Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gastronomie je věda o vztahu kultury a potravy s vlivem na lidský organismus. Gastrovýrazy jsou pak kuchařské a kulinářské odborné názvy pro činnosti, které činí z přípravy a servírování jídel umění.

Při sledování kuchařských soutěží a pořadů v televizi vám jistě neunikla slova, kterým nerozumíte. Kuchaři, pohybující se v kuchyních všech druhů, však většině výrazům rozumí. Náš kvíz, který najdete na konci článku, vaše znalosti prověří.

Mohlo by vás zajímat

Rozumíte všem gastronomickým výrazům?

Orientovat se v odborných názvech je mnohdy velmi těžké. Pro mnoho anglických, francouzských a italských názvů ani nejsou česká pojmenování - pokud ano, nejsou příliš rozšířená nebo jsou složená z několika slov. Kuchařská mluva v prvotřídních kuchyních tak obyčejnému člověku zní jako neznámá řeč, které příliš nerozumí. Těm z nás, kteří se o gastronomii zajímají, však zní tato cizí slova jako mateřský jazyk. Gastronomické výrazy jsou nejen součástí studia na kuchařských a hotelových školách, ale znají je i kuchařští nadšenci, kteří mají vaření jako celoživotní zájmové hobby. Myslíte si, že jste dobrý kuchař? Víte, co je banket, mousse, frapování, šámbrování nebo shaker

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli