Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

MasterChef Česko 2022: Nejlepší rajská omáčka podle Terky je na základu z karamelu a chuť jí dodává skořice, badyán a zázvor
Zdroj: se souhlasem TV Nova a Toprecepty, mika59

Dívali jste se dnes na další klání oblíbené kulinární soutěže? Pak určitě víte, že ve speciální omáčkové výzvě zabodovala Terka! Ta vyšvihla tak famózní rajskou, že jí poklonu složil samotný porotce Radek Kašpárek. Čím Terka českou omáčku dochutila?

Rajská rozhodla v boji o imunitu

Právě rajská omáčka byla jedním ze tří úkolů, které museli soutěžící zvládnout v boji o odznak imunity v sedmém díle soutěže MasterChef Česko. Rajská omáčka se ale nevařila úplně od počátku. Soutěžící dostali jako základ nedochucenou, řídkou a nevábně vyhlížející tekutinu, kterou měli přetvořit do dokonale a pokud možno nějak překvapivě ochucené rajské.

Za nejlepší omáčku označil Radek Kašpárek tu, kterou dochutila právě Terka, která omáčku dělala podle své babičky, ale zároveň přidala něco ze svých zkušeností. „Tím, že jsem nechtěla jít úplně tradiční cestou, tak jsem tam poslala trošku zázvoru a chilli,“ nechala se v soutěži slyšet Terka, která má tatínka Řeka a údajně po něm zdědila lásku k vaření. Zároveň ale Tereza od osmnácti let pracovala v zahraničí a poznávala svět a různé kultury a chutě. Za své hrdinky považuje svou maminku a babičku. A babička hrála roli i při Terčiném dnešním vaření v soutěži. „Já mám rajskou omáčku spojenou s babičkou. Babička dělá výbornou rajskou,“ říkala Tereza, která nám k tomu pro Toprecepty.cz ještě něco dodala.

Dokonalá rajská podle Terky 

„Šlo mi o to, aby byla zachována klasika, jelikož rajská jako taková je dle mého jeden z pokladů každé české domácnosti a kuchyně, i když každý ji dělá trochu jinak. Zároveň si myslím, že i tradiční kuchyně by se měla do jisté míry inovovat, pokud zůstanou zachovány její kořeny," říká Tereza a dodává, že právě proto zvolila základ na lehkém karamelu, kořenovou zeleninu zarestovala na másle s cukrem, podlila lehounce portským, přidala celá rajčata v plechu a protlak, ať má omáčka bohaté tělo. Po částech pak přilévala i redukovaný základ, který měli soutěžící do rajské využít. Z koření pak použila českou "klasiku": skořici, badyán a hřebíček.

Jako ozvláštnění do rajské přidala kousky zázvoru a čerstvé chilli papričky, aby se do té typické sladkosti dostal i příjemný "říz". Dochucovala klasicky solí, pepřem, balsamicem, lehce citronovou kůrou. Pak už vše jen přepasírovala, zjemnila smetanou ke šlehání a přidala hodně másla, ať je omáčka jemná a "poctivá", jako od babičky. Na závěr Tereza vše lehce zasypala růžovým pepřem. 

Růžový pepř by sice podle slov Terky babička určitě vynechala, porotci si ovšem pochvalovali, jak v omáčce příjemně křupal.

 „K této výzvě jste se postavili s naprostou soustředěností a předvedli jste šest, vlastně pět zdařilých omáček, protože jedna byla výjimčená," prohlásil po otestování všech omáček Radek Kašpárek a pak se obrátil na Terku. Terezo, co jste přesně dala do vaší omáčky?"

Tereza popsala, co dala do omáčky, a porotce a šéfkuchař Radek Kašpárek na to konto odvětil: „Víte, proč se vás ptám? Protože tu výjimečnou rajskou jste připravila vy."

Nejoblíbenější z českých omáček

I když by se u rajské nebo spíš rajčatové omáčky dalo usuzovat na italský původ, pravá česká rajská s tou italskou toho mnoho společného nemá, snad jen rajčata, ale i ty se často do ní používají jen ve formě rajčatového protlaku. Za roky své existence v české kuchyni si tato omáčka vydobyla neochvějnou pozici mezi typicky českými omáčkami, jako je třeba koprovka nebo houbová, a mnozí ji považují za svou úplně nejoblíbenější. Možná i proto, že pro mnohé je synonymem bezstarostných prázdnin u babičky, neboť ta dělala rajskou úplně nejlepší.

Jak na rajskou ve stylu MasterChefa

Rajská omáčka je sice známá ve své nejklasičtější podobě, jak jste ale sami viděli, dá se mnoha způsoby dochutit a vylepšit. Kromě kořenové zeleniny je možné do omáčky přidat třeba i pečené papriky, které jí dodají krásnou červenou barvu a výraznější chuť. Prospěje jí třeba i uzená paprika, tradiční bobkový list a nové koření zase můžete vyměnit za tymián. Jelikož rajská má být i sladká, dobrou volbou je udělat základ na karamelu, jako to dělala Terka.

Přímo báječně chuť omáčky pozvedne rovněž červené víno. Stačí ho jen trochu a je potřeba je nechat vyvařit, aby zůstala jen chuť, ale ne alkohol. Pokud máte rádi svěžejší chutě, můžete přidat i trochu citronu, jenž dodá omáčce i příjemnou vůni.

Náš tip: Pokud jste při sledování pořadu MasterChef Česko dostali na rajskou chuť, můžete si ji připravit třeba podle našeho ověřeného receptu. Tohle je klasika, kterou si přizpůsobíte podle sebe. 

 

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Světový den drštěk

Světový den drštěk

Dršťky se někdy neprávem považují na podřadnější vnitřnosti, avšak i z nich lze připravit opravdovou delikatesu! Ke všemu ještě obsahují jen málo… Číst více