Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Připravit si doma kávu jako v italské kavárně je jednodušší, než si myslíte

Pokud máte rádi kvalitní a lahodnou kávu, tak víte, že nezáleží jen na pečlivém výběru druhu kávy, ale samozřejmě také na přístroji, na kterém ji připravíte. Jistě, oblíbené plnoautomatické kávovary se o vše postarají. Nasypete zrnkovou kávu, nalijete vodu a během okamžiku přes vámi stojí hotová kávička. Ale… jsou i jiné cesty, které vás odmění daleko větším požitkem.

Příprava kávy a speciálně esspresa či capucina je něco, kdy si můžete vychutnat i samotnou přípravu nápoje. Odměnou vám pak bude nejen mistrovsky připravená káva, ale hlavně radost z celého procesu. A kdo jiný si tohle užívá více, než Italové? Mistři v přípravě kávy jsou co svět světem stojí. A když jde o esspresso, tak se před ničím nezastaví a divili byste, co všechno za geniální nápady a kreativitu jsou schopni do toho vložit. Jak jde prostě o kafe. :-)

KAPITOLA 1: Kde se vzalo Ariete?

Název Ariete se poprvé začal skloňovat v roce 1964 v malebném Toskánsku. Rodinná firma spojila naturel tohoto italského regionu s podnikavým duchem společnosti. Výsledkem je neustálé hledání nových nápadů a vytváření výrobků ve tradičním italském designu a stylu… vlastně se to stalo jakousi mantrou značky.

Italové dobře vědí, že inovace a kreativní design jsou klíčem k úspěchu. Ariete proto investuje množství prostředků do výzkumu a vývoje výrobního a technologického centra za účelem přinášet nová řešení uspokojující neustále se měnící potřeby spotřebitelů. Může tak nabídnout unikátní řešení na rozdíl od značek, které si jen Číně lepí loga na předpřipravené výrobky.

KAPITOLA 2: Part of DeLonghi Group

Ariete dnes přináší obrovské množství jednoduchých nápadů, které integruje nejen do svých kávovarů, ale i do ostatních výrobků do domácnosti. Díky tomu se stala značka světovým průkopníkem v oblasti malých spotřebičů a neustále expanduje.

Globalizace je ale neúprosná, a tak v roce 1995 byla společnost začleněna do mezinárodní skupiny Kenwood Appliances UK a od roku 2001 patří pod křídla globálního obra DeLonghi Group. To však nic nemění na duchu společnosti Ariete a snaze jít si vždycky tak trošku svojí cestou a do každého výrobku vtisknout inovace a trošku toho italského šílenství.

KAPITOLA 3: Jak na dobrou kávu? Vše je o sladění procesů

Značka Ariete má ve své nabídce široký výběr kávovarů a automatů na výrobu espressa, se kterými si připravíte tu nejlepší kávu nebo capucino a vychutnáte si ji až do konce.

Vyvinout dobrý a efektivní kávovar představuje odbornost, kdy technicky musí stroj umět harmonizovat všechny procesy přípravy kávy. Tedy ideálně nahřátou vodu transportovat pod správným tlakem, do hlavy filtru, kde se potká s dobře upěchovanou a správně namletou kávou. Celý tento jednoduše vypadající proces rozhodne o tom, zda si připravíte lahodnou kávu, či obarvené cosi.

Vychytání tohoto procesu stojí inženýry nemalé úsilí. To je důvod, proč jsou kvalitní espresso kávovary u respektovaných značek dražší, ale je to záruka kvalitního stroje. Nutno podotknout, že Ariete vyvíjí, designuje a neustále testuje espresso kávovary už přes 40 let. Za tuto dobu dotáhlo proces sladění přípravy kávy k dokonalosti. Tedy pokud se chcete zasvěceně zeptat na „italské čerpadlo“, tak je tam! Samozřejmě záleží i na obsluze.

KAPITOLA 4: Zvládne to každý

Bojíte se pořídit pákový kávovar? Jistě plnoautomatický kávovar je o stisku jednoho tlačítka, ale napadlo vás někdy, proč všude na světě používají v kavárnách jen ty pákové? I doma si můžete připravit výborné espresso pomocí pákového kávovaru. Jistě jste si už někde přečetli, že jeho příprava vyžaduje neskutečné množství zkušeností a poměrně drahou výbavu. S Ariete se ale bát přípravy dobré kávy nemusíte. Co budete potřebovat?

Kromě pákového kávovaru Ariete už jen kvalitní čerstvou zrnkovou kávu, nejlépe určenou právě pro přípravu espressa. Pokud nemáte kávovar Ariete s vestavěným mlýnkem, pak se neobejdete bez kávomlýnku, kterým vám kávu umele na požadovanou hrubost vhodnou pro přípravu espressa

KAPITOLA 5: Dokonale jednoduché, jednoduše dokonalé

Nenechte se rozhodit tím, že jen pravé italské espresso je to pravé. Ano, samozřejmě espresso kávovar má primárně sloužit na přípravu tradičního espressa. Ale pokud někdo chce extrahovat do většího hrnku, tak proč ne. Na držák šálku kávovaru Ariete se vejde i přes kompaktní rozměry samotného kávovaru. Vždy je ale lepší prodloužit espresso horkou vodou.

KAPITOLA 6: 7 tipů na přípravu dokonalého espressa

  • Namelte kávu a odměřte 7 gramů.

  • Důkladně osušte páku kávovaru, aby se na ni káva nelepila.

  • Páku naplňte mletou kávou a rovnoměrně ji rozprostřete.

  • Stlačte kávu tamperem co nejvíce rovně, aby voda protékala rovnoměrně.

  • Otřete okraje páky, nasaďte ji na hlavu kávovaru a pevně utáhněte. 

  • Zapněte výdej vody a pod trysku vložte nahřátý šálek.

  • Hlídejte čas a objem. Přibližně za 25 vteřin byste měli získat 30 ml kávy. 

Pro čtenáře Topreceptů jsme připravili unikátní slevu 30% na luxusní Italský pákový kávovar Ariete.

Stačí zadat slevový kód TOP30.

Akce se vztahuje na barevné provedení - bílá, černá červená

Kávovary zde: https://www.ariete.cz/ariete-coffee-slim-machine-1381-12-cerny

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více