Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na velikonoční cup cakes? Takhle jednoduše i levně se dají nazdobit
Zdroj: Toprecepty.cz, Šárka Adámková

Velikonoce jsou doslova za dveřmi a tak možná přemýšlíte, čím letos sváteční stůl ozvláštnit. Mám pro vás tip! Zkuste cup cakes s marcipánovými vajíčky a marcipánovou pomlázkou. V mini košíčku můžete cup cakes i darovat koledníkům za pomlázku.

Velikonoční moučníky 

Beránek, mazanec, jidáše... Všechny tyhle moučníky patří mezi tradiční a na velikonočním stole mají své místo. Co takhle ale vyzkoušet něco nového? Cup cakes patří mezi moderní dezerty a jejich výhoodu je, že jsou na přípravu snadné, zvládne je i začátečník, a zdobit je lze dle vlastní fantazie. V tomto případě udělejte hnízda z krému, do hnízd posaďte vajíčka, která mouhou být klidně kupovaná čokoládová, nebo vyválená z marcipánu, a vše dozdobte pomlázkou z marcipánu. Koledníky i návštěvy tahle změna třeba příjemně překvapí. 

Recept na cup cakes 

Na těsto potřebujete:170 g změklého másla, 150 g cukru krupice, 2 vejce, 200 ml podmáslí, 250 g polohrubé mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, špetku soli a 1 lžičku strouhané citronové kůry. Na krém pak: 1 pudinkový prášek vanilkový nebo pistáciový, 330 ml mléka, 130 g změklého másla a 6-8 lžic cukru. Na dozdobení: různě barevný marcipán, případně čokoládová nebo cukrová vajíčka 

Jak postupovat:

  1. Troubu předehřejeme na 180 C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Dáváme vždy dva do jednoho otvoru. Nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou silikonové košíčky. Pozor, ty tak dobře nemusí držet tvar, záleží na značce.
  2. Změklé máslo prošleháme s cukrem, pak po jednom vešleháváme vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí a s citronovou kůrou. Do vaječné směsi postupně vešleháváme moučnou směs a podmáslí.
  3.  Těstem naplníme košíčky (vyjde to přesně na 12 košíčků) a pečeme v předehřáté troubě asi 20-25 minut. Špejlí zkoušíme, zda už je těsto propečené. Pokud špejle zapíchnutá do těsta vyjde čistá, je hotovo. Korpusy vyjmeme z trouby, necháme chladnout ve formě asi 3 minuty, pak opatrně vyjmeme z formy a necháme zcela vychladnout na mřížce.
  4. Zatímco korpusy chladnou, připravíme si krém. V části mléka důkladně rozmícháme cukr a pudinkový prášek. Zbylé mléko přivedeme v kastrůlku k varu a vlijeme do něj pudinkový prášek. Vaříme do zhoustnutí. Trvá to několik minut. Pak hustý krém nalijeme do hlubokého talíře a překryjeme potravinářskou folií, aby se nedělal škraloup. Takto necháme zcela vychladnout.
  5. Do pudinku vešleháváme změklé máslo a vytvoříme tak krém. Podle chuti případně dosladíme.
  6. U zdobicího sáčku odstřihneme špičku a vložíme dovnitř zdobicí nástavec s úzkou špičkou, nebo jen odstřihneme špičku. Na vychladlé korpusy nastříkáme „hnízda“. Z marcipánu vytvoříme mini vajíčka. Z marcipánu upleteme cop (pomlázku) a ozdobíme jím cup cakes. Na pletení pomlázky stačí vyválet z marcipánu dva delší a tenčí provazy a ty zamotat dohromady. Takhle se pomlázka uplete snáz než ze tří pramenů. Dozdobíme vajíčky, případně jinak dle své fantazie a uchováváme v chladu. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více