Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dnes je Světový den wellness: Co jedí horolezkyně, cvičitelka aerobiku a instruktorka jógy, aby se cítily dobře?
Zdroj: se souhlasem Alex Gálová, Jana Havrdová a Klára Kolouchová

Právě dnes, v sobotu 11. června, se na celém světě a poprvé v Česku bude slavit Světový den wellnes, tedy speciální den, věnovaný dobrému pocitu, kdy si lidé připraví pěkný zážitek, odreagují se, uvolní se a udělají si radost. S tím pochopitelně souvisí i dobré jídlo.

Cítit se dobře…

Když se řekne wellness, mnozí si představí jen masáže nebo lázeňské procedury. Skutečný význam tohoto slova je však trochu jiný: jde o pravidelnou činnost zaměřenou k navození duševní a fyzické pohody. Patří sem tedy jak zdravý pohyb, tak odpočinek nebo setkání s přáteli či zdravé jídlo.

Počátky Světového dne wellnes (Global wellness day) sahají do roku 2012 a letos se bude slavit na více než desítkách tisíc míst po celém světě, celkově tedy ve 170 zemích. Tento den podporují světové celebrity jako zpěvák Robbie Williams nebo americká moderátorka Oprah Winfrey.

U nás patří mezi propagátory této akce i celé myšlenky mimo jiné horolezkyně Klára Kolouchová, první Češka v historii, která zdolala tři nejvyšší hory na Zemi, Alexandra Gálová, instruktorka jógy a pilates a poradkyně zdravého životního stylu, a Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness a zakladatelka projektu Česko se hýbe. Právě těchto tří zmíněných dam jsme se zeptali, co jedí, když se chtějí cítit lépe.

Co jíst pro pohodu

Když se chci cítit lépe, tak uberu cukr, pečivo a sacharidové přílohy, snížím celkové množství jídla za den a přidám zeleninu a maso,“ svěřuje se pro web Toprecepty.cz Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness, a dodává, že když potřebuje celkově srovnat jídelníček, využívá aplikaci Kalorické tabulky. „Ohlídá mi nejen celkové množství kalorií, ale i složení stravy, tedy kolik sním za den bílkovin, sacharidů, cukru i tuků.“

Oproti tomu Alex Gálová, lektorka jógy, pilates a zdravého životního stylu, se nám přiznala, že miluje čokoládu! Ale ne jen tak ledajakou. „Objevila jsem kouzlo pralinek chocerries s kyselinou hyalurnovou, doporučená dávka dvě denně je ideální,“ říká pro Toprecepty.cz a upřesňuje, že v letních měsících si dává také studenou polévku gazpacho, nebo mozzarellu s rajčaty a bazalkou. „Někdy jsem schopna sníst celý květináč bazalky, doprovázený římským salátem,“ dodává se smíchem a tipem, že jde o skvělý recept proti bolesti hlavy. Zároveň je podle Alex důležité nejenom, co jíme, ale jak to jíme, kde, kdy a s kým. Cítit se lépe je výsledkem všech zmíněných komponentů.

Horolezkyně Klára Kolouchová, první Češka, která zdolala tři nejvyšší hory světa, ujíždí na borůvkách se šlehačkou! „Tu chuť mám spojenou s letními prázdninami, kdy jsem jako dítě jezdila na chatu do Kokořínského dolu. Vůně čerstvě natrhaných borůvek z lesa za chalupou s čerstvou smetanou, to je pro mě čistá extáze a zaručený nakopávač,“ říká Klára.

Co si právě dnes dopřejete k jídlu vy, je jen a jen na vás. Další tipy najdete na instagramovém účtu Global Wellness Day. Inspiraci od jednotlivců i firem pak hledejte pod hashtagem #abystesecitilidobre. Cílem samozřejmě není zůstat u jednorázové aktivity, ale začít o sebe pečovat pravidelně, přesně v duchu letošního sloganu akce „Jeden den může změnit váš život“.

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více