Skromná kuchyně: Placky ze zbylé bramborové kaše, podávané se švestkovým rozvarem, chutnají skvěle
12. 8. 2022 Vaření
Doba si žádá více šetření a tak se mnoho domácností vrací k principům, které v kuchyni uplatňovaly naše babičky. Tedy využít veškeré potraviny a nic nevyhazovat. Třeba i zbytky bramborové kaše, kterou ohřívanou už nikdo nechce.
Co se zbylou bramborovou kaší
Stává se to docela často, ať při vaření těstovin, brambor nebo při přípravě bramborové kaše. Mnoho z nás neodhadne správně množství a uvařené suroviny zbydou. Místo toho, aby letěly do koše, nabízí se jiná cesta. Dát jim druhou šanci! Vařené těstoviny poslouží jako základ pro šunkofleky nebo pro zapečené těstoviny s květákem a vajíčky, ale co s hotovou bramborovou kaší? Možností je více.
Jednou z velmi dobrých, ale na další suroviny náročnějších je pastýřský koláč, případně se dá bramboorvá kaše zapéct s lososem a bešamelem. Krkonošskou specialitou je kucmoch, ale naprosto nejsnazší a nejlevnější variantou jsou bramboorvé placky!
Mohlo by vás zajímat
Bramborové placky
Určitě si na ně mnozí pamatujete od svých babiček. Placky naslano i nasladko, podávané třeba s hruškovými nebo švestkovými povidly, se dříve pekly rovnou na plátech kamen. Kuchyní to vonělo a všechny děti se sbíhaly. Tuhle možnost už má málokdo z nás, tak musíme vzít zavděk pánví. Každopádně, to není podstatné, důležitý je výsledek.
Běžný recept na bramborové placky je podobný jako na bramborové knedlíky. Tedy uvařit brambory ve slupce, zchladlé, ale ještě teplé je oloupat a nastrouhat na jemném struhadle, přidat vajíčko, polohrubou mouku a sůl. Vše spojit v kompaktní těsto, a pak odkrajovat a z kousků vyvalovat placky a péct na rozpálené pánvi. Ale ne zprudka, je potřeba ztlumit pod pánví oheň. Bude to trvat déle, ale placky budou vláčnější.
Poodbně lze právě postupovat u přípravy placek ze zbylé bramborové kaše. Zkuste je třeba se švestkovým rozvarem. Co to je? Jednoduše rozvařené švestky, které už se na nic jiného nehodí. Tudíž spotřebujete ovoce, které už není v nejlepší kondici a zbylou bramborovou kaši. Dohromady vznikne přímo lahůdka!
Bramborové placky se švestkovým rozvarem
Na bramborové placky budeme potřebovat: zbylou bramborovou kaši, polohrubou mouku, 1 vajíčko, sůl, olej na smažení.
Na rozvar: švestky, 2 lžíi třtinového cukru, vodu na podlití (nebo rum), 1 lžíci másla, mák smíchaný s cukrem na posypání
Jak na to? V bramborové kaši si připravíme důlek a rozklepneme do něj vajíčko. Zasypeme to moukou a přidáme špetku soli. Ze směsi hněteme těsto a pomalu přisypáváme polohrubou mouku, aby těsto bylo kompaktní a příliš se nelepilo. Množství mouky záleží na množštví zbylé kaše, je třeba to tedy odhadnout podle výsledné hmoty. Z těsta odkrajujeme kousky a z nich vyválíme placku (nebo je vytvarujeme rukama jako pizzu).
Rozpálíme pánev, potřeme ji olejem a plamen pod ní ztlumíme. Placky na panvi pečeme pozvolna z obou stran, dokud se nevytvoří hnědé puchýřky.
V hlubším rendlíku si zatím rozpálíme máslo. Ovadlé švestky nakrájíme na kostky a vsypeme na rozpuštěné máslo a začneme míchat. Směs zasypeme třtinovým cukrem a necháme zkaramelizovat. Mírně podlijeme vodou či rumem a za občasného míchání dusíme švestky do měkka a dokud nepustí hustou šťávu.
Na talíři hotové placky potřeme rozvarem a zasypeme mákem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled jídel, ve kterých počet hlavních surovin nepřesahuje 5
K dobrému jídlu nemusíme nakoupit a použít potraviny z půlky supermarketu. I z několika málo základních ingrediencí lze vykouzlit skvělé jídlo.… Číst více
Zdravé sladké brambory: Ochutnejte batáty na mnoho způsobů v slané i sladké podobě
Lákají svou oranžovou mrkvovou barvou a díky… Číst více
Skromné vaření: Chodské maltošny z jablek a brambor jsou možná i lepší než klasický štrúdl
Víte, co se jedlo na Chodsku? Třeba maltošny.… Číst více
Sladký popcorn snadno připravíte i doma: Nejoblíbenější je karamelový, určitě se ale vyplatí vyzkoušet i skořicový a čokoládový
Víte, že popcorn si snadno připravíte doma i bez… Číst více
Mezinárodní den čokoládového dortu
Přijít pouhý měsíc po vánočním a novoročním přejídání se Dnem čokoládového dortu může na někoho působit jako špatný vtip. Mlsouni prominou. Příliš… Číst více
Merhované chodské koláče: Malá umělecká díla z tvarohu a povidel symbolizují zdraví
I když si Honza nesl do světa na zkušenou uzlíček… Číst více
Oblíbené omáčky zdravěji: Květáková koprovka nebo speciální rajská vás nadchnou!
K české kuchyni „omáčková jídla“ zkrátka patří.… Číst více
Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
Bez obří krabice popcornu by požitek návštěvy… Číst více
Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Listové těsto (dříve se mu říkalo máslové) je velmi oblíbené, protože je křehké a chuťově neutrální, takže ho můžeme naplnit v podstatě čímkoliv od… Číst více
Řapíkatý celer je pro své nutriční a chuťové vlastnosti velmi žádanou zeleninou. Začátečníkům poradíme, jak s ním zacházet
Řapíkatý celer je listová zelenina, jejíž křehkost a výrazná vůně i chuť si získala oblibu u labužníků i vyznavačů zdravého jídla. Řapíkatý celer má… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Jak na šťavnatý cuketový nákyp s těstovinami a květákem? Vláčnost zajistí dostatek sýra i vajec
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 33 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 16 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na kynutý borůvkový koláč s meruňkami a rybízem? S tvarohovou náplní chutná skvěle a takhle snadno se dělá
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Otestovali jsme smažák ze syrečků i knedlík plněný sýrem: „Festival“ smaženého sýra rozhodně stojí za návštěvu