Velký přehled italských těstovin: Poznejte 14 nejznámějších druhů a zjistěte, jak si je nejlépe vychutnat
9. 2. 2022 Vaření
I když jsme si za poslední léta těstoviny víc oblíbili, stále v nich nemáme úplně přehled. V obchodech většinou saháme po tom, co zrovna mají a moc neřešíme, co se k nim hodí. Pro Italy je ale kombinace těstovin a omáček doslova věda. Zřejmě proto jich mají i tolik druhů. Poznejte je v naší galerii.
Špagety
Nejslavnější italské těstoviny patří v Itálii k základním potravinám. Dlouhé úzké špagety jsou silné 2 mm a dlouhé 25-30 cm. Prodávají se v čerstvé i sušené podobě. S kečupem by vám je v Itálii nenabídli, ale s jednoduchou rajčatovou omáčkou je mají rádi moc, stejně jako s vajíčky a slaninou (spaghetti carbonara) nebo jen s česnekem, olivovým olejem a chilli papričkami (spaghetti aglio e olio).
Fusilli
Těstoviny ve tvaru spirálky jsou dlouhé asi 4 cm a často je označujeme jako vrtulky nebo vřetýnka. K dostání bývají klasické žluté, ale i v různých barevných variantách – červené obarvené rajčaty nebo řepou, či zelené, jimž dodává odstín špenát. Tvar spirály ale nemají jen tak na ozdobu, v drážkách totiž výborně ulpívá omáčka. V USA jsou známé jako rotini.
Mohlo by vás zajímat
Farfalle
Říkáme jim také motýlci nebo mašličky, pokud byste si je ale dávali v Modeně, nebuďte překvapení, že je tam znají jako strichetti. Když jsou menší, stávají se z nich farfalline. Dělají se i ve vroubkované verzi jako farfalle rigate. Výborně se hodí do salátů a díky svému kompaktnímu tvaru jako příloha k masu.
Tagliatelle
Placaté dlouhé nudle patří k boloňskému ragú, dokonce i víc než u nás s ním spojované špagety. Obecně se nejčastěji doplňují právě hustými omáčkami, které ale nemusejí být nutně masové. Často se prodávají smotané v hnízdech. V Itálii je připravují rovnou čerstvé. Hodně se podobají stejně placatým nudlím fettuccine, tagliatelle jsou ale užší, mají na šířku 0,65 až 1 cm, a jsou také tenčí. Co se týče jejich použití v kuchyni, jsou na tom stejně. Fettuccine častěji seženete v obchodech v sušené trvanlivější podobě.
Lasagne
Lasagne u nás patří k nejznámějším a oblíbeným italským těstovinám a stejně tak se jmenuje pokrm z nich připravený většinou s boloňským ragú. Mají podobu velmi širokých plátů, které se zapékají právě s omáčkou a bešamelem.
Macaroni
Jako makarony si obvykle představujeme dlouhé špagety s dírou uvnitř, kterou se dá báječně vyfukovat nebo nasávat omáčka. Na rozdíl od špaget ale tyto makaróny bývají kratší. Italové ale jako macaroni označují i duté krátké a zahnuté těstoviny, které bychom my spíš nazvali kolínky. Tyto zahnuté krátké makarony jsou populární hlavně v Americe. Italové si makarony dávají s masovou nebo sýrovou omáčkou. V Americe a ve Velké Británii je připravují se sýrem, nejčastěji s čedarem. Tento pokrm má dokonce i svůj název – mac and cheese.
Rigatoni
Podobně jako krátké macaroni vypadají i rigatoni. Jde o krátké duté těstoviny s větším obvodem a vroubky na povrchu. Mohou být i mírně zahnuté. Díky vroubkům a širokému povrchu na nich dobře ulpívají husté masové i řídké rajčatové omáčky. Pokud jsou hladké, říká se těmto tlustším rourkám ziti, ty ale jsou užší a delší. Aby to náhodou nebylo tak jednoduché, i ziti mohou být rigati – tedy vroubkované. Ziti jsou speciální tím, že jejich název znamená snoubenci. Podle webu Paesana.com se podávají jako hlavní chod při svatbě. Hodí se k hustým omáčkám, snadno se totiž dostanou do dutých středů.
