Trochu jiná pšenice: Prastará odrůda kamut je plná vitaminů a vyniká ořechovou chutí. Kam ji použít?
28. 4. 2022 Vaření
Připravíte z něj mouku jako z klasické pšenice, kamut ovšem můžete vařit i jako rýži. Jeho zrnka jsou mnohem větší než u běžné pšenice, mají příjemnou chuť po oříšcích a másle a jako bonus jsou ještě přímo nadupané vitaminy. Pochutnávali si na něm již ve starém Egyptě a opět se dostává do obliby.
Je libo pohanku nebo raději kamut?
Trendem poslední doby je vracet se k původním obilovinám, které byly důležitou součástí jídelníčku našich předků. Nejenže opět čím dál tím víc lidí vaří z pohanky a z jáhel, v kurzu jsou i původní obiloviny cizokrajné, jako je třeba quiona, amarant nebo teff. Trochu v pozadí za nimi zatím zůstává pšenice khorasan známá jako kamut. Pro její nesporné kvality je ale rozhodně dobré ji vyzkoušet. Věřte, že vám zachutná a navíc vám výborně zpestří jídelníček.
Mohlo by vás zajímat
Obilovina z hrobek faraonů
Kamut je prastarou odrůdou pšenice, která pochází zřejmě již ze starověké Mezopotámie, populární byla i v Egyptě, kde se prý pěstovala již před 4000 lety. Zrna kamutu byla podle různých historek objevena dokonce i v hrobkách faraonů, proto se kamutu dříve říkalo také Tutanchamonova nebo faraonova pšenice. I slovo kamut pochází ze staroegyptského pojmenování pšenice, které znamená „duše země“. Oficiální název pšenice khorasan neboli chorásánská pšenice je odvozen podle oblasti, kde byla původně pěstována – tedy podle Chorásánu, který zahrnoval hlavně území dnešního Íránu.
Mohlo by vás zajímat
Kamut se dostal i na Noemovu archu
Kamut tam sloužil i jako potrava pro velbloudy a v Turecku se mu prý dokonce říká „velbloudí zub“. Občas se mu přezdívá také „pšenice proroka“, což odkazuje na další legendu o kamutu, podle níž si jej Noe vzal na svou archu, aby ho zachránil pro lidstvo. Na nějakou dobu se na kamut zapomnělo, jeho pěstování se prosazovalo jen v Egyptě. Nyní se pěstuje hlavně v Severní Americe pod obchodní značkou Kamut®, částečně také v Íránu, Iráku, trochu v Indii a v Rakousku. Ačkoli se tedy pšenici khorasan běžně říká kamut, ve skutečnosti jde jen o registrovanou značku.
Pšenice khorasan nebo kamut?
Předností pšenice kamut je, že nebyla v průběhu staletí šlechtěna. Neprošla žádnými genetickými úpravami, nebyly u ní použity žádné moderní zemědělské postupy a vždy byla pěstována ekologicky, takže si dodnes uchovává své původní vlastnosti a živiny. Právě ochranná známka Kamut® obilninu chrání před dalším křížením, hybridací a genetickými úpravami. Musí se pěstovat pouze v certifikovaném organickém zemědělství, nesmí být kontaminována moderními odrůdami pšenice a musí obsahovat jisté nezbytné živiny.
Mohlo by vás zajímat
Pšenice kamut je plná bílkovin a selenu
Kamut je předchůdcem současné tvrdé pšenice. Jeho zrna se podobají dnešní pšenici seté, jsou ale mnohem větší a hmotnost zrna dosahuje až 60 g. I díky tomu je v něm mnohem víc živin než v moderní pšenici. Výjimečný je hlavně svým obsahem bílkovin, těch je v něm o 20-40 % více než v moderní pšenici, proto kamut ocení hlavně vegetariáni a vegani, kteří s jeho pomocí mohou bílkoviny doplnit. Kromě toho vyniká obsahem selenu, jenž působí jako antioxidant, chrání před civilizačními chorobami a podporuje imunitu. Kromě toho je kamut bohatý na fosfor, železo, vápník, měď, mangan, sodík, kyselinu olejovou a vitamíny A, B, C a K. Vzhledem k tomu, že jde o pšenici, obsahuje i kamut lepek, takže není vhodný pro celiaky. Zajímavé však je, že některým lidem s alergií na pšenici žádné problémy nepůsobí.
Použijte kamut do kaší i na chleba
Kamut seženete v obchodech se zdravou výživou, obvykle se prodávají celá zrna, která vypadají trochu jako hnědá rýže. Ta můžete uvařit jako přílohu, použít do polévek nebo k zahuštění pomazánek. Vzhledem k jeho příjemně nasládlé chuti jsou z něj výborné i kaše. Příprava je snadná, zrnka se jen musí pořádně opláchnout a poté se už pouze vaří ve vodě v poměru dva díly vody na jeden díl kamutu do změknutí. Trvá to asi 30 minut. Vzhledem k tomu, že jsou zrna trochu tvrdší, doporučuje se je případně předem namočit jako luštěniny. Kamut je k dostání i ve formě mouky, z níž je můžete upéct vynikající chleba nebo jiné pečivo. Díky nízkému glykemickému indexu kamutu si na ně můžete pochutnávat téměř bez výčitek.
Zdroje informací:
Kamut.com
Organicfacts.net
Agromanual.cz
Margit.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Pohanka prospěje cévám, srdci i trávení a ještě vás zahřeje!
Pečte zdravě a bez lepku: Snadnou ořechovou bábovku i rýžové lívance si zamilujete
Zázračná obilovina teff: Zrnka „trpasličího prosa“ jsou sice malá, ale výživnější než kterákoliv jiná!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 14 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 14 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 15 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39