Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dle kalendáře již jaro začalo před několika týdny, i když to tak za oknem vypadá jen několik málo dnů. Nastává tak čas nejen na obměnění šatníku, ale také na pročištění organismu.

Dle kalendáře již jaro začalo před několika týdny, i když to tak za oknem vypadá jen několik málo dnů. Nastává tak čas nejen na obměnění šatníku, ale také na pročištění organismu.

„Jarní detoxikace“ je pojem, který má většina lidí spojený s ryze ženskými časopisy. V poslední době k ní však sahá i stále větší množství mužů. A nemusí se nutně jednat jen o „jarní detoxikaci“. Pročistit organismus můžete kdykoliv během roku. V ideálním případě i několikrát.

Dieta na míru

Obecně platí, že se detoxikace dle délky dělí na tři typy. Krátkou v rozsahu do 48 hodin, střední trvající zhruba čtyři až pět dní, popřípadě dlouhodobou. Třetí jmenovaná varianta je však poměrně náročná a spíše než o detoxikační kůru se jedná o kompletní změnu životního stylu. Pro všechny tři varianty je společné to, že nejlépe budou fungovat po poradě s odborníkem, který vám pomůže sestavit jídelníček a harmonogram na míru vašich potřeb.

Hlavními přínosy detoxikace je posílení imunity, zlepšení kvality pleti, zbavení se pocitu únavy a získání energie. Často se také pojí s menší úpravou váhy.

Velice důležité je během detoxikace udržovat pravidelný pitný režim. Ideálně mezi dvěma až třemi litry vody denně. Větší nebo menší množství může váš pokus o pročištění organizmu zpomalit nebo dokonce zhatit. Překročení nebo nedodržení správného pitného režimu navíc zatěžuje orgány jako jsou játra nebo ledviny. Důležité je vyvarovat se slazeným a syceným nápojů, rovněž kávě nebo alkoholu.

Pak už následuje jen sestavení správného jídelníčku. Ten je variabilní dle vašich chutí, potřeb i délky detoxikace. Všechny však mají i několik společných rysů. Nezbytné je vyvarovat se těžkých a tučných jídel, zařadit do jídelníčku větší množství ovoce, zeleniny a celozrnného pečiva. Stačí si tak jen vybrat jídelníček dle vašich představ. S jeho výběrem vám nejlépe pomůže výživový specialista.

David Kořínek

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více