Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šupiny z kapra vám půjdou prý lépe odstranit ve směru po šupinách a ne proti, jak se všude doporučuje.

Rybu před přípravou vždy pokapejte citrónovou šťávou a nechce asi 15 minut ležet. Maso bude pevnější a bude lískovat.

Pokud si koupíte mořskou rybu již vykuchanou, nezapomeňte z ní ještě odstranit zbytky šupin, blan a dobře oprat v tekoucí vodě a před vařením ji ještě opláchnout ve vodě s octem.

VajíčkaPři používání vajec, nezapomeňte vždy vajíčko omýt a osušit, abyste se zbavili nečistot na něm nalepených a choroboplodných zárodků.

Aby vám nepraskla vajíčka při vaření, přidejte do vody trochu octa a soli. Pokud má vejce již naprasklou nebo slabou skořápku, zabalte jej do kousku plátýnka a svažte nití. Nevyteče vám tak do vody.

Lépe se vám ušlehají bílky, které jsou 1 nebo 2 dny odleželé v lednici.

Bílky před šleháním nechladíme, šleháme je při pokojové teplotě.

Bílky z čerstvých vajec se lépe ušlehají, protože jsou pružnější než bílky starších nebo konzervovaných vajec.

Zbyl vám žloutek ? Dejte ho do skleničky, zalijte olejem, skleničku zakryjte plátýnkem a dejte do lednice. Žloutek nevyschne a bude jako čerstvý. Při nejbližší příležitosti použijte.

Oloupali jste si víc vajec vařených natvrdo ? Vložte je do sklenice s osolenou vodou. Neoschnou a neztratí lesk. Do 2 dnů spotřebujte.

MajonézaPři přípravě domácí majonézy dbejte na to, aby suroviny (žloutek, olej, hořčice) měly stejnou teplotu. Pokud ne, mohla by majonéza srazit.

Pokud chcete uskladnit majonézu v lednici, přidejte k ní trošku horké vody a zamíchejte. Mělo by se tak zabránit oddělení oleje od žloutků.

Srazila se vám majonéza ? Vyklepněte si do čisté misky žloutek a sůl a postupně k němu po kapkách zašlehávejte tu sraženou majonézu.

Na rostlinných olejích se doporučuje smažit jen krátce, protože delší zahřívání ničí cenné látky.

Husí a kachní sádlo je biologicky hodnotnější než sádlo vepřové. 

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více