Slzy v kuchyni? Už nikdy! Zjistěte, jak nakrájet cibuli bez pláče
16. 6. 2021 Vaření
Určitě už se vám to stalo. Krájíte cibuli a najednou - štiplavý pocit v očích a nezastavitelné potoky slz, ačkoliv se nic smutného nepřihodilo. Protože cibule dodává jídlu šmak a řada receptů se bez ní neobejde, naučte se, jak ji nasekat, aniž by vás rozplakala.
Proč nás cibule nutí k slzám?
Je základem guláše, hodí se pod pačené maso, ale třeba i do míchaných vajíček nebo studených salátů. Cibule dodává jídlům vůni, šmak i barvu a často je základem receptu. Nahrazovat ji v kuchyni je tedy nesnadné, i když nejednoho kuchaře už to určitě napadlo. Při krájení cibule totiž i ti největší chlapáci roní slzy. Čím to vlastně je, že nás cibule tak pálí a dráždí až k pláči?
Mohlo by vás zajímat
Doktor a výživový poradce Duane Mellor z univerizty v britském městě Coventry v roce 2017 zveřejnil výsledek studie, v jejímž rámci zkoumal právě toto. Může za to látka zvaná propanthial s-oxid, kterou obsahuje šťáva v cibulích. V zelenině látka slouží k tomu, aby v přírodě odrazovala škůdce. Je to látka těkavá, což znamená, že když cibuli rozkrojíme, začne se ze šťávy ihned odpařovat, a tak nám jde rovnou do očí, které dráždí až k slzám. Podle Mellora některé sladší druhy cibule obsahují méně propanthial s-oxidu, proto nejsou tak agresivní - a proto u sekání cibule nepláčeme vždycky.
Voda je kamarád
Abyste ale měli jistotu pokaždé, existuje několik triků, které můžete využít. Určitě se neztratí hodně ostrý nůž, se kterým bude dílo rychleji hotové. Nůž před krájením namočte do studené vody a ideálně pod proudem omyjte i cibuli (nebo cibule) zbavenou vrchní slupky. Je to babská rada, která se ale osvědčila. Další takovou je dát cibuli před krájením na 10 až 15 minut do mrazáku a nechat ji tam trochu ztuhnout. Zmrazení redukuje počet dráždivých enzymů a na chuť cibule nemá vliv.
Mohlo by vás zajímat
Hospodyně také radí zapálit si vedle kuchyňského prkénka, na kterém cibuli krájíte, svíčku. Teplo z plamene dráždivé výpary ve zduchu spálí, než se dostanou k vašim očím. Stejnou bariéru prý umí vytvořit žvýkání žvýkačky. To vás totiž nutí dýchat nosem, takže výpary nasajete, což vás sice také trochu pošimrá, ale až k slzám by vás to dohnat nemělo. V létě můžete zkusit stolní mini větrák. Stačí ho nastavit tak, aby vše, co ze zelniny stoupá, odvál směrem za vás. A šéfkuchař Jack Scalfani, který má na YouTube pořad o vaření, v jednom ze svých videí radí před krájením z cibule vyříznout kořen. To by podle Scalfaniho mělo zabránit nejen slzení, ale také tomu, že vás z cibule bude pálit žáha, což se může stát, když ji konzumujete syrovou. Mimochodem, podobný trik s vyříznutím vnitřku platí i u česneku, který žáhu rovněž rád dráždí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více