Muzeum gastronomie v Praze
25. 3. 2013 Historie a zajímavosti
V unikátní expozici plné dobových vyobrazení a 3D rekonstrukcí projdete historií vaření od pravěku až po současnost. Ve sto let staré hospodě a baru objevíte historii piva a destilátů. Poznáte životní příběhy i recepty nejslavnějších českých a světových kuchařů. Nejen děti, ale i dospělí se potěší starými kuchyňkami a obchůdky pro panenky.
V unikátní expozici plné dobových vyobrazení a 3D rekonstrukcí projdete historií vaření od pravěku až po současnost. Ve sto let staré hospodě a baru objevíte historii piva a destilátů. Poznáte životní příběhy i recepty nejslavnějších českých a světových kuchařů. Nejen děti, ale i dospělí se potěší starými kuchyňkami a obchůdky pro panenky.
Muzea zabývající se historií gastronomie jsou novinkou a doposud jich ve světě moc nenajdete. Ani Česko není v tomto ohledu výjimkou. Proto je nově otevřené Muzeum gastronomie, které seznamuje s historií kuchařského umění a pohostinství nejen u nás, unikátní. Neomezuje se na prezentaci sbírek tradičním muzejním způsobem, ale vytváří prostor, ve kterém poutavým způsobem představuje široké veřejnosti historii vztahu člověka k přípravě pokrmů a jejich konzumaci od dob objevení ohně až po současnost.
Základní linií muzea je historie úpravy pokrmů – od pravěkého ohniště a vaření bez nádob přes dýmnou a krbovou kuchyň až po nejmodernější současnou kuchyň. Obrazové rekonstrukce pravěku měl na starosti uznávaný „pravěký“ výtvarník Libor Balák. V muzeu projdete v několika místnostech všemi epochami vaření. Návštěvníci mohou vidět také klasickou hospodu, bar, vinný sklípek nebo kupecký krámek, na jehož rekonstrukci se podílelo bratislavské Muzeum obchodu.
Velkou chloubou muzea je „Síň slávy české gastronomie a pohostinství“, která představuje významné české kuchaře, cukráře, spisovatele, hoteliéry a výrobce z dávné i nedávné minulosti. Zároveň představuje jejich kuchařské knihy. Ve sbírce muzea například nechybí 1. vydání Domácí kuchařky M. D. Rettigové z roku 1826. Opomíjeni nejsou ani světoví kuchaři. Jejich filosofii i recepty přibližuje „Galerie světových kuchařů“.
Muzeum gastronomie se nalézá v historickém jádru Prahy nedaleko Staroměstského náměstí s vynikající dostupností metrem i tramvají a se dvěma velkokapacitními podzemními parkovišti. Více informací naleznete na www.muzeumgastronomie.cz.
Foto: www.muzeumgastronomie.cz
David Kořínek
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na co je dobrá kurkuma a jak ji zařadit do jídelníčku? Oblíbené koření krásné barvy prospívá zdraví
Svíčková s horáckým knedlíkem podle Pepy Nemravy: Masu se zeleninou dejte den v chladu, říká účastník MasterChefa
Bábovka ze zakysané smetany s vůní skořice: Krásně vláčný lahodný moučník připravíte bez odvažování
Přečtěte si Zobrazit více
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Lucie Borhyová má doma vždy navařeno: Nejraději připravuje moravského vrabce se špenátem, na pečené kuře používá fígl
Listopadové hřmění pšenici ve zlato mění aneb Připomeňme si kouzlo starých časů podle lidových pranostik
Komentáře