Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Borůvkový koláč jako od babičky: Jak to udělat, aby se povedl na jedničku?
Zdroj: Toprecepty, Miquel

Borůvkové koláče milujeme asi všichni. Ale nejlépe je vždycky uměly péct babičky. Po takových dobrotách se doma pokaždé jen zaprášilo. Vzpomínáte? Pojďte se s námi vrátit do chvil bezstarostného dětství a pokusit se připravit koláč skoro přesně takový, jaký jste kdysi ještě trochu horký ujídali z pekáče.

Borůvky, kam oko dohlédlo

Výpravy do lesa kdysi velmi často končívaly naší plnou „modrou“ pusou a poloprázdným kyblíkem. Ale i tak se pokaždé nasbíralo dost ovoce, aby babička uvařila knedlíky či borůvkový žahour, nebo zadělala těsto na fantastický kynutý borůvkový koláč. Právě ten si dnes můžete spolu s námi upéct. Byť naše babičky už díky létu zkušeností nepotřebovaly ani váhu, ani přesný postup, těsto zadělávaly ručně a takzvaně od oka, my si raději hezky připomeneme, jak upéct kynutý borůvkový koláč s drobenkou krok za krokem.

Seznam surovin

Připravte si 20 g droždí, 50 g krupicového cukru, ¼ l mléka, 500 g hladké mouky, sůl, citronovou kůru, 80 g másla, 1 vejce, tuk na potření plechu a asi ¾ kg čerstvých očištěných borůvek. Na drobenku pak budete potřebovat 120 g másla, 150 g moučkového cukru, 200 g hrubé mouky a trochu vanilky. Všechny suroviny by měly mít před začátkem přípravy pokojovou teplotu, mléko by mělo být teplé, ale ne horké. Máslo nechte rozpustit nebo změknout. Stačí, když je hodinku předem vyndáte z lednice. 
Náš tip: Mléko nesmí být horké, pak by kvásek nevykynul. 

Kvásek nade vše

Nejdříve je potřeba zadělat kvásek. Z části teplého mléka (stačí asi 100 ml), veškerého droždí, lžíce cukru a trochy mouky umíchejte „kašičku“ tak, aby byla hustá jako těsto na palačinky. Vše přikryjte a nechte v teple vykynout. Vykynutý kvásek poznáte tak, že dvojnásobí svůj objem a na povrchu má bublinky. Obvykle to trvá 15 nebo maximálně 30 minut. Jakmile máte kvásek vykynutý, můžete zadělat těsto. Do mísy prosejte zbylou mouku, přidejte zbylý cukr, citronovou kůru, špetku soli, rozpuštěné a vychladlé máslo, vykynutý kvásek a žloutek rozmíchaný ve zbylém mléce. Ručně nebo v robotu vypracujte hladké, ale vláčné těsto. Kynutá těsta na koláče nejsou tak hutná jako třeba na klasické buchty „Honzovky“, počítejte s tím a nelekejte se, že je těsto „řídké“. Není, takhle má vypadat. Těsto opět přikryjte a nechte v teple vykynout. Mělo by rovněž stačit půl hodinky.
Náš tip: Těsto řádně propracujte. Tím do něj dostanete vzduch a koláč pak bude kypřejší.

Předehřátá trouba

Ke konci kynutí těsta už si předehřejte troubu, přibližně na 180 °C. Předem vyhřátá trouba je při jakémkoliv pečení doslova nutný krok. Zároveň také v té chvíli udělejte drobenku: máslo rozdrobte lehce prsty na válu a smíchejte s cukrem, vanilkou a moukou. Jakmile máte drobenku připravenou, troubu rozehřátou a těsto vykynuté, prsty namočenými ve studené vodě těsto roztáhněte na vymazaný plech a stejnoměrně posypte borůvkami. Nechte ještě chvilku dokynout, okraje těsta potřete bílkem a vše posypte drobenkou. Takto pečte koláč asi 35-40 minut dozlatova. Hotový koláč nechte vychladnout a pocukrujte moučkovým cukrem. Pak už si třeba jen uvařte Meltu, pusťte si v televizi nějaký film pro pamětníky, nebo pozvěte návštěvu…zkrátka užijte si sladké chvíle nostalgie!

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více