Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Topinky jsou krajíčky opečeného chleba, připravené nasucho nebo na tuku. Obvykle se potírají česnekem a sypou solí, výborné jsou také různé topinkové pomazánky. Luxusním pokrmem jsou však topinky, obložené masem a tepelně upravenou zeleninou.

Topinky jsou pro svou chuť oblíbené nejen jako večeře, ale mohou se stát také výborným pohoštěním pro hosty. Nejznámějším doplňkem topinky je tatarák ze syrového hovězího masa, ale mnoho lidí dá přednost tepelně upravenému masu s oblohou.

Jak připravit topinky

Krajíce chleba můžeme opéct nasucho na pánvi, v topinkovači nebo na plotně. Pokud potřeme chléb sádlem a opečeme ho, bude méně suchý. Nicméně nejlepší topinky jsou opečené na sádle - i když je osušíme ubrouskem, jsou stále mastné a křupavé, tak jak mají topinky být. Opečené topinky potřeme stroužkem česneku. Kdo nemá česnek rád, vynechá ho.

Čím obložit topinky

Všechny ingredience bychom měli mít připravené ještě před opékáním chleba:
  • Maso na obložení může být pečené nebo dušené, orestované nebo smažené v trojobalu. Někdy stačí použít zbylé maso od oběda, ohřát ho a naservírovat pokrájené na úhledné plátky nebo kostičky.
  • Na topinku naklademe dušenou zeleninu - papriky, rajčata, houby, zeleninovou směs, ale i zbylé dušené zelí z minulého dne. Na tento základ úhledně naskládáme maso tak, aby při konzumaci nepadalo na stůl.
  • Povrch masa posypeme strouhaným sýrem, osmaženými cibulovými kroužky, orestovanou slaninou a pokrájenými natěmi - petrželkou, koprem, pažitkou, řeřichou, ale i vypěstovanými klíčky. 
  • Nahoru položíme volské oko, dekorativně pokrájenou čerstvou zeleninu, posypeme sýrem a zelenými bylinkami, ozdobíme majonézou, kečupem nebo hořčicí, opepříme čerstvě mletým pepřem.

Jak na topinky s pikantní kuřecí směsí? Podívejte se na náš videorecept a můžete si je vyzkoušet, nic na tom není:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky