Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zbylo vám maso z pečené husy? Připravte z něj lahodný sendvič, vydatnou polévku nebo božský slaný koláč
Zdroj: zdroj: Freepik, mdjaff

Pěkně vypečená husička s knedlíkem a se zelím bývá jedním z pokrmů, které se připravují během vánočních svátků. Málokdy se sejde tolik lidí, aby se husa snědla čerstvá. Pak přijde na řadu nerudovská otázka: Kam s ní?


Ohřívaná husa není už tak chutná

Pečená husa vydrží v lednici asi 7 až 10 dní. To je spousta času na experimenty s jejími zbytky. Pokud zbývající porce jen ohřejeme v mikrovlnce, chuť husího masa není zrovna dokonalá. Je možné ohřát je na troše husího sádla nebo oleje v kastrůlku, kůže si tak aspoň částečně zachová křupavost. Jenže další tuk k už tak tučné huse není zrovna žádoucí.

Jako nejjednodušší se nabízejí různé sendviče. Mějte ale na paměti, že husí maso má výraznou chuť a ta bude v každém jídle dominovat.

Burger s trhaným husím masem

Luxusně vypadá (i chutná) burger s trhaným husím masem. Budete potřebovat (na 4 porce): 4 hamburgerové housky, 250 g pečeného masa z husy, 2 cibule, trochu rostlinného oleje nebo másla, 15 g třtinového cukru, 1 lžíce balzamikového octa, barbecue omáčka podle vlastního výběru, červené zelí, na nudličky nakrájená ¼ ledového salátu.

Postup je jednoduchý: Maso z husy lehce přihřejte, odstraňte kůži a vidličkou natrhejte na malé kousky. Na pánvi rozpalte tuk, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a asi 10 minut restujte dohněda. Přidejte cukr, balzamikový ocet a nechte zkaramelizovat. Hamburgerové housky rozpulte, na spodní část rovnoměrně namažte barbecue omáčku, vložte zelí, nudličky ledového salátu, husí maso a karamelizovanou cibuli. Pak přiklopte vrchní částí housky.

Wrap, polévka, rizoto i hašé

Studené husí maso se výborně hodí jako náplň wrapu. Pro 4 porce natrhejte na malé nudličky 150 g masa z husy, na nudličky nakrájenou ¼  hlávkového salátu, nahrubo nastrouhanou 1 mrkev, nadrobno nakrájenou červenou papriku a na nudličky nakrájené 4 větší listy červeného zelí. Promíchejte, zakápněte šťávou z limetky a troškou olivového oleje. Směsí naplňte tortillové placky a zabalte.

Maso z husy nakrájené na malé kousky můžete přidat do drůbežího vývaru se zeleninou a zavařit nudličky nebo knedlíčky – a máte vydatnou a sytou polévku. Vzhledem k tomu, že husí maso je již uvařené, je nejlepší přidat ho v danou chvíli do polévek a dušených pokrmů. 

Zbytky husy lze smíchat s vařenou rýží a dušenou zeleninou a připravit tak jednoduché, ale chutné rizoto. Další možností je hašé, tedy směs nakrájeného husího masa, nadrobno nakrájeného pečiva, zalité vývarem, okořeněné a zapečené v troubě.

V hašé zužitkujete různé zbytky masa, jak se můžete inspirovat v našem videoreceptu.

Masové hašé

Slaný koláč se zbytky husího masa

K chuti přijde i britský slaný koláč. Budete potřebovat:

na těsto

  • 2 hrnky polohrubé mouky 
  • 4 vejce
  • 1 ½ hrnku vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  • ½ kostky droždí

na náplň

  • 300 g masa z husy, nadrobno nakrájeného
  • 100 g šunky, nakrájené na proužky
  • ½ veky, nakrájené na kostičky
  • 150 žampionů, nakrájených na kousky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • cca ¼ litru drůbežího vývaru
  • 2 lžíce creme fraiche
  • nasekaná petrželová nať

A jak na to? Nejprve v míse smíchejte mouku, vajíčka, vodu, olej, droždí a trochu soli a vypracujte těsto. Dejte ho alespoň na půl hodiny odležet do lednice.

Mezitím na sádle z husy (nebo na oleji) společně osmahněte houby a cibuli, dokud nezměknou a nezezlátnou. Vmíchejte mouku a minutu povařte. Odstavte z ohně a pomalu přilévejte vývar. Vraťte na oheň a za stálého míchání pomalu přiveďte k varu.

Odstavte z ohně a přidejte husí maso, šunku a nasekanou petrželku. Dobře okořeňte a vmíchejte crème fraiche. Nechte zcela vychladnout. Koláčovou formu dobře vymažte a vysypte strouhankou. Do formy dejte část těsta tak, aby sahalo až k okrajům formy. Přidejte masovou směs a dobře přikryjte zbylým těstem. Troubu vyhřejte na 200 °C a pečte  35–40 minut nebo dokud těsto nezezlátne.

Zdroje informací: adamantkitchen.com a deliciousmagazine.co.uk

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si