Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

sušenky anzac
Zdroj: Toprecepty

Australské sušenky anzac nejsou u nás úplně neznámé. Nejsou to ovšem jen tak nějaké sušenky, ale mají konkrétní význam. A kromě toho jsou naprosto výborné. Připravte si je podle našich tipů.

Jaký význam mají sušenky Anzac 

Nejprve je třeba říci, že ANZAC je zkratka: Australian and New Zealand Army Corps, což znamená Armáda Austrálie a Nového Zélandu. Takzvaný ANZAC Day se slaví 25. dubna a je jedním z nejvýznamnějších australských národních svátků. V tento den proběhly první a velmi krvavé velké boje (vylodění v Gallipoli), kterých se zúčastnily australské a novozélandské jednotky během první světové války.

Sušenky vznikly právě během 1. světové války, kdy je pekly manželky vojáků a ženské spolky a posílaly vojákům na frontu. Jsou totiž trvanlivé a jen tak se nezkazí. Bylo potřeba, aby zůstaly čerstvé po celé týdny, než dorazí k vojákům v zámoří. Traduje se, že původní sušenky Anzac byly tvrdé jako kámen. Někteří vojáci je rozemleli a použili na kaši. Tyto „vojenské“ sušenky, jak se jim říkalo, se staly velmi populárními a voní dál nejen v australských a novozélandských kuchyních.

Podle jiných informací se mělo původně jednat skotský recept, který vylepšili obyvatelé města Dunedin na Novém Zélandu. Profesorka Helen Leach z Otago University se domnívá, že nejspíše tyto sušenky upekly ženy doma, ale proto, aby uspořádaly finanční sbírku pro vojáky. Termín „sušenka ANZAC“, jak je vnímán dnes, se ujal až po válce.

Profesorka se také zmínila, že první veřejné použití jména Anzac v receptu bylo v reklamě v 7. vydání knihy St Andrew's Cookery Book (Dunedin, 1915). Ovšem jednalo se o dort, ne sušenku. Zajímavé také bylo, že recept neobsahoval údaje k postupu a předpokládalo se, že čtenář bude vědět, co má dělat. Recept na „Anzac Biscuits“ se objevil ve War Chest Cookery Book (Sydney, 1917). V tomto podání vypadala ale sušenka zcela jinak. V uvedené kuchařce se dnešní sušenka Anzac objevila s názvem „Rolled Oats Biscuits. Název Anzac a dnešní receptura se objevila až v 9. vydání knihy St. Andrew's Cookery Book (Dunedin, 1921) pod názvem „Anzac Crispies“ a později „Anzac Biscuits“. Sice je vše trochu zamotané, ale tyto sušenky se právem řadí po bok takového dezertu jako je Pavlova.

A po čem sušenky ANZAC voní? Jedná se o pochoutky s ovesnými vločkami, kokosem a zlatým sirupem. Mají máslovo-karamelovou chuť a jsou hezky křupavé. Zlatý sirup má jantarovou barvu, konzistenci medu a karamelovou příchuť. Jako za tuto ingredienci náhradu můžete zkombinovat melasu a med v poměru 1:3

Velmi se diskutuje o tom, jestli mají být Anzac sušenky křupavé nebo ne. Podle všeho je správná podoba taková, že mají být zvenku křupavé a uprostřed měkké.

Australská

Žraločí ploutve i klokaní steaky byste mohli ochutnat v Austrálii! U protinožců ale kromě lokálních specialit jedí trochu podobně, jako ve Velké Británii. Ostatně, královna Alžběta II. je vládkyní i…

Jak připravit sušenky Anzac

Na přípravu Anzac sušenek budete potřebovat 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek kokosu, 1/2 hrnku třtinového cukru, ¼ hrnku cukru moučka, 125 g másla, lžíci zlatého sirupu, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, 1 lžičku sody bikarbony a 1 lžíci horké vody.

Jak na to? Rozehřejte troubu na 170°C. V míse smíchejte všechny suché ingredience, včetně citronové kůry. Do hrnce dejte máslo spolu se sirupem, aby se za mírné teploty rozpustilo. V hrnku smíchejte vařící vodu se sodou a pak spojte všechny ingredience. Vytvarujte kuličky a dejte je na plech s pečicím papírem tak, aby kolem sebe měly místo. Kuličku zploštěte vidličkou. Pečte dozlatova. Trvá to zhruba deset minut.

Se sušenkami si můžete pohrát a vytvořit různé varianty. Do těsta můžete přidat kakao, jindy zase mandle, nebo sušené brusinky. Vyzkoušejte třeba i tyto sušenky bez mléka a vajec.

Zdroje informací:
https://hillsdistrictmums.com.au/anzac-biscuits-chewy-or-crunchy/
https://www.womensweeklyfood.com.au/recipes/best-anzac-biscuits-recipe-28575
https://www.recipetineats.com/anzac-biscuits-golden-oatmeal-cookies/
https://www.australanka.cz/2020/04/anzac-day-anzac-susenky.html
https://nourishmagazine.co.nz/anzac-biscuits/

Recepty k tomuto článku

Komentáře

MiraG MiraG

4. 7. 2022 15:27

Dal jsem více medu (tři lžíce) a dvě lžíce javorového sirupu. Přidal nasekané sušené brusinky a trochu ořechů. Péct 5' při 170°C, pak 5' při 150°C. Do barvy.

Přidat komentář