Nádivka nejen velikonoční

Vepřové maso Doba přípravy: 35 minut 7 názorů

Vepřové maso Doba přípravy: 35 minut 7 názorů

Suroviny 6 ks

4 starší rohlíky
4 vejce
300 g uzené krkovice
50 g slaniny
200 g smetany ke šlehání
150 g másla
1 menší cibule
sůl
čerstvě mletý pepř
špetka muškátového květu
hladkolistá petrželka
pažitka
medvědí česnek
zelená nať cibulky

Postup přípravy receptu

  1. Uzené maso předem uvaříme s divokým kořením doměkka. Maso i slaninu nakrájíme na kostičky, na pánvi opečeme a dáme stranou. Rohlíky nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Oddělíme žloutky a bílky. Ke žloutkům přidáme šlehačku, vidličkou rozkvedláme, promícháme s rohlíkovými kostičkami a necháme vsáknout. Zapneme troubu na 180°C.

  2. Kouskem másla vymažeme zapékací formu a na zbytku osmažíme jemně nasekanou cibuli. Nahrubo nasekáme směs bylinek (pokud seženeme, přidáme i mladé kopřivy, tady zatím nikde nejsou). Vše přidáme spolu s uzeným k rohlíkům, mírně osolíme, okořeníme dle chuti a promícháme.

  3. Z bílků a špetky soli ušleháme hustý, ale ne moc pevný sníh (aby se nevysušil) a lehce vmícháme do rohlíkové směsi. Přendáme do vymazané formy a dáme péct cca na 20 minut. Nádivka je dobrá teplá i studená. Můžeme podávat k pečenému masu s bramborami a kompotem z broskví, s brusinkami nebo samotnou se salátem.

Komentáře k receptu Nádivka nejen velikonoční

  • Eja57: :-D asi ti dědové byli stejní, také jsem takového zažila - kam se hrabe Monk:-)

    Odpovědět

  • Eja57: :-) no jo uznávám, bylo to nesrozumitelné, nechtěla jsem popisovat celý oběd ale dík za upozornění - upravila jsem ;-)Měj se skvěle :-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Marie Svarcova: tak to jo, broskovy kompot ano, ale ono to v tom receptu vyznělo něco jako že na hlavičku broskev a brusinky...
    Znám také od babičky, kousek kuřátka, kousek nadivky, bramburek....ale kompot zásadně třešně...jinak by děda babičku asi ...trochu despota...v koblihach jedině jahodovy dzem..a tak:-8

    Odpovědět

  • Eja57: :-) Díky za komentář, brambůrky, pečené kuřátko, kousek nádivky a kompot - znám od babičky, mamky a mám to ráda já i moje děti a vnoučata. :-K výhoda vaření je, že si každý může dát co mu chutná. K samotné nádivce mám ráda jen salát:-K Hezký zbytek svátečního dne :-K možná někdy ochutnáš ? :-*

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Hlavičku s broskvi a brusinkami:-O
    Marusko ty víš že tvoje recepty beru za top na webu... to nemyslíš vážně, viď že ne...:-O

    Odpovědět

  • yanull: :-)Díky za komentář, je mnoho receptů a každý dělá jak mu chutná a co se mu líbí. O tom to vaření je a je to dobře , já dávám třeba mandle nebo kaštany když ji dělám ke krůtě a také je skvělá. :-) Krásný zbytek svátečního dne a hodně zdraví všem:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Nádivku jsem pekla v sobotu, ulehčuji si práci tím, že ušlehám celá vejce do pěny, asi jako na roládu a vliji do rohlíků. Předtím je lehce navlhčím vlažným mlékem s rozpuštěným máslem. Do nádivky dávám ještě mandle, někdy slunečnicová semínka ;-)

    Odpovědět