Bramborové noky (špalíky, šišky) s medvědím česnekem

Suroviny 4 porce

600 g oloupaných brambor, předem ve slupce uvařených
80 g medvědího česneku
1 vejce
1 plnější lžička soli
cca 200 g hrubé mouky

Postup přípravy receptu

  1. Předem vařené brambory ve slupce, necháme zchladnout, oloupeme a nastrouháme najemno do mísy.

  2. Medvědí česnek pokrájíme a dáme do cedníku, kde ho přelijeme a spaříme vroucí vodou. Po zchladnutí z listů česneku, vymačkáme přebytečnou tekutinu a ještě jednou pokrájíme na drobnější kousky.

  3. Takto připravený medvědí česnek dáme do mísy k bramborám, osolíme, přidáme vejce a vše dobře promícháme. Poté přisypeme mouku a opět dobře propracujeme. Do hrnce dáme vařit vodu.

  4. Z těsta vyválíme 4-6 stejně silných válečků, které pokrájíme nožem nebo kartou, na stejně velké dílky - noky, špalíky, šišky. Ty ihned vhodíme do vroucí, mírně osolené vody, a opatrně podebereme ode dna. Po vyplavání vaříme zhruba 3-5 minut, podle velikosti noků, špalíků, šišek. Nejlepší je jeden vyndat na zkoušku.

  5. Noky, špalíky, šišky scedíme a podáváme. Pokud nebudeme podávat okamžitě, pokapeme je troškou rozpuštěného sádla či másla, aby se neslepily.

Komentáře k receptu Bramborové noky (špalíky, šišky) s medvědím česnekem

K receptu nejsou žádné komentáře.