Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Leonardo DiCaprio bojuje proti konzumaci masa a zbožňuje tyhle kukuřičné placky plněné fazolovou směsí
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/ UNclimatechange from Bonn, Germany, CC BY 2.0 a Wikimedia Commons/manda_wong, CC BY 2.0

Už dávno není mladým Jamesem Dawsonem z Titanicu. Od premiéry tohoto filmu ostatně uplynulo čtvrt století. Leonardo DiCaprio je mužem v nejlepších letech, který v rámci boje za udržitelné životní prostředí vyzývá své fanoušky, aby nejedli maso.

Vystupuje proti konzumaci masa

Leonardo DiCaprio je zapáleným ekologickým aktivistou. Zatímco v minulosti herec využíval svou slávu k tomu, aby povzbuzoval lidi k využívání solární energie v domácnostech a k jízdě elektromobily, jeho nejnovější křížová výprava je proti masu! DiCaprio nyní žádá své fanoušky, aby pomohli planetě – a svému zdraví – tím, že se vzdají jedné základní složky stravy: masa. V březnu 2021 herec (a partner organizace Beyond Meat) zveřejnil na Twitteru výzvu, aby fanoušci zvážili omezení spotřeby masa a snížili tak svou uhlíkovou stopu.

Veganský jídelníček

Není to však poprvé, co Leonardo potvrdil svou vášeň pro rostlinnou stravu. I když je pravda, že o svém jídelníčku moc nemluví. Zřídkakdy odpovídá médiím na otázky týkající se svého osobního života včetně stravy. Pro lidi, kteří se pohybují v hercově blízkosti, není ale žádným tajemstvím, že je Leonardo je už dlouhou dobu vášnivým fanouškem veganské kuchyně.

V rozhovoru pro HollywoodLife.com prozradil slavný šéfkuchař Wolfgang Puck, že pro DiCapria vařil a že hvězda trvala na veganské stravě. Nakonec mu šéfkuchař připravil veganskou pizzu.

Slabost pro plněné placky

Leonardo DiCaprio miluje latinskoamerickou kuchyni a během rozhovoru pro televizi Univision u příležitosti uvedení snímku Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu řekl: „Jsem pupusa man, pupusas jsou lepší než tacos.“

Co si představit pod pokrmem pupusa? Pupusas jsou silnější placky z kukuřičné mouky plněné fazolemi, sýrem nebo masem. Jde o typický latinskoamerický (nejčastěji salvadorský) pokrm.

Jak si doma připravit placky pupusas

Pokud chcete jíst jako hvězda Titanicu, můžete si pupusas připravit i doma. Budete potřebovat:

  • ¼ šálku plus ⅓ šálku rostlinného oleje
  • ½ střední bílé cibule, nakrájené na plátky
  • 1 plechovka konzervovaných červených fazolí
  • sůl
  • 3 šálky kukuřičné mouky Harimasa (k dostání v prodejnách mexických potravin)
  • 120 g strouhané mozzarelly

Jak na to? Na velké pánvi rozehřejte ¼ šálku oleje na střední teplotu. Přidejte cibuli a za občasného promíchání smažte asi 10–12 minut, dokud nebude ze všech stran orestovaná a dokud nezhnědne. Cibuli vyjměte a přendejte do mixéru, olej v pánvi si ponechte. Do mixéru přidejte fazole i s tekutinou a rozmixujte je na hladké pyré, přičemž postupně přidejte až ¼ šálku teplé vody, pokud je směs příliš hustá.

Zahřejte „cibulový“ olej na střední teplotu. Přendejte fazolové pyré na pánev a za občasného míchání vařte 5–10, dokud směs nebude mít konzistenci hustého jogurtu, pak podle chuti osolte. Nechte zchladnout (osmažené fazole při stání zhoustnou, a to je přesně to, co chcete) a dejte stranou.

Ponorným mixérem šlehejte kukuřičnou mouku, 3 lžičky soli a 2⅔ šálků horké vody, dokud nebude těsto velmi husté a lepivé (případně míchejte ve velké míse asi 1 minutu). Nechte 15 minut odpočívat odkryté.

Mezitím v míse smíchejte sýr a fazolovou směs.

Ve středně velké míse smíchejte zbývající ⅓ šálku oleje a 1 šálek teplé vody. Ponořte obě ruce do této směsi a rozetřete je, aby se obalily. Tím zabráníte tomu, aby se vám těsto lepilo na ruce.

Rozdělte těsto na 12 kuliček velikosti golfového míčku a přikryjte je vlhkou utěrkou, aby nevyschly. Každou kuličku položte do dlaně a palcem protilehlé ruky udělejte uprostřed důlek pro náplň. Otvor naplňte 2 lžícemi fazolové směsi. Těsto kolem náplně přitiskněte, aby se uzavřelo, a pak jemně zploštěte, přičemž si podle potřeby namočte ruce do vody s olejem. Postup opakujte se zbývajícím těstem a fazolovou směsí.

Na velké pánvi na středním ohni smažte pupusu, dokud se střed mírně nenafoukne a pupusa místy nezhnědne, a to 3–4 minuty z každé strany. Podávejte například polité salsou nebo s čerstvou či nakládanou zeleninou.

Zdroje informací:

lataco.com: Leonardo DiCaprio prefers pupusas over tacos

eatthis.com: Leonardo DiCaprio Wants You to Stop Eating This Beloved Food Right Now

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více