadí. Jarní cibulka je totiž nenáročná, takže jí postačí sklenice s vodou, do které ji vložíte bílou částí s cibulkou a kořínky. Pak už jen stačí stříhat zelenou nať, která bude pravidelně dorůstat. Stejně jako květinám, i cibulce je nutné pravidelně měnit vodu, aby nezačala hnít.

Kam s ní v kuchyni

Tahle minimalistická první jarní zelenina si zaslouží minimalistické zachází. Nevymýšlejte proto žádné složité vaření, jednoduše ji nakrájejte nadrobno a posypte s ní plátek čerstvého chleba namazaný máslem. Jelikož má cibulka největší přínos v čerstvém stavu, přidejte ji, kamkoliv vás napadne; na bramborovou kaši, do míchaných vajíček či na omeletu, na těstoviny, do polévky, na plátek masa, rizoto nebo do zeleninových salátů. Skvělá bude i v různých tvarohových pomazánkách. A nezapomeňte, jelikož má krásně zelenou barvu, hodí se i jako „zelené“ do velikonoční nádivky.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více