Masové hašé

Vepřové maso Doba přípravy: 45 minut 32 názorů

Vepřové maso Doba přípravy: 45 minut 32 názorů

Suroviny 6 porcí

0,5 kg vepřového masa vařeného nebo pečeného
250 ml masového vývaru
3 rohlíky
1 cibule
sádlo
majoránka
česnek
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Rohlíky nakrájíme na kostky a zalijeme masovým vývarem, který se okamžitě vsákne do rohlíků.

  2. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme dozlatova na lžíci sádla.

  3. Maso (zbytky z pečeně nebo vařeného masa) nakrájíme na menší kousky a smícháme s namočenými rohlíky, opečenou cibulí a rozmixujeme (rozkutrujeme) na jemnou celistvou kaši (tzv. hašé).

  4. Jakmile je směs promíchána, tak přidáme dle vlastní chuti majoránku, česnek, sůl, pepř a opět promícháme, aby koření dobře směs ochutilo.

  5. Vlijeme do zapékací mísy a pečeme dozlatova asi 30 minut. Podáváme s vařeným bramborem a okurkovým salátem.

Poznámka od kuchařky

Tohle jídlo vařívala moje babička, když zbylo pečené maso.

Komentáře k receptu Masové hašé

  • JENDA70 JENDA70

    Děkuji za recept.Jak již je psáno jedla jsem haši dávno.Musím říct hodně dávno.Ale po nedělním obědě mi zbylo dost vepřových výpečků a vařené maso z polévky.Udělala jsem podle receptu,ale již jsem nedala cibul a česnek protože bylo dost vpečeném mase.Jinak podle receptu.Musím napsat POVEDLO SE.Maso jsem umlela.Ještě jednou DĚKUJI.<3

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    bofinka: vzhledem k tomu, že zmizel i můj komentář, určitě neodstranil část poznámky autor, ale některá z moderátorek. Takhle už to je jednoznačné. :yes:

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Nadja: Autor recept upravil, aniz by se k "sekane" vyslovil. Takze 1/2 kg masa + 3 namocene rohlicky ve vyvaru atd.
    Jen bych chtela ricit, opravdova haze se dela z mleteho, nebo jemne nakrajeneho, tepelne upraveneho masa, zahusteneho strouhankou, bramborem ci namocenym rohlikem, muze byt i vajickem.
    V kazdem pripade bych "kutrovani" vynechala, pak uz to neni hase, ale kase :-D

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Tonja: To sice máte pravdu, ale jenom napůl. Ano, část šlechty ve středověkém anglickém království mluvila sice francouzsky, ale nebyla to původem šlechta anglická, ale normanská, která přišla do Anglie s Vilémem Dobyvatelem i později. Tudíž francouzština byla jejím mateřským jazykem. Když přišli do českých zemí ve středověku němečtí kolonisté, taky mluvili německy a mnozí jejich potomci se česky nenaučili ani po staletích.

    A co se týše hašé / haše, tak spisovná čeština už dnes připouští obě verze https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=ha%C5%A1e&dotaz=ha..., stejně jako se z italských spaghetti staly normální české špagety. Jazykový vývoj nezastavíš. ;-)

    Odpovědět

  • Tonja Tonja

    isindy: Chyba, slovo hašé není původně anglické, ale francouzské. V angličtině je většina kulinářských výrazů původem z francouzštiny. Francouzská kuchyně byla Angličanům (vyšším vrstvám) vždy vzorem. A jen tak mimochodem, v Anglii šlechta mluvila po 250 let francouzsky.

    Odpovědět

  • Tonja Tonja

    maris: Toto je správně. Hašé je slovo francouzského původu, jako většina kulinářských termínů.

    Odpovědět

  • Havlová Karla Havlová Karla(neregistrovaná)

    Colombo65:
    D-ý den, hašé je z francouzského hachis a znamená hašé, sekaná
    (hachis de boeuf - hovězí hašé; hachis de porc - vepřová hašé, sekaná; hachis á farcir - nádivková směs; hacher - sekat;
    Velmi zajímavý recept na hašé je v detektivce Rexe Stouta - přidává vnitřnosti. Ahojky KH.
    colombo 65

    Odpovědět

  • Jodr73 Jodr73

    Haše nemá chybu. I když je to v rubrice "z vepřového masa", měl jsem obrané hovězí maso z dvou křížových kostí po přípravě vývaru. Přidal jsem hovězí ke zbytku pečeného vepřového. Vznikla luxusní haše. Dělal jsem ji poprvé, ale sklidil jsem téměř "ovace ve stoje". A´t se daří...!

    Odpovědět

  • adi adi(neregistrovaný)

    Tak jsme se dohadovali, jak je recept na haši, tvrdila jsem, že z mletého masa, ale ne pečeného, manžel vyhrál, to nerada vidím, ale opravdu. U mě je dobrá haše vzpomínka na babičku a ještě její dobrý oříškový dort.:-p

    Odpovědět

  • Mária Valachová Mária Valachová(neregistrovaný)

    Ďakujem za recept, bohužiaľ budem ho musieť urobiť bez tých koreninových prísad, pretože mám predoperačnú žlčnikovú diétu.;-(

    Odpovědět

  • wooddy wooddy

    Nejedl jsem jí od základní školy díky jen boužel nechutné vzpomínce. Náhoda tomu chtěla že jsem jí byl nuce skoro po 20 letech jíst v nemocnici kde byla užasná. a tenhle recept to je vono:-) bodík jistej

    Odpovědět

  • Stanislava Stanislava(neregistrovaná)

    Recept je O.K. mě vždycky haše chutnala ve šk. jíd. i v nemocnicích, dnes nám zbylo vař. vepřové, tak jsem hledala rec. na haši. Děkuji za něj, odcházím do království kuchyně. Mamžel toto nikdy nejedl, doufám, že si pochutná. Dám vědět:yes:

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65 (autor receptu)

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Tak po 28 letech jsem si podle vašeho receptu udělala haši a musím říct že se mi nejenom povedla ale evokovala ve mně vzpomínky na školní léta. Recept je super a tento pokrm opět zařadím do našeho jídelníčku, i když děti ač již dospělé ji v životě nejedl. Díky :-))

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Otíku, takto kořeněnou haši neznám, u nás bývala z vařeného hovězího, kořeněná jen cibulí, solí, pepřem a mletým kmínem a bez pečení, míchaná jen v kastrůlku. Teď ji nedělám, protože ji nikdo nechce, jen já, ale nalákal jsi mne....
    Tvůj rcp mi spíše připomíná jitrnicový prejt a ten je moc dobrý.

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: haše recept hase haše recept haše z vepřového masa recept na haši vepřové hašé vepřová haše haše z mleteho masa recepty haše recept na masovou haši recept na haše masová haše, brambor haše z vařeného vepřového masa masová-haše-recept hase recepty hovězí hase jak se dela hase masové hašé pečené jak se vaří masové hašé recepty vepřová haše