Královna televizního vaření slaví 90! Vyzkoušejte nejlepší recepty Jiřiny Bohdalové

3. 5. 2021 10:07

Ostatní Kateřina Horáková

Oficiální promo fotografie pořadu Hobby naší doby, zdroj: Česká televize Oficiální promo fotografie pořadu Hobby naší doby, zdroj: Česká televize
Jiřina Bohdalová patří nejen k našim nejznámějším herečkám, ale také k nejslavnějším českým kuchařkám. Výroba dobrot je jejím velkým koníčkem. Vydala několik kuchařských knih a vaření se pravidelně věnuje také v pořadu České Televize Hobby naší doby. Vyzkoušejte nejlepší recepty podle paní Bohdalové, která dnes slaví úctyhodných 90 let!

Vaření podle Jiřiny

„Mám ráda vtipné lidi, dobré jídlo, dobré pití, pohodu a živobytí, svěřila se před časem herečka Jiřina Bohdalová v rozhovoru pro magazín Recepty prima nápadů. Oblíbená česká herečka a představitelka desítek nezapomenutelných rolí v dramatech, komediích i pohádkách slaví úctyhodných 90 let. Věku navzdory je ovšem stále vitální babičkou, umělkyní a moderátorkou. Neodmyslitelně spjata je především s pořadem České televize Hobby naší doby, kde kromě poznávání zajímavých a nezvyklých koníčků divákům Bohdalová nabízí i tipy na recepty, které před kamerou zkouší se svými slavnými kolegy z branže.

Právě vaření je totiž velkou vášní Jiřiny Bohdalové. Kromě uvádění kulinářských pořadů, v nichž sama předvádí své umění, má herečka na kontě také několik kuchařských knih, v nichž najdete dobroty známé z televize, ale i takové, které herečka vaří v soukromí a svým blízkým. Co mají doma nejraději? „U nás je to snadné – všem všechno chutná. Klasika výrazně převládá třeba nad raritami z Thajska. Občas něco hodíme na gril, to ano, ale svíčkovou tam nehodíte…,“ svěřila se Bohdalová Receptům prima nápadů.

 
Mezi oblíbené recepty od Jiřiny Bohdalové patří například takzvané Tondovo kuře - kuře podle režiséra Antonína Moskalyka - který Bohdalová kdysi prozradila v pořadu TV Nova. Jedná se o česnekem a cukrem posypané kuře pečené na kořenové zelenině s kečupem, bobkovým listem a jalovcem. Můžete vyzkoušet také hereččiny oblíbené bramborové smaženky dělané na sádle, zapečené vepřové kotlety s bramborem, které herečka nedávno vařila v Hobby naší doby spolu se zpěvačkou Bárou Basikovou, nebo halušky se žampiony a smetanou, které Bohdalová na ČT1 vařila coby svůj vlastní recept.

Vzteklý dort nesmrtelné tety

Jiřina Bohdalová zvládá stejně dobře vařit, jako péct. Vyhlášená je hereččina strouhaná buchta s tvarohem...

V rozhovoru pro magazín Žena-In jednou herečka Simona Stašová, dcera Jiřiny Bohdalové, uvedla, že nadevše zbožňuje mámin Vzteklý dort. Jsou to upečené bílky a pařížská šlehačka. Máma to nemůže dostat z pečicího papíru, tak se u toho vzteká, a tím pádem Vzteklý dort. Ten je hned pryč, každý z nás si chodí do spižírny ukrajovat a večer tam už nic není,“ řekla Stašová s tím, že Bohdalová tento dort rodině chystá hlavně o Vánocích. Vedle něj Bohdalová ve svátečním čase ale samozřejmě peče i vánočku, a dokonce i vánoční štrúdl.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 333 kuchařů a kuchařek

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

    Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

    Tapiokové pudinky poslední dva roky nesmějí chybět v nabídce žádné správné trendy kavárny stejně…
    Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

    Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

    „Před heřmánkem smekni a před bezem klekni,“ praví známé lidové pořekadlo. Sezóna bezu je v plném…
    Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

    Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

    Průměrně 8 kg; takový je loňský „tukový přírůstek“ mnoha z nás. Pandemie a s ní spojené omezené…
    Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

    Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

    Má zvláštní, nakyslou chuť, je výborná v koláčích a buchtách - přesto to není ovoce. Reveň…
    Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

    Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

    Samá voda, samá voda… Vzpomínáte na hry na schovávanou a nápovědy? Zvolání „samá voda“ nikdy…
    Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

    Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

    Milujete čočku na kyselo, poctivou hustou fazolačku nebo hrachovou kaši, ale obáváte se následků v…
    Kančí na daňčím, bramborové placky i lečo. Jaká jídla miloval Václav Havel?

    Kančí na daňčím, bramborové placky i lečo. Jaká jídla miloval Václav Havel?

    Bývalý prezident České republiky, světově proslulý dramatik, esejista, disident i spisovatel byl…
    Skromné, ale skvělé večeře na 7 dní v týdnu. Najezte se a ušetřete!

    Skromné, ale skvělé večeře na 7 dní v týdnu. Najezte se a ušetřete!

    Máte pár dní do výplaty nebo zkrátka šetříte, ale nakrmit sebe či rodinu musíte? Poradíme vám, jak…