Holka u plotny radí: Jak na velikonoční cup cakes? Takhle jednoduše i levně se dají nazdobit
11. 4. 2022 Vaření
Velikonoce jsou doslova za dveřmi a tak možná přemýšlíte, čím letos sváteční stůl ozvláštnit. Mám pro vás tip! Zkuste cup cakes s marcipánovými vajíčky a marcipánovou pomlázkou. V mini košíčku můžete cup cakes i darovat koledníkům za pomlázku.
Velikonoční moučníky
Beránek, mazanec, jidáše... Všechny tyhle moučníky patří mezi tradiční a na velikonočním stole mají své místo. Co takhle ale vyzkoušet něco nového? Cup cakes patří mezi moderní dezerty a jejich výhoodu je, že jsou na přípravu snadné, zvládne je i začátečník, a zdobit je lze dle vlastní fantazie. V tomto případě udělejte hnízda z krému, do hnízd posaďte vajíčka, která mouhou být klidně kupovaná čokoládová, nebo vyválená z marcipánu, a vše dozdobte pomlázkou z marcipánu. Koledníky i návštěvy tahle změna třeba příjemně překvapí.
Mohlo by vás zajímat
Recept na cup cakes
Na těsto potřebujete:170 g změklého másla, 150 g cukru krupice, 2 vejce, 200 ml podmáslí, 250 g polohrubé mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, špetku soli a 1 lžičku strouhané citronové kůry. Na krém pak: 1 pudinkový prášek vanilkový nebo pistáciový, 330 ml mléka, 130 g změklého másla a 6-8 lžic cukru. Na dozdobení: různě barevný marcipán, případně čokoládová nebo cukrová vajíčka
Jak postupovat:
- Troubu předehřejeme na 180 C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Dáváme vždy dva do jednoho otvoru. Nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou silikonové košíčky. Pozor, ty tak dobře nemusí držet tvar, záleží na značce.
- Změklé máslo prošleháme s cukrem, pak po jednom vešleháváme vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí a s citronovou kůrou. Do vaječné směsi postupně vešleháváme moučnou směs a podmáslí.
- Těstem naplníme košíčky (vyjde to přesně na 12 košíčků) a pečeme v předehřáté troubě asi 20-25 minut. Špejlí zkoušíme, zda už je těsto propečené. Pokud špejle zapíchnutá do těsta vyjde čistá, je hotovo. Korpusy vyjmeme z trouby, necháme chladnout ve formě asi 3 minuty, pak opatrně vyjmeme z formy a necháme zcela vychladnout na mřížce.
- Zatímco korpusy chladnou, připravíme si krém. V části mléka důkladně rozmícháme cukr a pudinkový prášek. Zbylé mléko přivedeme v kastrůlku k varu a vlijeme do něj pudinkový prášek. Vaříme do zhoustnutí. Trvá to několik minut. Pak hustý krém nalijeme do hlubokého talíře a překryjeme potravinářskou folií, aby se nedělal škraloup. Takto necháme zcela vychladnout.
- Do pudinku vešleháváme změklé máslo a vytvoříme tak krém. Podle chuti případně dosladíme.
- U zdobicího sáčku odstřihneme špičku a vložíme dovnitř zdobicí nástavec s úzkou špičkou, nebo jen odstřihneme špičku. Na vychladlé korpusy nastříkáme „hnízda“. Z marcipánu vytvoříme mini vajíčka. Z marcipánu upleteme cop (pomlázku) a ozdobíme jím cup cakes. Na pletení pomlázky stačí vyválet z marcipánu dva delší a tenčí provazy a ty zamotat dohromady. Takhle se pomlázka uplete snáz než ze tří pramenů. Dozdobíme vajíčky, případně jinak dle své fantazie a uchováváme v chladu.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
Hell’s Kitchen Česko se chystá na obrazovky Novy: Vítěz dostane dva a půl milionu korun a práci u Kašpárka, říká producent
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 8 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 13 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 19 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 20 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Hitem internetu se staly jednoduché bramborové muffiny: Jsou úplně bez mouky a chutnají jako skvělá pizza