Penne
I tyto těstoviny mají tvar dutých kratších válečků. Na rozdíl od rigatoni jsou ale tenčí a jejich konce jsou seříznuté našikmo, takže jsou špičatější. Stejně jako rigatoni jsou na povrchu vroubkované, mohou být ale i hladké. Ty vroubkované jsou o něco pevnější a mají tendenci nasáknout více omáčky než hladké penne. Omáčka lehce pronikne i dovnitř rourek. Díky své univerzálnosti patří ze světa těstovin k nejčastěji využívaným.
Mohlo by vás zajímat
Cannelloni
Tlustší roury jsou cannelloni. Mají podobu tlustých trubiček jako stvořených pro to, aby byly naplněny nějakou nádivkou. Často se volí třeba špenát s ricottou a pak se těstoviny navíc ještě zapékají. Říká se tak rovněž plátovým těstovinám, jako jsou lasagne, které se ale zapékají zamotané do tvaru rourek.
Ravioli
Tyto plněné těstoviny se skládají ze dvou plátů těsta, v nichž je náplň, a na okrajích jsou spojené. Většinou jsou čtvercové, ale mohou mít i tvar kruhu nebo půlkruhu. Součástí náplně je obvykle ricotta, která se kombinuje třeba se špenátem a muškátovým oříškem nebo citronovou kůrou. Náplň může být i masová.
Mohlo by vás zajímat
Tortellini
I tyto těstoviny jsou plněné, jejich náplň je ale z masa. V originální verzi jde o směs mletého vepřového masa s prosciuttem a mortadellou, která se dochucuje parmezánem a muškátovým oříškem. Tradičně se vařily a servírovaly ve vývaru, dnes se podávají i se smetanovými omáčkami. Mají tvar prstenců.
Conchiglie
Těstoviny ve tvaru mušliček se často dělají v různých barevných variantách, jež jim dodávají přírodní barviva. Tvar těstovin je jako stvořen k tomu, aby na nich výborně ulpívala omáčka. Existují i v menší verzi, které se říká conchigliette.
Orecchiette
Tvar podobný mušličkám mají i orecchiette. Tyto těstoviny ale v překladu znamenají ouška. Oblíbené jsou v kombinaci s brokolicí nebo s rajčatovou omáčkou někdy vylepšenou o masové kuličky.
Ruote
Ruote vypadají jako malá kola z kočáru i s loukotěmi. Sehnat je můžete pod názve rotelle. Velmi se jím podobají fiore, ty ale spíš připomínají malou květinku. Díky svému tvaru baví hlavně děti, často se používají pro svůj netradiční tvar do polévek nebo do salátů. I v otvorech kol výborně ulpívají různé krémové omáčky. S oblibou se i zapékají.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
Příprava pažitky do květináčů Již na podzim si připravíme do plastových květináčů nebo jiných vhodných nádob vzrostlou pažitku, abychom ji nemuseli … Číst více
Jak úspěšně pěstovat řeřichu. Zahrádka za oknem je plná vitamínů
Řeřicha zahradní je maličká rostlinka, jejíž sílu i chuť oceníme především v zimě. Během letní sezóny je snadné zajít na zahradu pro plnou misku… Číst více
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Malá zahrádka za oknem Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Lednová zahrada: Co dělají zahrádkáři, když je venku zima
Jakmile se přehouply Vánoce, v supermarketech hned obsadily pozice vánočního zboží semínka a různé zahradní pomůcky. Hned máme pocit, že je potřeba… Číst více
Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
Máte rádi zelené listy do salátu nebo chystáte… Číst více
Jak pěstovat řeřichu. Nenáročná rostlina k rychlení za oknem, která se hodí do pomazánek
Jak vysévat řeřichu Malý plastový tácek, misku nebo talíř vysteleme buničitou vatou, kterou mírně navlhčíme. Místo vaty postačí tři obyčejné… Číst více
Jak připravit pažitku na rychlení? Na podzim ji včas vyryjeme, než půda zamrzne. V zimě nám čerstvé natě přijdou k chuti
Pažitka je malou zásobárnou živin a vitamínů, přitom je velmi chutná a oblíbená. Na zahradě ji můžeme sklízet od časného jara až do pozdního podzimu.… Číst více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Oblíbené zahradní rostliny Je příjemné zajít si na zahradu pro čerstvou nať do polévky, na posypání hotového pokrmu nebo na přípravu bylinkového… Číst více